Skupaj razkrivamo

10.10.2008

KOŽA NE LAŽE

Mozolj je le vrh ledene gore.
Ko zagledajo mozolj, akno, herpes ali izpuščaj, si mnogi nanje nanesejo sredstva, s katerim bi jih čim prej zatrli.
Nočemo dojeti, da je koža le ekran, na katerem je zagorela signalna lučka, ki sporoča, da imamo globlje težave.
Tradicionalna kitajska medicina je že pred tisočletji ugotovila, da se na koži kaže stanje naših pljuč in debelega črevesa.
Tudi zahodna medicina ve, da je koža naša druga pljuča, vendar ta dva organa pozabi povezati, ko se ukvarja s stanjem kože.
Vsakič, ko je v telesu preveč strupov in jih z dihanjem in izločanjem ne uspemo odstraniti, stopi v igro koža kot nadomestni kanal za odplakovanje neželenih snovi.

Dermatologi so že prišli do spoznanja, da je spremenjen pH kože nujni pogoj za večino kožnih bolezni. Manjka jim le korak do spoznanja, kako nastane spremenjeni pH kože.
Do tega pride delno od zunaj zaradi vseh preparatov, ki rušijo kislinsko-maščobni zaščitni sloj kože, v večji meri pa zaradi splošne zakisanosti organizma, do katere pripeljejo način prehrane, dehidracija, stres in jemanje zdravil, ki telo zakisajo.

Žeja ustvarja mastno kožo
Mnogi opazijo, da jim stres ustvarja mastno kožo in mozolje. Pojav je zelo logičen. Stres »ožame« telo in hitro pripelje do dehidracije. Ko v telesu začne zmanjkovati vode, telo sproži vrsto varčevalnih mehanizmov, med katerimi je tudi ta, da zamasti kožo, da bi s tem zmanjšalo izgube vode skoznjo. Na podoben način nastaja tudi stresni holesterol, kajti telo zamaši ožilje, da bi čim manj vode iz celic in medceličnine »ušlo« v kri in potem skozi ledvica izstopilo iz telesa.

Zaradi omejenega razumevanja mastne kože je tako nastala cela veja kozmetike, ki se ukvarja z mastno kožo tako, da jo dobesedno vzdržuje mastno. Vsak preparat s povečanim deležem alkohola namreč kožo razmaščuje in tako ruši njeno zaščito, ki ima svoj namen, sproža pa le pospešeno delovanje lojnic, ki nenehno poskušajo doseči tisto, kar si je telo zastavilo kot potrebni cilj.
Revolucijo v pogledu na nego kože je sprožila Elisabeth Sigmund, ki je pred pol stoletja veljala za upornico in odpadnico, ker je za mastno kožo začela predpisovati mastne kreme. Njen princip, ki sloni na celostnem pogledu na fiziologijo kože, je zelo pravilen. Ko lojnice dobijo sporočilo, da je maščobni sloj nepoškodovan, se lahko spočijejo. In če telo dobi tudi dovolj vode, da mu z njo ni treba varčevati, bodo težave z mastno kožo kmalu preteklost.

Kaj pa suha koža?
Če z maščenjem kože telo sporoča, da je vode premalo in jo poskuša obdržati, s sušenjem kože sporoča ravno obratno – da je vlage in sluzi preveč in jo zato poskuša čim prej »izpariti«. Zelo pogosto gre za vlago, ki se je nakopičila v pljučih kot posledica zadržane žalosti. Ste že slišali frazo »posušiti se od žalosti«? Žalost nas zapre, dihamo plitvo, v pljučih zastajajo tekočine in vse skupaj zelo hitro opazimo tudi pri stanju kože.

Ker suhost kože pospešuje njeno staranje (celice, ki nimajo dovolj vode, se ne delijo in tako hitreje propadajo), je koži treba pomagati, da obdrži vlago, vendar por ne smemo mastiti in koži ne smemo ovirati dihanja. Zato težka mastna nega tu ne bo pomagala. Celostna kozmetika raje posega po rastlinskih izvlečkih, ki znajo ohranjati vlago in vsebujejo veliko antioksidantov (npr. izvlečki kutine in aloe vera).

Napake, ki vam jih koža ne bo odpustila
Ko zagledajo sivo in utrujeno kožo, mnogi menijo, da ji bo piling povrnil mladosten videz. Res bo po petnajstih minutah koža videti bolj napeta, prekrvavljena in gladka, vendar bo veselje kratkotrajno, ker bo telo hitro vzpostavilo zanj potrebno stanje. Koža bo izgubila zaščitni plašč odmrlih celic, in s tem bomo le pospešili staranje kože.

Sadne kisline – dobre za solato, slabe za vašo kožo
Nekateri preparati »obujanje« kože dosežejo s sadnimi kislinami AHA in BHA. Bodite zelo pozorni na te pripravke, ker poškodujejo celice in jih naredijo dovzetnejše za poškodbe UV žarkov. Če boste šli po uporabi sadnih kislin na sonce, tvegate nastanek sončnih lis in peg, ki se jih zlepa ne boste rešili.

Varni izhodi v sili
Delovanje prostih radikalov v telesu (po neprespanih nočeh, bivanju v zakajenih prostorih in podobno) lahko rešujete tako, da zaužijete lecitin ali pivski kvas, ki vsebujeta holin. Na vlažno kožo pa nanesite žličko olja iz pšeničnih kalčkov ali grozdnih pečk ali pa žličko arganovega olja. 

Ključne besede:
koža, mastna koža, suha koža, pH kože

 

Sorodni članki:

1,464844E-02

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: