Skupaj razkrivamo

20.11.2014

Podmažite možgane in kožo hkrati
Besedilo: Sanja Lončar

V današnjem času, ko smo kljub obilju izpostavljeni velikemu pomanjkanju tistega najbolj dragocenega, je čas, da odkrijemo zaklade, ki so jih naši predniki zelo dobro poznali. 
Na različnih straneh teh novic se srečujete s pomenom rednega uživanja različnih dragocenih maščob, ki so nujne za delovanje naših možganov, živčevja in celični metabolizem nasploh. 

Tudi spoznanje, da lahko telo hranimo skozi kožo, ni novo. Različne kulture že tisočletja poznajo nego z maziljenjem. Na Vzhodu je nahraniti kožo nekaj tako samoumevnega kot zaužiti hrano skozi usta. 

V teh kulturah se zavedajo, da kakovostne sestavine olj in zdravilnih rastlin ali začimb, ki jih vmešajo vanje, neposredno delujejo na zdravje kože in tudi organov, ki so povezani z deli telesa, ki jih mažemo. 

Tudi terapija dr. Budwigove, ki se je izkazala kot zelo učinkovita pri zdravljenju raka, je zraven uživanja lanenega olja in skute obsegala tudi izdatno masiranje prizadetih delov telesa z izbranimi olji. 

Zato se je dobro spomniti tudi na ta vidik in koži privoščiti dober obrok ter spodbudo z izbiro kakovostne hrane. 

Želite več svetlobe?
Da je največ svetlobe shranjene v cvetovih in semenih, verjetno veste. Ponavadi se cvetovi rastlin odpirajo podnevi. Obstajajo pa tudi take rastline, ki nam že svojim ritmom cvetenja sporočajo nekaj drugega. 

Oenothera biennes je rastlina, ki cvetove odpre ponoči, medtem ko so podnevi zaprti – prav zato so jo poimenovali svetlin ali „nočna frajla“. Semena, ki se skrivajo v cvetovih, vsebujejo maščobne kisline, ki s svojimi zdravilnimi učinkovinami pomagajo pri mnogih težavah. Svetlinovo olje je najbogatejši naravni vir gama-linolenske (GLA) in linolne (LA) kisline – nenasičenih esencialnih maščobnih kislin, ki nase vežeta proste radikale in sta zato pomembni za zaščito živcev in celic. GLA povečuje tvorbo prostaglandina E-1, ki zmanjša lepljenje trombocitov in tako izboljša pretok krvi – prav zato svetlinovo olje pomaga pri menstrualnih težavah in težavah s krvnim pritiskom. Obenem pa GLA zmanjšuje tudi nevarnost vnetij, znižuje vsebnost maščob v krvi in s spodbujanjem presnove pomaga pri uravnavanju telesne teže.

Prostaglandini med drugim uravnavajo delovanje možganov, zato svetlinovo olje kot dodatek k prehrani zelo dobro vpliva na naše razpoloženje in prispeva k zmanjševanju tesnobnosti. Ker spodbuja delovanje osrednjega živčevja, lahko z njim preženemo kronično utrujenost in izboljšamo koncentracijo. Redno uživanje svetlinovega olja zmanjšuje tudi bolečine pri artritisu in revmi.

Da ne govorimo zgolj o nočni, temveč tudi o frajli, pove mehka in gladka koža, ki vas bo krasila ob redni uporabi svetlinovega olja. Učinkovito pa je tudi pri krhkih nohtih in slabih laseh, zato ne preseneča, da si je našlo svoje mesto v kozmetiki. Ker je bogato z vitaminom E, lovilcem prostih radikalov, preprečuje nastanek suhe kože, gub in razpok, obenem pa blaži vnetja, alergije, prhljaj in luskavico. Toda tudi to ni nič novega – pri težavah s kožo in za hitrejše celjenje ran so svetlin namreč že pred nekaj stoletji uporabljali tudi ameriški Indijanci.

Ključne besede:
možgani, maščobe, živčevje, koža, olja, začimbe, svetlinovo olje, artritis, revma, Oenothera biennes

 

Sorodni članki:

0,015625

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: