Skupaj razkrivamo

16.3.2016

Najspornejši tehnološki dosežki na področju zdravja in varnosti

Čipiranje človeka?
Nismo dolgo čakali, da je praksa čipiranja prešla od živali na človeka. 

Pri nas je čipiranje kot identifikacijsko sredstvo za pse uzakonjeno že od leta 2003. Če imate hišnega ljubljenčka, ga morete torej obvezno čipirati, navadno ob prvem cepljenju proti steklini, sicer kršite zakon. Vse bolj se uveljavlja tudi čipiranje drugih živali – mačk, papagajev … ter celo kač in rib. Zdaj, ko se piše leto 2016, pa smo že priča – za zdaj prostovoljnemu – čipiranju ljudi! 

Andreas Sjostrom je 3. januarja letos na stockholmskem letališču kot prvi čipirani človek na svetu prešel carino, ne da bi pokazal osebne dokumente. Namesto potnega lista je osebje na letališču skeniralo čip, vgrajen v njegovo telo. Ko se je tako identificiral, se je vkrcal na letalo proti Parizu.

Čip, ki so ga Sjostromu vsadili pod kožo, je na trgu na voljo že za nekaj deset evrov. Zanimivo je to, da so carinski prehodi očitno že opremljeni z opremo za branje tovrstnih čipov. Tovrstne bralnike morajo imeti tudi drugi nadzorni organi, ne le tisti na letališčih. Če znate brati med vrsticami, to pomeni, da številne države nameravajo v prihodnosti uveljaviti čipiranje vseh ljudi, saj čitalnike čipov očitno že imajo. Za ZDA je znano, da nameravajo v najkrajšem možnem času prebivalstvo opremiti s čipi. To načrtujejo tudi Švedska, Norveška in Velika Britanija. 

Čeprav mnogim zdrava pamet vgraditvi čipa v telo reče ne, hvala, vse pogosteje beremo o tem, da čipi v telesu postajajo hit tako med mladimi kot starimi. Do zdaj se je že več tisoč ljudi prostovoljno čipiralo – iz različnih razlogov. Čipiranje je med bogatimi priljubljeno zaradi varovanja premičnega ali nepremičnega premoženja. Namesto s kodo vrata hiše ali podjetja odprejo z zamahom roke. Namesto s ključem se motor odklene in vžge takoj po tistem, ko sedete v avto. Zlasti mladi pa se čipiranju prepustijo zaradi udobja ali preprostosti upravljanja s pametno tehnologijo. Tako z roko upravljajo pametne telefone, televizorje … 

Za hip pozabite na lepo zveneče prednosti čipiranja (odprava osebnih dokumentov, varnost …) in se vprašajte, ali gre za tehnologijo, ki bo človeku v resnici koristila – ali pa bo zaradi večjega nadzora nad nami še najbolj koristna za potrebe lažjega obvladovanja ljudi? Navsezadnje je do tega, da bodo nas (ali naše otroke) v primeru ugrabitve ob pomoči čipov za identifikacijo tudi v resnici izsledili, še daleč. Zdajšnji čipi tega še ne omogočajo, saj nimajo GPS in baterije. Poleg tega raziskovalci posledic čipiranja živali poročajo, da čipi prinašajo tudi zdravstvena tveganja, poleg tega niso popolnoma zanesljivi. Eden od pogostih neželenih učinkov čipiranja pri živalih naj bi bil razvoj agresivnega tumorja na tisti strani telesa, na kateri je bil injiciran čip. Nekatere živali so po injiciranju čipa tudi umrle – čip se namreč lahko z mesta injiciranja preseli v druge dele telesa, tudi na možgane. Dogaja se tudi, da identifiacijska številka ni le ena – da torej čip z enako številko dobi še kaka druga čipirana žival. Nešteto je primerov, ko so izgubljenega psa usmrtili, ker niso mogli prebrati čipa, ki ga je imel v telesu. Vsi bralniki namreč ne berejo vseh čipov. Kot vidite, zapletov s čipi ni malo, veliko je tudi tožb proti njihovim proizvajalcem, kot sta Merck Sharp & Dohme in Digital Angel Inc. Odločitev za ali proti je za zdaj še naša.

Kontracepcija za ženske na klik?
Brezžična kontracepcija »na klik«! Prav ste prebrali. 

Tudi to zamisel je podprl mogotec Bill Gates. Mediji že napovedujejo, da bo predvidoma na voljo do leta 2018. Tudi tu gre za čip, le da je meri 20 x 20 x 7 milimetrov in vsebuje šestnajstletno rezervo hormonov. Ženskam naj bi jih vsadili se ga pod kožo na zadnjici, rami ali trebuhu. Čip bi šestnajst let vsak dan sproščal hormone, ki preprečujejo zanositev. 

Kot prednost navajajo dejstvo, da je to edino sredstvo, ki bi delovalo več kot pet let in bi torej zajelo večino rodne dobe ženske. Kot prednost omenjajo tudi preprosto uporabo. Čip aktivirate in deaktivirate s klikom miške, kar pomeni tudi manj obiskov pri ginekologu. Tudi to zveni lepo, vendar se poraja vprašanje, kdo in kdaj bo kliknil, kdo bo uravnaval odmerek, kaj se bo zgodilo, če se zaradi »napake« na čipu (hekerski vdor, sistemski virus …) sprosti celoten odmerek hormonov … Tovrstnih vprašanj je še veliko.

Nadzor bolezni ob pomoči gensko spremenjenih komarjev?
Vse poti vodijo k Billu Gatesu. Tudi iskanje načinov za zatiranje nevarnih bolezni ob pomoči gensko spremenjenih komarjev sofinancira njegova fundacija. 

Prvi genetsko spremenjeni komar je v podjetju Oxitec nastal že leta 2002. Razvili so komarje (samce), ki izločajo preveč proteina, ki je zanje v določenih količinah smrtonosen. Pri življenju jih ohranjajo tako, da jih obravnavajo z antibiotikom tetraciklinom. Brez njega bi poginili, prav tako njihovi potomci, ki bi se sparili s samicami na prostosti. Tako naj bi vsaj bilo.

Gensko spremenjene komarje so že uporabili za zatiranje vročice denga v Braziliji. Leta 2014 je bilo z njo okuženih več kot 1,5 milijona ljudi. Vročica denga je tropska virusna bolezen, njen virus pa prenašajo komarji. Hujša hemoragična oblika te bolezni je lahko tudi smrtonosna. Ocenjujejo, da je denga v porastu – na nekaterih območjih je celo bolj razširjena kot malarija, zato so se v Braziliji odločili, da poskusijo še z gensko spremenjenimi komarji. 

Po desetmesečnem testiranju komarjev v dveh soseskah se je pokazalo, da bi med 5600 prebivalci v letu dni število okuženih upadlo s 133 na enega. Da so »zaščitili« 5600 prebivalcev, so morali spustiti v okolje od tri in štiri milijone komarjev na mesec, kar seveda stane. Da bi z gensko spremenjenimi komarji zaščitili 390 tisoč ljudi, bi morali odšteti 2,7 milijona dolarjev na leto. Kot lahko izvemo iz medijev, se Brazilija še naprej otepa z dengo, za povrh pa je v tej državi prišlo še do izbruha zike – bolezni, ki lahko okvari plod in povzroči rojstvo otroka z zmanjšano lobanjo. Nekateri za izbruh zike v Braziliji krivijo prav izpust gensko spremenjenih komarjev v okolje.

Ultrazvočna kontracepcija za moške?
Fundacija Billa in Melinde Gates razvija številne tehnologije na področju zdravstva in reprodukcije. Eden od takšnih tehnoloških »dosežkov«, ki je še v preizkusni fazi, je ultrazvočna kontracepcija za moške. 

To tehnologijo so uspešno preizkusili na podganah. Ugotovili so, da že dva petnajstminutna odmerka ultrazvoka pri podganah znatno zmanjšata število spermijev in poškodujeta njihov dedni material (zmanjša se tako imenovana integriteta spermijev). Ko so ultrazvok odmerjali ob pomoči tople slane vode, se je učinek še povečal. Kakovost podganje sperme je za približno šest mesecev upadla pod raven, ki še velja za plodnost. Vodja raziskave, dr. T. James, navaja, da še ni znano, ali lahko bi večkratno odmerjanje ultrazvoka utegnilo povzročiti trajno zmanjšanje plodnosti in poškodbe dednega materiala. 

Očitno bo v prihodnosti moškim na voljo ultrazvočna kontracepcija, ki bo za šest mesecev onesposobila spermo. Kot kaže, bo za to potrebna le enkratna »terapija«. Številni ljudje, ki so prepričani, da je omenjena fundacija v resnici poligon za iskanje načinov, kako omejiti svetovno populacijo, sumijo, da bi tovrstna kontracepcija v prihodnosti utegnila biti sredstvo za dokončno sterilizacijo moških – torej sredstvo za ustvarjanje moške neplodnosti (Ethan A. Huff: Bill Gates funds technology to destroy your sperm)

Smrtonosne video igrice
Največ človeške pameti je še vedno angažirane za proizvodnjo orožja. Prav srhljivo je, kaj vse je sposoben ustvariti človek, da bi uničil drugega človeka. Toda vse znane srhljivosti so zagotovo le droben delček – in še to samo tistega, kar je javno dostopno. 

Sodobna tehnologija omogoča, da vojak pride v službo, vključi svoj računalnik in nato igra videoigrice, v katerih z brezpilotnimi letali ali droni napada izbrane tarče (beri: pobija ljudi) nekje na drugem koncu sveta. Američani so v tej tehnologiji vodilni, vendar še zdaleč niso edini. 

Tarče izbira računalnik na osnovi programa, namenjenega iskanju sumljivih oseb. In kako jih lahko računalnik najde, se sprašujete? Odgovor je preprost: na osnovi vseh sledi, ki jih za sabo puščajo naši telefoni, deskanje po spletu, avtomobili, kreditne in druge kartice, pa tudi na temelju satelitskih posnetkov in podatkov, zbranih s tisočerimi kamerami, ki beležijo vsak vaš gib … Torej, malce ste se pošalili in na Facebooku objavili »neprimerno« sliko, komentirali kak članek in v komentarju izrazili svojo »sovražno nastrojenost«, pokukali na »sovražno« spletno stran in si, bog ne daj, ogledali še kako spletno stran z orožjem – in vaše ime se utegne znajti na seznamu sumljivih oseb. 

Da ne gre za hec in da je postranskih žrtev veliko več, kot uradno priznavajo opozarja tudi človekoljubna organizacija HRDAG (Human Rights Data Analysy Group), ki trdi, da je tovrstno izbiranje ciljev v Pakistanu povzročil tudi smrt več tisoč nedolžnih ljudi.

Bo prihodnost pripadala vojakom strojem?
Kot je 29. februarja poročal britanski Dailymail, je ameriška vojska uspešno vgradila možganske modeme v živali, in sicer v okviru projekta razvoja vojakov kiborgov. 

Ti naj bi bili sposobni prek možganov izdajati ukaze strojem, predvsem dronom. Drobnemu čipu, ki so ga razvili pri agenciji DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency), deluje tako, da potuje skozi ožilje, se ustali v možganih in tam snema aktivnosti naših nevronov. Tovrstne čipe so uporabljali že prej, vendar so jih morali vgraditi s posegom na možganih. Sodobna tehnologija omogoča, da jih preprosto vbrizgajo. 

Orožje, ki utegne ugasniti civilizacijo
Zagotovo ne poznamo vseh tajnih orožij, ki že obstajajo, z njimi pa razpolagajo številne države in različne teroristične organizacije. 

Človek je bil že pred pol stoletja dovolj oborožen, da bi lahko v hipu uničil naš planet. Toda orožje, ki dandanes na Zahodu vzbuja največ strahu, je drugačne narave. Za njim ne bo ostalo kontaminirano ozemlje in ne milijoni mrtvih, vseeno pa lahko uniči celo visokorazvite države, ne da bi bilo treba na njihovo ozemlje poslati enega samega vojaka. Se sprašujete, kako? Gre za tako imenovani elektromagnetni pulz (EMP; angl. electromagnetic pulse), ki lahko v hipu uniči vse, kar v praksi pomeni, da bo v hipu odpovedalo vse, kar ima električno napetost. 

Vse napeljave, telefonska omrežja, računalniki, telefoni, polnilniki, kamere, navigacijski sistemi, osvetljava, avtomobili (razen tistih, ki so bili izdelani pred letom 1960) in druga prevozna sredstva, sistemi za krmiljenje … vse to lahko v hipu postane preteklost. Vlaki bi se iztirjali, letala strmoglavljala … Ker ni niti enega segmenta našega življenja, ki ga to ne bi prizadelo, si poskušajte predstavljati življenje, ki bi sledilo temu trenutku. 
Zakaj je tovrstno orožje prava môra razvitih držav? Preprosto zato, ker smo tako razviti, da brez sodobne tehnologije dobesedno ne znamo več živeti. 

Na drugi strani v nerazvitih predelih sveta še vedno znajo pridelati hrano, zakuriti ogenj, jahati osla, pridelati ali uloviti hrano, preživeti brez klimatskih naprav in centralne kurjave …
Predstavljajte si svojega otroka, če bi jutri ostal brez tablice, telefona, prijateljev s Facebooka in polnega hladilnika. Bi sploh znal hoditi? Pisati? Računati na pamet? Pozna strani neba? Zna prepoznati sadež na drevesu? 

Mar res potrebujemo grožnjo z vojno, da dojamemo, da je naša visoka razvitost v resnici pripeljala do popolne zaostalosti?

Ključne besede:
čipiranje, čipiranje ljudi, varovanje, nadzor, GPS, kontracepcija, zanositev, Bill Gates, razvitost, orožje

 

Sorodni članki:

0,03125

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: