Skupaj razkrivamo

20.5.2015

Ali bo jajce na dan odgnalo neplodnost stran?
Besedilo: Adriana Dolinar

Verjeli ali ne, so zdrava plodnost, spočetje in nosečnost zelo povezani z razpoložljivimi zalogami holesterola. 

Večina ljudi je še danes prepričana, da je holesterol zlo, ki se mu moramo izogibati, če se želimo obvarovati srčnega infarkta ali pa možganske kapi. Čeprav je to eden izmed največjih in najbolj nevarnih mitov današnjega časa, se holesterolu izogibajo domala vsi, tako stari kot mladi. Prav izogibanje življenjsko potrebnemu holesterolu pa lahko mladim povzroči veliko neljubih težav, povezanih tudi s plodnostjo, spočetjem in z nosečnostjo. 

Telo lahko večino holesterola proizvede samo, prav tako pa ga lahko nekaj prevzame tudi iz hrane. Prav možnost, da lahko holesterol srkamo tudi iz zaužite hrane, pa nam omogoča zadovoljevanje večjih potreb telesa po holesterolu. Da to drži, je dokazal tudi prodorni nemški zdravnik prof. dr. Kraiser, ki je razvil uspešno metodo zdravljenja hudih opeklin, s katero je izboljšal preživetje bolnikov. V ta namen so bolniki po sondi prejemali od 10 do 15 surovih jajc vsak dan. Jajca so, kot vemo, bogat vir holesterola, ki ga je telo bolnikov s hudimi opeklinami posrkalo iz črevesja in uporabilo za obnovo prizadetih tkiv. 

Holesterol pa ni le pomemben za obnovo prizadetih tkiv, temveč je tudi pomembna osnovna surovina za nastanek številnih hormonov, brez katerih ne bi mogli živeti. Tako je holesterol nujno potreben za izgradnjo steroidnih hormonov, kot je progesteron. Če ni holesterola, ne more nastajati progesteron in tudi ne številni drugi pomembni hormoni, kot so glukokortikoidi (kortizol – hormon stresa), mineralokortikoidi (aldosteron), androgeni (testosteron) in estrogeni (estron in estradiol). 

Kadar primanjkuje spolnih hormonov (progesteron, estrogen, testosteron, …), lahko to vodi tudi v motnje delovanja ženskih in moških reproduktivnih organov. Posledica je lahko tudi neplodnost oziroma nezmožnost spočetja otroka. 

Progesteron igra pomembno vlogo v plodnosti ženske. Izločajo ga jajčniki, posteljica in nadledvične žleze. Ustrezna raven progesterona je potrebna, da se stena maternice ustrezno pripravi na sprejem oplojene jajčne celice. Jajčna celica se mora pravilno ugnezditi v steno maternice, da bi bilo spočetje lahko uspešno. Če je progesterona premalo, stena maternice ne bo mogla sprejeti oplojene jajčne celice in podpreti nadaljnjega razvoja plodu. Progesteron je prav tako zaščitnik nosečnosti, saj ščiti ugnezdeno jajčno celico oziroma plod pred propadom oziroma omogoča njegov nadaljnji razvoj. Če je progesterona premalo, lahko pride do odmrtja plodu in do spontanega splava. 

Raven progesterona običajno začne po 30. letu upadati. Do 50. leta naj bi upadel kar za 75 odstotkov, kar je povezano tudi z normalnim zmanjševanjem plodnosti ženske. 
Čeprav je normalno, da starejše ženske postopoma izgubljajo plodnost, pa to ni normalno za mlade ženske. Neplodnost, kot vemo danes močno narašča po vsem svetu in morda je tudi borba proti domnevno »nevarnemu« holesterolu, o čemer si več lahko preberete v novi knjigi Resnice in zmote o holesterolu, doprinesla svoj del k temu problemu. 

Zanimivo je, na primer, dejstvo, da ima veliko ekstremnih športnic, ki so obenem še veganke, težave z menstrualnim ciklusom in posledično tudi s plodnostjo. Menstruacija jim pogosto za več mesecev izostane, s tem pa je seveda onemogočena tudi sposobnost spočetja otroka. Da do tega pride, je morda lahko krivo tudi pomanjkanje holesterola v prehrani. 

Vegani ne uživajo živalske hrane, zato holesterola ne prejemajo s hrano, saj ga v rastlinski hrani ni. Njihovo telo se mora zato zadovoljiti zgolj z lastno proizvodnjo življenjsko pomembnega holesterola. Težava lahko, kot kaže, nastane, kadar so potrebe telesa po holesterolu večje kot običajno. Potrebe so večje v času nosečnosti, ob dehidraciji telesa, po operacijah, ob močnih opeklinah, …, pa tudi ob psihičnem ali fizičnem stresu. Ker ekstremni šport predstavlja močan stres za telo, za njegovo obvladovanje telo tvori obilje kortizola – stresnega hormona. Ta pa se prav tako tvori iz holesterola. Kadar telo holesterol potrebuje za različne naloge in kadar ga ni dovolj, se bo, kot kaže, prednostno uporabljal za pomembnejše naloge (npr. varovanje telesa pred stresom), kot je reprodukcija. Ta pojav je sicer dobro poznan v živalskem svetu, kot kaže pa se lahko pojavi tudi pri nas. 

Če imate s spočetjem težave tudi vi, razmislite o prebranem, preden se odločite za drage hormonske terapije neplodnosti. Morda vam bo težavo z neplodnostjo pomagalo rešiti že to, da v prehrano ponovno vključite kakovostna živila, bogata s holesterolom. V pomoč pri njihovi izbiri pa vam je lahko že navedena knjiga „Resnice in zmote o holesterolu“, ki jo lahko prelistate na spletni strani http://shop.zazdravje.net/.

Ključne besede:
spolnist, holesterol, spočetje, jajce, hormoni, progesteron, ženska, plodnost, neplodnost

 

Sorodni članki:

0,015625

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: