Skupaj razkrivamo

14.7.2015

Vas skelijo zobje?
Besedilo: Simona Knific Vesel, dipl. višja ustna higieničarka

Se tudi vaši zobje oglašajo ob uživanju hladne ali vroče hrane in pijače, pri ščetkanju in nitkanju ter pri vdihovanju hladnega zraka? 

Skelenje je, tako kot bolečina, zelo subjektivno doživeta zaznava, ki nastopi zaradi termičnega, kemičnega ali mehanskega zunanjega dražljaja. Pojavi se lahko v različnih življenjskih obdobjih, vendar ga je treba razlikovati od preobčutljivosti zaradi vnete zobne pulpe ali zobnega živca. Zobje nas namreč lahko skelijo (dentinska bolečina) tudi pri demineralizaciji zaradi različno napredovalega kariesa, po postopku beljenja zob ali pri odmiku obzobnih tkiv kot posledici parodontalne bolezni. Omejila se bom na neprijetne subjektivne občutke, ki jih pacienti opisujejo kot »špikanje«, »zbadanje«, »skelenje« … Skelenje nastane zaradi draženja zelo oživčenih pulpnih struktur, do katerega pride zaradi pomanjkanja trdih zobnih tkiv (stanjšanje ali izguba) na območju zobnega vratu.

Najpogostejši vzroki za preobčutljivost
Vzrok za preobčutljivost zob je lahko stanjšanje ali izguba trdih zobnih tkiv, ki jo utegne povzročiti več dejavnikov, ki se med sabo prepletajo. Naj naštejem najpomembnejše: neustrezno ščetkanje (tehnika, periodika) z neustreznimi pripomočki za nego zob, neustrezna zobna krema (čezmerna raba abrazivnih zobnih krem), pretirano stiskanje zob (bruksizem ali nočno škripanje), pretirano uživanje hrane in pijače, ki povzročata kislost v ustni votlini in zakisanost telesa nasploh (ogljikovi hidrati, sladkor, meso, alkohol). Zakisanost telesa povzročajo tudi razvade, kot je kajenje, nekatera bolezenska stanja, denimo želodčni refluks (vračanje želodčne kisline v ustno votlino), in bulimija. 
Da lahko zobozdravnik poda natančno diagnozo, je pomembno, da zna pacient natančno opisati občutljivost svojih zob. Ta neprijetni občutek je podoben, ne glede na to, ali vas zobje skelijo ob uživanju mrzlih, toplih ali sladkih pijač in jedi. 

Pacienti pogosto opisujejo občutljivost na sladko, ki nastopi na vitalnih zobeh s kariesom ali pa na občutljivih (razgaljenih) zobnih vratovih, kar je odvisno od subjektivne interpretacije bolečine in anatomije zob (preseka dentinskih kanalčkov). Kisla hrana in pijača lahko sprožita kratkotrajne ostre bolečine ali skelenje tudi v primeru obrabljenih in razgaljenih zobnih vratov.

Skelenje in parodontalna bolezen
K skelenju zob zelo pripomorejo umikajoče se dlesni. Če se je dlesen zaradi kroničnega vnetja obzobnih tkiv (parodontalna bolezen) odmaknila od prvotnega anatomskega položaja in so zobne korenine razgaljene, je mogoče pričakovati predvsem občutljivost na termične in mehanske dražljaje. Skelenje in parodontalna bolezen sta namreč povezani. Preventiva in zdravljenje parodontalne bolezni je pri nas zagotovo tema, ki se je sistematično lotevamo šele v zadnjih letih, s prihodom novih generacij zobozdravnikov in ustnih higienikov. 

Delovanje zobnih krem, namenjenih občutljivim zobem
Zobne kreme, namenjene preobčutljivim zobem, vsebujejo dodatke, ki na površini poškodovanega zoba ustvarijo zaščitno plast. Različnim pacientom pomagajo v različni meri, vsekakor pa so podpora zaščitnim premazom.

Vseeno je treba opozoriti, da številne zobne kreme poleg koristnih vsebujejo tudi škodljive sestavine (umetna sladila, umetna barvila, umetne arome, stabilizatorji, konzervansi, tako imenovani E-ji …). Te snovi se skozi ustno sluznico hitro vsrkajo v krvni obtok, zato je odločitev o njihovi uporabi v rokah slehernega posameznika.
Prepoznava ključnih vzročnih dejavnikov za nastanek skelenja in preobčutljivosti zob je temelj dolgoročne pomoči. Pri tem je zelo pomembna pacientova motivacija za opustitev neprimernih navad in razvad.

________________________________

Namastite zobe!

Dobesedno! Zdravje zob je namreč zelo odvisno tudi od vitaminov, topnih v maščobah.
Dr. Weston Price, zobozdravnik, o katerem smo pisali na prejšnjih straneh, je v okviru desetletnega raziskovanja domorodnih ljudstev ugotovil, da se ključni razlog za nepravilno izraščanje zob in nastanek kariesa skriva v neustrezni prehrani. Če je med razvojem telesu na voljo dovolj vitalnih snovi, se razvijejo dovolj velike čeljusti, vseh 32 zob pa izraste pravilno, saj zanje ne primanjkuje prostora v čeljusti. Ob zdravem prehranjevanju so zobje tudi odporni proti kariesu. Včasih so bile tako razvite čeljusti in zdravi zobje nekaj običajnega (tako kot še vedno med domorodnimi ljudstvi), zdaj pa je domala normalno, da na zobeh sodobnega človeka opazimo srebrne zvezdice in številne zalivke – znake prisilnega naravnavanja lege zob in kariesa.

Ker domorodna ljudstva niso nasedla prehranskim mitom, ne trpijo pomanjkanja v maščobah topnih vitaminov (D, K2, A), ki so potrebni za zdravje zob. Dober vir teh vitaminov so namreč prav maščobe (ekološko polnomastno mleko in mlečni izdelki, maslo, kokos, mast, mastne ribe …), ki se jim zaradi verjetja v mit o nevarnosti nasičenih maščob in holesterola večinoma izogibamo. Dr. Price je z raziskovanjem domorodnih ljudstev iz štirinajstih držav ugotovil, da je v njihovi prehrani od štiri- do desetkrat več v maščobah topnih vitaminov in vode kot v prehrani sodobnega človeka! 

Več o mitu, ki nas lahko stane tudi zobnega zdravja, si preberite v knjigi Resnice in zmote o holesterolu. Prelistati jo je mogoče na spletnem naslovu http://shop.zazdravje.net/. Kakšen gram maščobe več v prehrani bo torej pripomogel tudi k boljšemu zdravju zob.

Ključne besede:
skelenje zob, zobje, bolečina, karies, preobčutljivost zob, parondotalna bolezen, zobne kreme, maščobe

 

Sorodni članki:

0,015625

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: