Skupaj razkrivamo

13.2.2008

Kako bo prezimila koža?

Pozimi je večji del našega telesa pokrit s toplo obleko, na obrazu in rokah pa razločno čutimo, kaj morajo prenašati deli kože, ki so v hiši in na prostem izpostavljeni izmenjujočim se ekstremnim pogojem.
Zunaj je vlažno in mrzlo, notri suho in pogosto pretirano toplo, zato koža pozimi potrebuje še več pomoči kot v drugih letnih časih.

Koža na obrazu in vratu je pozimi še posebej suha, zato ji lahko pomagamo s hranilnimi in bolj bogatimi kremami, ki ji vračajo elastičnost in ji omogočajo naravno regeneracijo. Mandljevo olje, čebelji vosek in druge kakovostne sestavine naredijo na koži fin zaščitni film, pri tem pa ne omejujejo njenega dihanja. Pri obnovi in negi občutljive kože pomaga tudi gel aloe vere.

Kljub vsemu ne pozabite, da morate kožo predvsem zaščititi pred zunanjimi vplivi. Tako kot vi zunaj nosite plašč, v posteljo pa se odpravite v spalni srajčki, tudi vaša koža ponoči ne potrebuje debele obleke. Le dobro jo očistite in jo pustite, da se spočije, izloči presežke in normalno diha.

Ustnice
Pozimi je najtežje našim ustnicam, ki nimajo svojih lojnic in znojnic in so popolnoma odvisne od naše pomoči. Zelo dobro jim pomagajo jojobino olje, rastlinski voski in karitejevo maslo, ki so med drugim sestavine odličnih stikov za nego ustnic v ponudbi Welede in Odylique.
Če se odpravljate na smučanje, bodo vaše ustnice potrebovale tudi zaščito pred močnimi UV-žarki.

Nega rok
Tudi koža na rokah je potrebna zunanje zaščite in pri tem samo rokavice niso dovolj. Ker je večina materialov, iz katerih so narejene, le derivat nafte oz. plastike (razni »termo materiali« in imitacije volne), ima koža rok še težave z dihanjem.
Konvencionalne kreme za roke sicer kožo mastijo, a je ne nahranijo, saj koža ne more jesti nafte (Parafinum Liquidum). Opazimo lahko, da bolj ko kožo mažemo, bolj postaja suha in občutljiva ter odvisna od mazil.
Dobre kreme prepoznate po tem, da vašo kožo prehranjujejo, a je ne naredijo odvisne. In takšnih krem je zelo malo.
Kožo lahko vsake toliko namažete tudi s hladno stisnjeno kokosovo maščobo, z oljem pšeničnih kalčkov, ki jo bo nahranilo z vitaminom E, ali z dobrim olivnim oljem. Takšne občasne kure imajo blagodejno delovanje, vsak dan pa rok ne smete mazati z maščobami, ker bodo sicer vaše lojnice to razumele kot sporočilo, da je maščobe dovolj in da lahko nehajo s proizvodnjo. Olja vedno nanašajte na vlažno kožo.

Nega telesa
Dobro v kratkih zimskih dneh je, da si lahko vzamemo nekaj več časa zase. Kopel v dišečih esencah, po kateri še vlažno telo namažete s kakovostnimi naravnimi olji za kožo, vam bo vlila novih moči.
V sivih dneh, ko se počutite zaspani in utrujeni, vas bodo predramila olja in kopeli z eteričnim oljem rožmarina in citrusov.
Če veliko sedite in čutite, da se vam v nogah zadržuje voda, vam bo zelo koristilo brezovo olje. Iz naših tkiv sprotno odplavlja odpadne snovi in s tem tudi odlično odpravlja celulit. Ob uporabi brezovega olja popijte tudi dovolj vode.

Ključne besede:
nega kože, nega ustnic, nega rok, nega telesa

 

Sorodni članki:

0,03125

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: