Skupaj razkrivamo

21.1.2009

SLOVARČEK NEVARNIH SNOVI

viri: Oko test, Enviromental Working Group…

 

A

AHA kisline

10% vlažilnih krem in 7% sredstev za varstvo pred soncem vsebuje alfa-hidroksi kisline (Alpha Hydroxy Acids -AHAs) ali beta-hidroksi kisline (Beta Hidroxy Acids - BHAs)
Najbolj pogosti so v izdelkih, ki " mladostno napnejo kožo", rešujejo akne, sredstvih za piling in podobno.

FDA opozarja:
Kisline povečujejo občutljivost na UV žarke za 18%, celične poškodbe zaradi UV so se pri prostovoljcih v povprečju podvojile!

 

B

Bakelit:Þ formaldehidna smola

 

Barvila: Proizvajalci Barvil za dekorativno kozmetiko nejasno prikazujejo sestavo le teh. Ko ponudijo paleto proizvodov v različnih barvah navajajo barvila, ki se nahajajo v posamičnem proizvodu kot celoto, kakor je to določeno v uredbi za kozmetične proizvode tako, da uporabljajo tako imenovano plus-minus deklaracijo. Po določilih uredbe za kozmetične proizvode so proizvajalci in uvozniki dolžni posredovati informacijo o sestavinah posameznega proizvoda vsem osebam ki to zahtevajo. Niso pa dolžni posredovati poslovnih in proizvodnih informacij, ki so njihova poslovna tajnost. Nekateri barvni pigmenti so sporni, ker so v njihovi sestavi n.pr. skrivajo halogensko organske spojine.

 

BHA kisline

10% vlažilnih krem in 7% sredstev za varstvo pred soncem vsebuje alfa-hidroksi kisline (Alpha Hydroxy Acids -AHAs) ali beta-hidroksi kisline (Beta Hidroxy Acids - BHAs)
Najbolj pogosti so v izdelkih, ki " mladostno napnejo kožo", rešujejo akne, v sredstvih za piling in podobno.

FDA opozarja:
Kisline povečujejo občutljivost na UV žarke za 18%, celične poškodbe zaradi UV so se pri prostovoljcih v povprečju podvojile!

 

Bisphenol A  deluje v živalskih poizkusih hormonalno. V posamični študiji je bilo dokazano, da substanca v izredno majhnih količinah škodljivo vpliva na dedno zasnovo.

 

Bromid lahko zaide v solate v kolikor se solata ali tla na katerih raste solata obdeluje z pesticidom Þ metilbromid, ki škodljivo vpliva na ozonsko plast.

 

C

 

Cashmeran : policiklična dišava, ki v svoji strukturi vsebuje policiklične mošus spojine in se kot takšne kopičijo v maščobnem tkivu telesa.

 

D

 

Dibutylzinn Þ organokositrove spojine

 

Diethylphthalat se uporablja za zagrenitev(denaturirati) alkohola, koža ga sprejme/asorbira in tako deluje na zaščitni mehanizem kože.

Obstaja sum, da Phthalate delujejo škodljivo na jetra, ledvica in na razmnoževalne organe, poleg tega pa delujejo kakor hormoni.

 

Dišave, ki lahko povzročajo alergije: študije in primerjave podatkov Informativnega združenja dermatoloških klinik (IVDK)  nam kažejo, da so dišave hrastovega maha ( Evernia  prunastri extract), Drevesni mah (evernia furfuracea extract) , Isoeugenol in Cinnamal so zelo močni alergeni. Manj močne ampak še vedno problematične snovi so Cinnamylalkohol, Hydroxycitronellal in Lyral ( = trgovsko ime, Inci:Hydroxyisohexyl 3 –Cyclohexene carboxaldehyde ). 

 

Druge dišave:

Amylcinnamal citral, eugenol , farnesol, lilial ( inci: butylphenyl methylpropional ) methylheptincarbonat ( inci: methyl 2-octynoate ) se pojavljajo kot alergeni veliko bolj po redko kakor snovi ki smo jih našteli v " Dišave ki lahko povzročajo alergije". Navedene substance so lahko problematične za osebe, ki so predvsem alergične na dišave.

 

E

 

Epoxydirano olje iz sojinih plodov ( ESBO )

 

Spada v skupino mehčal in se pojavlja v tesnilni masi pokrovčkov. Predvsem pri živilih, ki vsebujejo maščobe lahko pride do izločanja omenjenega olja iz tesnila pokrovčka v živilo.

Snov po izjavi Evropskega urada za živila ne povzroča rakastih obolenj in nima škodljivih vplivov na dedno zasnovo. Zaključne ocene rizika ni mogoče podati zaradi manjkajočih razpoložljivih podatkov glede na izjavo Zveznega inštituta za oceno rizika. Določena je najvišja količina migracij za celotno Evropo.

 

F

 

Formaldehid. Ločevalci Formaldehidov se po pravilu uporabljajo kot snovi za konzerviranje. Formaldehid je sumljiv kot povzročitelj rakastih obolenj, ki že v majhnih količinah povzroča alergije in draži sluznice. V kolikor vdihujemo Formaldehid velja snov kot rakotvorna. Kot posledica tega se lahko razvijejo tumorji v predelu nosne votline ali žrela.

 

Formaldehidna smola ( bakelit ) je umetna masa, za izdelavo katere se uporablja Formaldehid, ki je rakotvoren in se ga ne da reciklirati.

 

Fosfor organske spojine se uporablja kot zaščitna protipožarna sredstva za umetne snovi, kakor tudi za mehčanje le teh. Koža jih dobro sprejema, pogosto strupeno delujejo na živce in so delno možni vzrok za rakasta obolenja.

 

Ftalati: Obstaja sum, da ftalati škodljivo vplivajo na jetra, ledvica in organe za reprodukcijo, ter delujejo kot hormoni. V naravnem okolju se phthalate ne razkrajajo. Juliaj 2005 je Evropski parlament sprejel sklep o prepovedi treh phthalate DEHP, DBP in BBP, ki škodljivo vplivajo na razmnoževanje in sklep o prepovedi uporabe phthalate v vseh igračah in otroških proizvodih. Tri naslednji zastopniki te skupine snovi DINP, DIDP, DNOP se ne smejo uporabljati v otroških artiklih in igračah, ki jih otroci lahko nesejo v usta. Ta smernica je leta 2006 stopila v veljavo in se bo od 16. januarja 2007 pričela  izvajati v  Nemčiji.

Ftalati so bili prisotni v 75% pregledanih 7.500 izdelkov študije EWG (in niso bili našteti med sestavinami). Najbolj pogosto so skriti pod izrazom "dišave" (fragrance).

 

G

 

Glutamat : povišane količine glutamata lahko pri občutljivih ljudeh povzročajo glavobole in otrdelost vratu. Pri podganah povzroča motnje pri razmnoževanju. Večinoma izvira glutamat iz dodatkov k prehrani za povečanje okusa kot je na primer natrijev glutamat. Manjše koncentracije lahko izhajajo iz surovin, v katerih se nahaja naravna glutaminska kislina.

 

H

 

Halogensko organska protipožarna zaščitna sredstva so velik okoljevarstveni problem, zato ker se v primeru požara še posebej lahko tvorijo dioksini in so zato pri okoljevarstvenih oznakah "modri angel" za tiskalnike  in prenosne računalnike prepovedani. Nekatere snovi, kakor pri platini pogosto uporabljen TBBA, se v okolju obogatijo in so bile tudi že odkrite v materinem mleku.

 

Halogensko organske spojine so skupina sestavljena iz več tisoč različnih snovi, ki vsebujejo brom, joda ali (največkrat ) klor. Skoraj vse se bogatijo v naravnem okolju. Proizvajalci pogostokrat navajajo, da obstajajo nenevarne, kot celo tudi uporabne halogensko organske spojine. Ob tem pa gre za večinoma naravne in ne umetno proizvedene snovi. Zaradi velikega števila halogensko organskih spojin je s testno metodo, katero uporablja  od nas pooblaščeni  laboratorij nemogoče določiti sestavo spojin. Tudi proizvajalci največkrat ne vedo, katera snov se nahaja v njihovih proizvodih. Kdor se želi izogniti vsakemu riziku, mora uporabljati samo proizvode, ki ne vsebuje halogensko organskih spojin. 

 

K

 

Krom: kot element / prvina v sledovih je v hrani neoporečen, pri strojenju usnja pa je škodljiv okolju in zdravju. Onesnaževanje se vrši preko odplak, ki zastrupljajo  reke in morja in je strupen za mikroorganizme, ki se nahajajo v vodi. Ker je krom topljiv je problematičen za vse ki so nanj alergični.

 

M

 

Metilbromid  je sredstvo za zaplinjevanje, ki se ga po celem svetu  še vedno uporablja v velikih količinah. V Nemčiji  je dovoljen samo še kot rezervna zaščita. Plin uničuje ozonski sloj. Zaradi tega je konferenca v Montrealu leta 1997 odločila, da se uporaba le tega do leta 2005 zniža na 0. Obstaja sum, da pri ljudeh metilbromid povzroča rakasta obolenja. Ogroženi so predvsem kmetovalci in osebe, ki so v direktnem kontaktu z omenjenim sredstvom.  Povečana vsebnost bromida v živilih nam nakazuje uporabo metilbromida.

 

N

 

Naftalin se je pokazal pri poizkusih na živalih kot povzročitelj rakastih obolenj, obstaja pa tudi sum, da vpliva na dedno zasnovo. Hlapljiva substanca poleg tega povzroča tudi glavobole in slabosti. Naftalin je sestavni del katrana in nafte i se zato nahaja v topilih in testnih bencinih. Uporablja se ga pri obdelavah, kot so mehčanje PVC materialov in AZO-barvil.

 

Nitrat kot takšen je manj strupen. Pri prebavljanju se spremeni v nitrit, ki v želodcu  reagira z beljakovinami v nitrosamine, ki so povzročitelji rakastih obolenj.

 

Nitrit :Þ je nitrat

 

Nonylphenol je pomožna snov, ki se jo med drugim pogosto uporablja v pralnih sredstvih za industrijske namene. V umetnih snoveh je nonylphenol sestavni del stabilizatorjev. Načenja kožo, v telesu deluje kot hormon in je povzročitelj anomalij-razvojnih nepravilnosti in povzroča motnje plodnosti. Nonylphenol se bogati v naravnem okolju.

 

O

 

o-Phenylphenol: anti mikrobna snov, ki naj bi preprečila razmnoževanje klic. Lahko deluje tudi močno alergensko.

 

Optična belila obremenjujejo okolje, ker so skoraj nerazgradljivi. Njihova proizvodnja je zelo potratna. Zato ker se sredstva za beljenje tekstila ne vežejo z vlakni, se lahko s potenjem prenesejo na kožo in z delovanjem sončnih žarkov povzročijo alergične reakcije na koži.

 

Organokositrove spojine: snovi kot Dibutyl-kositer ( DBT ) in Tributyl-kositer ( TBT ) sta zelo strupeni in v naravnem okolju zelo težko razgradljivi. Domnevno že zelo majhne količine teh dveh substanc škodljivo vplivata na imunski in hormonski sistem živali in ljudi. Zvezni inštitut za oceno rizikov ( BfR ) se je izrekel za načelno prepoved uporabe TBT – spojin v tekstilu, ki pride v direktni kontakt s kožo. Druge organokositrove spojine niso tako močno strupene, lahko pa se v večjih koncentracijah domnevno prav tako pokažejo za škodljive.

 

P

 

Parafini (Parafinum Liquidum) / proizvodi iz nafte / silikoni v lipidni fazi: večinoma je proizvedena iz nafte. Te umetne snovi se ne integrirajo tako brez težav v ravnotežje kože, kakor sestavni deli naravnih olj, ki se nahajajo v proizvodih naravne kozmetike.

 

Parfumi (vidi dišave) Vse več ljudi reagira na parfume z alergijami.

 

PEG / PEG –derivati združujejo kot emulgatorji  vodo in maščobo. Te snovi lahko naredijo kožo propustno in dopuščajo vnos tujih snovi. Lahko pospešijo vpijanja tudi za 100 krat! V mažah se jih uporablja za enakomerno mešanje sestavin; v šamponih služijo tudi kot tensidi.

56% izdelkov vsebuje "penetration enhancers" (pospeševalce vpijanja), ki omogočajo, da se snovi vpijejo v globlje plasti kože in tako pridejo tudi do krvnega obtoka.
(Environmental Working Group research, 2004. Vzorec 7.500 pregledanih izdelkov.)

Nekatere snovi delujejo kot pospeševalci, kljub temu, da to ni njihov osnovni namen,
npr. pogosto uporabljani propilenglikol in natrijev lavrilsulfat.

 

Pesticidi so kemično sintetični strupi za škropljenje rastlin, katerih uporaba in njihovi ostanki ogrožajo ljudi in okolje. Neznatni ostanki pesticidov, ki se jih vedno znova odkrije v živilih praviloma ne predstavljajo akutne nevarnosti za zdravje. Problematičen pa je lahko pogost kontakt /vnos pesticidov v organizem ( tudi v manjših koncentracijah), ter kombiniranje različnih pesticidov, ki lahko skupaj delujejo popolnoma drugače, kot vsak zase.

 

Phenol je aromatičen ogljikovodik, za katerega se utemeljeno sumi, da škoduje dedni zasnovi.

 

Policiklične mošus spojine: umetne dišave, ki se kopičijo v človeškem maščobnem tkivu. Novejši poskusi na živalih so pokazali, da so le te škodljive za jetra.

 

PVC / PVDC / klorirane umetne mase tvorijo pri sežiganju odpadkov zdravju škodljive dioksine in obremenjujejo okolje pri izdelavi in končni oskrbi le teh. Mehki PVC  vsebuje velike količine zdravju škodljivih snovi , ki jih uporabljajo za mehčanje le tega.

 

S

Smole, Umetne smole /-voski pri njihovi proizvodnji se izrabljajo dragoceni naravni viri. Največkrat se izdelujejo iz nafte. Pri taki proizvodnji nastajajo strupene emisije in odpadki.

 

Svinec: je težka kovina, ki se lahko kopiči v telesu . Svinec je poznan kot živčni strup in lahko pri otrocih povzroči poškodbe možganov. Že pri majhnih količinah lahko povzroči glavobole, utrujenost in izgubo telesne teže.

 

 

T

 

Tartrazin je registrirano kot barvilo za živila ( E102 ) in kot barvilo za kozmetične preparate ( CI 19140 ). Poteka diskusija o nevarnosti njegova uporabe, obstaja močan sum, da pri njegovem oralnem zaužitju  povzroča izpuščaje na koži, srbečice, astmo, edeme ali nahod.

Pri količinah, ki se nahajajo na primer v šminkah je še vedno nejasno ali te povzročajo nepomirljive reakcije.

 

Terpeni: topilo iz eteričnih olj. Lahko povzročajo draženje oči, kože, sluznice in dihalnih organov, so pa hitreje  razgradljivi kot umetna topila. Njihov intenzivni vonj opozarja občutljive ljudi. Terpen delta 3 Caren je poznan kot močan alergen. 

 

Trans maščobne kisline lahko nastajajo pri strjevanju  maščob. Delujejo neugodno na raven holesterina in spodbujajo poapnenje arterij.

 

Triphenylphosphat : Þ fosfor organska spojina, ki se uporablja kot mehčalec in se uporablja kot zaščitno protipožarno sredstvo. Pri vdihavanju le tega pride lahko do draženja sluznice.

 

U

 

Sporni UV filtri: 4-MBC ( 4-Methyl-Benzyli-Dencamphor ) oziroma MBC, OMC ( Octyl-Methoxycinnamate ), Oxybenzon  ( Benzophenone-3 ), HMS in OD-PABA ( Octyl-Dimethyl-Para-Amino-Benzoic-Acid ) domnevno delujejo kot hormoni. Preko kože dospejo v človeško telo in se dokazano nahajajo v materinem mleku. Benzophenone-3 ( Oxybenzon ) poleg tega deluje alergijsko. Tudi Benzophenone -1 in Benzophenon – 2, kot tudi 3-Benzylidencamphor domnevno delujejo hormonsko. Benzophenone -1  in Benzophenone – 2  v Evropi nista dovoljena kot sončni zaščitni filter, lahko pa se uporabljata kot dodatka. Benzophenon -2  se lahko kot dodatek uporablja v parfumskih oljih.


Ključne besede:
Öko test, nevarne snovi, kozmetika, dišave, FDA

 

Sorodni članki:

0,03125

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: