Skupaj razkrivamo

4.8.2016

Ali imajo dojenčki kožo?
Besedilo: Sabina Topolovec

To vprašanje zveni neumno le, dokler ne poznamo odgovora nanj. 

Ob rojstvu je dojenčkova koža še zelo odprta: če z njega ne bi sprali porodne sluzi, bi jo koža že kmalu vsrkala. Dojenčkova koža ima sicer enako število plasti kot koža odraslih, ki pa so občutno tanjše. V povprečju je kar petkrat tanjša od kože odraslega človeka.

Otroška koža ostane odprta približno leto dni – v tem času skoznjo prehaja vse, česar se otrok dotakne. Vsak strup ali kaka druga snov pa v tako majhnem telesu deluje veliko močneje kot pri odrasli osebi, zato lahko celice, v katerih pride do poškodbe zapisa, napako začnejo razmnoževati. 

Kot nas že leta svarijo potrošniške organizacije, vse, kar nam oglasi ponujajo kot zaupanja vredna kozmetična sredstva, ni prijazno do otroške kože. Izdelki najbolj oglaševanih (in najbolje prodajanih) otroških kozmetičnih znamk pogosto vsebujejo snovi, ki so do naših malčkov vse prej kot prijazne. 

V nemški potrošniški reviji Ökotest (julij 2016) so testirali olja za nego dojenčkov. Pozna jih vsaka mamica, priporočajo jih tudi babice in patronažne sestre. Če jih je torej preizkusil vsak dojenček, bi v njih sploh lahko bilo kaj spornega?

Izkazalo se je, da vsa ponudba še zdaleč ni primerna. Osnova olja Penaten, po katerem rada poseže marsikatera mamica, vsebuje parafinsko olje, ki ga pridobivajo iz nafte. Poleg tega so raziskovalci neodvisnih laboratorijev v njem našli aromatične ogljikovodike (MOAH), ki utegnejo vsebovati rakotvorne snovi. 

Zanimivo je, da se ponudniki bolj ali manj zavedajo, da so za otroško kožo primernejša rastlinska olja, ki pa jih različno predelajo. Veliko je mogoče prihraniti tudi na račun osnovnega olja: med osemnajstimi testiranimi olji prevladujeta cenejši sojino in sončnično olje. Najbrž se vsi strinjamo, da dojenček ne potrebuje dišav, in vendar jih je najti v kar dveh tretjinah testiranih izdelkov. Še bolj zmoti vsebnost ftalatov ali policikličnih ogljikovodikov (PAH) v sledeh. Oseb, ki so opravile testiranje, to očitno ni dovolj zmotilo, saj so izdelki kljub temu lahko prejeli oceno dobro (gut). Pri naslednjem nakupu torej ne pozabite, da dobra ocena ni nujno zagotovilo, da gre za povsem nesporen izdelek.

Osebni varnostnik kože
Koža ni le naša pregrada pred vdorom fizičnih snovi. Z njo telo odraslega človeka uravnava vlažnost in telesno temperaturo, brani pa ga tudi pred energijskimi vplivi okolja. Dojenčkova koža vseh teh funkcij še ne more opravljati, zato ji lahko pomagamo z dodatno zaščito

Različna plemena poznajo olja in oljne izvlečke, s katerimi ščitijo otroško kožo pred mrazom, poškodbami in slabimi energijami. V Maroku v ta namen uporabljajo arganovo olje, na Daljnem vzhodu kokosovo maščobo, v Evropi pa že stoletja največ zaščitnih moči priznavajo mazilom z ognjičem.

Ključne besede:
koža, dojenček, dojenčkova koža, strupi, kozmetična sredstva, olja, penaten, oljni izvlečki

 

Sorodni članki:

1,611328E-02

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: