Skupaj razkrivamo

4.11.2014

Reševanje križank vas ne bo rešilo pred demenco!

Statistike pravijo, da bo čez trideset let vsak drugi šestdesetletnik dementen.
V maju smo v Sloveniji gostili dr. Vermo Vinod, nevrobiologinjo, in mikroimunologinjo. Doktorirala je na Sorboni, delala na Inštitutu Max Planck in nazadnje dojela, da se zahodni znanstveniki preveč ukvarjajo s proučevanjem bolezni, ne vedo pa, kako te nastajajo in kako jih je mogoče preprečiti.

Zato se je obrnila k svojim koreninam in poskuša skozi izkušnje ajurvede ozaveščati o tem, kako lahko povrnemo zdravje s celostnim pristopom. 

Tudi njeno predavanje o demenci, ki smo mu prisluhnili v Ljubljani, je ponudilo popolnoma drugačen pogled na to težavo, kakršnega smo vajeni spremljati v večini naših medijev. Objavljamo povzetek njenega predavanja.

„V ajurvedi verjamemo, da se vse bolezni v telesu razvijajo postopoma – to ni nekaj, kar se zgodi v hipu. V ajurvedi je zato zelo pomembno odkriti, kako lahko bolezen preprečimo, ter spodbuditi posameznika, da prevzame odgovornost za svoje zdravje.
Sodobna zahodna civilizacija se ukvarja z iskanjem tretmaja, ne ukvarja pa se s preprečevanjem bolezni. Raziskave, ki se ukvarjajo s preventivo, so redke in vse prej kot holistične. 

Tako lahko v časopisih preberete, da bo nekaj vina na dan zmanjšalo vaše možnosti, da zbolite. Ali da morate bolj uporabljati možgane in boste s tem preprečili demenco. Na žalost vam moram povedati, da je med obolelimi največji delež zelo intelektualnih ljudi, ki zagotovo veliko uporabljajo svoje možgane. Med njimi so tudi moji kolegi profesorji in znanstveniki. Zato reševanje križank zagotovo ni zagotovilo, da bodo vaši možgani nemoteno delovali tudi v starosti. 

Demenca je vse večja grožnja človeštvu, zlasti zahodni kulturi. Zaradi nje trpi že 35 milijonov ljudi. Pričakujejo, da se bo ta podatek podvojil do leta 2030, in potrojil do leta 2050. Dejansko nam grozi, da bo čez trideset let vsaka tretja oseba, stara nad 60 let, dementna.

Demenca ni bolezen, je pa stanje, ki nastane kot posledica različnih drugih bolezni. Vsaka bolezen, ki vpliva na spremembo možganskih celic, vodi tudi v demenco. 

Tako zahodna medicina že ve, da lahko demenca nastane kot posledica Alzheimerjeve bolezni, lahko jo povzroči upočasnjeni dotok krvi v možgane (tako imenovana vaskularna – žilna demenca), lahko se skrčijo žile v sprednjem delu možganov (takrat imamo opravka s frontotemporalno demenco). Vendar so vse to le posledice, ki ne odgovorijo na vprašanje, zakaj je do tega prišlo.

Zahodna medicina ne pozna zdravila za demenco. Obstoječa zdravila le blažijo in delno ustavljajo razvoj bolezni. 

Če smo pozorni, lahko začetne simptome pravočasno zaznamo in tako vplivamo na razvoj bolezni oziroma preprečimo, da bi se ta razvila. 

Nekateri simptomi na katere je dobro biti pozoren, so: 
- Pomanjkanje nepretrganega (konsistentnega) razmišljanja (ko eno misel izgubimo in nekaj drugega prevzame našo misel).
- Postopna izguba spomina.
- Zmeda v govoru in načinu izražanja, na primer ko sredi stavka spremenimo temo ali pozabimo, o čem smo začeli govoriti.
- Pešanje v razumevanju enostavnih stvari (kako združiti dva elementa).
- Težave pri oceni situacije. Na primer, nahajate se na prehodu za pešce, približuje se vam avto in ne morete oceniti, ali je varno, da prečkate cesto ali ne. 
- Med simptome sodi tudi občasno nenavadno socialno vedenje. Na primer, takšna oseba svoje bližnje pogosto pripelje v zadrego. 

Kako demenco razume ajurveda?

Celotno vesolje ima svoja načela. Nismo namreč stroji! Smo bitja, ki imamo svojo vibracijo, tako kot jo ima vesolje. Vse v tem vesolju se spreminja in je hkrati ustvarjeno iz petih elementov: etra, zraka, ognja, vode in zemlje.

V človeškem telesu ti elementi dobijo obliko treh energij, ki skrbijo za vse naše funkcije. V ajurvedi jih imenujejo doše (ali konstitucije). Kljub temu da je naše telo sestavljeno iz teh energij, se lahko odnosi med njimi spreminjajo. Zdravje je vzdrževanje ravnovesja med temi tremi energijami. Ko ena od energij ni več v ravnovesju, se sprva ne počutimo dobro, nato pa zbolimo. Zato je dobro poznati, kako delujejo in kako jih obvladovati, da ohranimo ravnovesje.

Vata (energija, v kateri prevladujeta elementa etra in zraka) je odgovorna za funkcije, ki se nanašajo na živčevje, možgane, govor, občutenje dotika, sluh in čustva, kot so strah, jeza, žalost in veselje.  Zato je demenca v veliki meri povezana z energijo vata oziroma z neravnovesjem doše vata. 

Pri ljudeh z neravnovesjem doše vata se lahko pojavlja bolečina v sencih, neobvladljiva potreba po govorjenju, nedosledno ali nesmiselno govorjenje, nestabilnost v mišljenju (ko se ne moremo koncentrirati na eno samo temo ali na en sam predmet). Če taka stanja postanejo kronična, je opaznih vse več napak v razumevanju in vse večja izguba zavedanja o sebi. 

Če v tej fazi ničesar ne storimo, da bi to ustavili, se bodo težave še naprej stopnjevale in napredovale v kronično bolezen. 

Ko vemo, da je korenina demence v neravnovesju doše vata, smo lahko pozorni na vse znake neravnovesja doše vate. 

Ti so lahko navidezno nepomembni za demenco, so pa v osnovi enake težave: tresenje, pogosto zehanje ali kolcanje, zdolgočasenost, odmaknjenost, zakrčenost, otrdelost posameznih delov telesa, suhost v ustih, suha koža, temno blato, nespečnost, slab okus v ustih itd.

Za take ljudi je značilno tudi pretirano pojavljanje čustev strahu in jeze ter življenje z občutkom nezadovoljstva. 

Že v petem stoletju pred našim štetjem so zapisali, da duševne bolezni nastajajo zaradi prekomerne in negativne uporabe naših čutil. Danes vlada vsesplošni pojav, da ljudje razmišljajo negativno, preveč govorijo, preveč napenjajo ušesa, imajo polno glavo negativnih misli in so preveč izpostavljeni svetlobnim signalom. Hiperaktivno življenje in pretirana uporaba možganov sta glavni vzrok okvar živčevja. Še ko gredo na dopust, ostajajo mnogi osredotočeni in jim možgani delajo na polno. 

Vsega je preveč … Zato je tudi demence vse več. 

Kaj lahko storimo? 
Ajurveda pozna veliko rastlin in zelišč, ki podpirajo delovanje možganov in živčevja. 
Pomembno vlogo imajo tudi olja – te uporabljajo v tretmajih, kot so champi, shirodara, shirobasti, …
Pomembne so tudi vaje, ki zagotavljajo pretočnost vrata in ramen, da bodo možgani bolje prekrvavljeni.
S poznavanjem aromaterapije delujemo skozi nos in vplivamo tudi na živčevje. 
Pomembno je tudi sanirati kronične prehlade, zasluzenost v območju glave in druge ovire za nemoteni prehod zraka. To dosežejo z zelišči, kot so ingver, česen, bazilika,  poper, …, ter s tehnikami izpiranja nosu s slanico.
Tudi če obtičimo v preteklosti ali nas je strah prihodnosti, nadvse pospešuje izgubo energije, občutek nemoči in izčrpavanje čutil.

Tišina ima zdravilno moč. Ne prižigajte vedno televizorja ali radija. 

Za ohranjanje toplote se mažite z olji, ne uživajte mrzlih pijač, uživajte toplo vodo ali vodo s kardamomom. 

V čaje dodajajte ingver, kardamom, baziliko, janež, koriander, sladko korenino.
Uživajte več oreščkov z medom, črna bučna semena, žitna mleka, kakovostna olja itd.

Ko ste utrujeni, si takoj odpočijte. Ali zaužijte nekaj, da okrepite svoje telo. 

Stres je v vas. To ni nekaj, kar se dogaja izven vas. Če avtobusa ni, se lahko živcirate, ali pa ste lahko mirni … Odločitev je vaša. 

Pametno se soočajte s šokom in travmami. Trenutni dogodki so posledica preteklih karm. Vendar je od nas odvisno, kako jih bomo sprejeli in kakšno škodo bodo trenutni dogodki v nas pustili.
Naučite se živeti v tem trenutku. Ne sanjajte o preteklosti in ne bodite v strahu pred prihodnostjo.
Ne bodite v strahu pred demenco.

Ključne besede:
demenca, ajurveda, zdravje, vzrok, bolezen, simptomi, ravnovesje, vata, tišina, strah, jeza

 

Sorodni članki:

0,015625

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: