Skupaj razkrivamo

31.5.2015

Mačo oglasi za izdelke, ki feminizirajo moške! 
Besedilo: Sabina Topolovec

Ali verjamete, da boste s kozmetičnimi izdelki podaljšali svoj mladosten videz, zgladili gubice in ohranili sijaj večne mladosti? 

Vi morda ne, zato pa dovolj drugih, da kozmetična industrija lepo služi. Pa zato gub ni nič manj, hormonom pa se vse bolj meša. Pozor! Moški so še toliko bolj na udaru. In izdelkov zanje je na tržišču vedno več. Tudi zelo spornih!

Redno spremljamo testiranja nemške neodvisne potrošniške organizacije Ökotest in se še vedno držimo za glavo. Sicer je ocena, ki jo podelijo posameznemu izdelku, zelo odvisna od nastavljenih meril, na splošno pa lahko rečemo, da z rezultati tudi oni niso zadovoljni. Parabeni, PEG-derivati, policiklične mošusne spojine, ftalati in podobno so redno pod drobnogledom in vsi ti so vse ostrejšim varnostnim opozorilom navkljub v široki uporabi. Očitno je Ökotest s svojimi opozorili in slabimi ocenami dovolj glasen, da so v tem svojo priložnost zavohali tudi številni povsem konvencionalni ponudniki kozmetike, ki se pri posameznih izdelkih zelo radi pohvalijo, da so ti še posebej blagodejni, saj so, denimo, brez parabenov! Celi četi ostalih sestavin, ki so prisotni v teh istih izdelkih, navkljub.

Ökotest moški kozmetiki sicer ne namenja toliko pozornosti kot ženski ali otroški, čeprav se še kako zaveda, da tudi uporaba kozmetičnih pripravkov pri moških skokovito narašča. Kljub temu da kreme za obraz morda še ne uporablja vsak moški, pa v vsaki kopalniški omarici zagotovo stojijo vodica po britju, krema za britje, gel za lase, deodorant, ...

Zadnje testiranje maja 2012 je kar tretjini testiranih izdelkov podelilo najslabši oceni. Med njimi so takšni, ki jih tudi Slovenci dobro poznamo. Vodici po britju Adidas Intense Touch in Tabac Original vsebujeta visoko koncentracijo ftalatov (hormonski motilci), Boss Orange Man, Bruno Banani Dangerous Man, S.Oliver Original Men itd. pa (med drugimi spornimi sestavinami) PEG-derivate. Mnogi drugi testirani izdelki (zlasti kreme za obraz) vsebujejo sporne UV filtre in parabene (tako eni kot drugi so hormonski motilci). Ali bodo s temi izdelki moški res bolj moški, na kar napeljujejo imena izdelkov, ali pa je v resnici prav zaradi vse več hormonskih motilcev vse več moških povsem pomehkuženih?

Tukaj ne gre zgolj za povsem značajsko feminizacijo, ki se odraža v vedno večji skrbi za lep videz. Hormonski motilci, ki se nahajajo v različnih kemikalijah (vključujoč kozmetiko), povzročajo zmanjševanje števila semenčic in s tem moško neplodnost, odgovorni naj bi bili tudi za vse večjo pogostost deformacij spolnih organov ob rojstvu in raka na modih. Ali vam vse to zveni zelo znano? Kot kaže, je edini varen nakup strogo nadzorovana ekološko certificirana kozmetika. Tudi zato, ker le redki pravilno interpretirajo zapletena kemijska imena med sestavinami ali pa jih težko preberejo brez očal. Tudi cenovno ne odstopajo prav veliko. Med navedenimi vodicami po britju so trije izdelki od dva- do štirikrat dražji od Weledine vodice, ki je v tem testiranju prejela najboljšo oceno. Ali je razlog za to, da si več moških raje privošči Adidas, Boss, Bruno Banani in podobno zgolj v tem, da so zanje neprimerno večkrat slišali kot za ponudnike naravne kozmetike? Ali ste kdaj pomislili, kdo si lahko privošči drage reklame? Ponavadi je tako, da varčevanje pri sestavinah ustvarja pomembno razliko v denarju, ki je na razpolago za glasno oglaševalsko kampanjo!

Naj vas ob tem ne zavedejo tudi ostali triki, ki jih v zadnjem času radi uporabljajo nekateri ponudniki. Veganska kozmetika je sama po sebi plemenita, kadar so takšni tudi v resnici nameni ponudnikov. Toda kot kaže letošnje testiranje, se tudi pri tako certificirani kozmetiki (mnogi si v resnici kar sami izmislijo svoj znak, ki ponazarja besedo vegansko) ne moremo docela izogniti spornim sestavinam, včasih pa kljub obljubam tudi živalskim ne. Tako je edino varna organsko certificirana kozmetika. Če želite ohraniti zdravje svojih hormonov in telesa nasploh, seveda. Za ohranitev mladosti pa raje uporabljajte cenejše „trike“, kot so voda, zdrava hrana in gibanje na svežem zraku. 

Ključne besede:
kozmetika, moški, feminizacija, certificirana kozmetika, hormonski motilci

 

Sorodni članki:

0,015625

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: