Skupaj razkrivamo

5.9.2016

Kdor si želi kakovost, jo mora sam ustvariti 
Besedilo: Eberhard Gross, Weleda

Že od leta 1921 je Weledin cilj ohranjati, izboljševati in vračati zdravje ljudem. Visoki kakovostni standardi in skrbna uporaba naravnih virov gredo z roko v roki.

Weleda za svoje kozmetične izdelke in zdravila uporablja približno tisoč surovin. Več kot dvesto zdravilnih rastlin pridelujemo in predelujemo sami, na svojih biodinamičnih vrtovih. Drugo dobimo pri velikih in majhnih kmetijah, združenjih in projektih po vsem svetu. Zavedamo se, da sta izvor in predelava surovin ključna za biološko raznolikost. Zgolj neokrnjeni naravni ekosistemi lahko zagotavljajo dovolj kakovostno prst in ustrezne razmere za rast naših rastlin. 

Čeprav so se nekatere metode sčasoma spremenile, smo bili vedno zvesti sebi ter svojim ustanoviteljem in vrednotam. Že od ustanovitve smo zvesti tudi istim družbenim, okoljskim in ekonomskim načelom. Resnično verjamemo, da lahko ta stalnost prispeva k pozitivni spremembi v svetu.

To resda lahko zapiše vsakdo, toda v praksi je za uresničevanje takih načel potrebno veliko potrpljenja, vztrajnosti in zaupanja. Pot od zamisli do uresničitve je vedno dolga in zahteva dolgoročno naravnanost. 

Najkakovostnejše surovine nastanejo tako, da se učimo eden od drugega, si zaupamo, zagotavljamo stabilno ceno in kakovost ter izmenjujemo izkušnje. Poleg tega od svojih partnerjev zahtevamo, da skrbijo tudi za socialne standarde in ustrezne delovne razmere zaposlenih. Za nas to pomeni skrb za pravično plačilo ter za izboljšanje položaja žensk v družbi in ravnovesje med družino in delom.

Od zamisli do uresničitve
Vse skupaj si lahko ogledamo na primeru sivke. Preprosto si je zamisliti, da želimo izdelek, ki pomirja in sprošča. Kako dolga je pot, da ga tudi v resnici ustvarimo? 

Zadnje raziskave kažejo, da snovi v sivkinem eteričnem olju neposredno pomirjajo osrednji živčni sistem, pomagajo do sprostitve in izboljšajo spanec. Sivka blaži nemir, nespečnost, napetost, krče, prebavne težave in srečno-žilne motnje. To pojasni, zakaj je sivka že od nekdaj priljubljena kot pomoč pri sproščanju in pomirjanju.

Toda kljub splošni promociji sivke tega učinka ne zmore doseči vsaka sivka in vsako sivkino eterično olje. Ker nam je sivka zelo pomembna in jo uporabljamo v več kot petdesetih Weledinih izdelkih, smo se še posebno potrudili, da dobimo natanko tako eterično olje, kot ga potrebujemo za svoj namen. Kdor kupuje olja pri prodajalcih na trgu, nikoli ne more biti popolnoma prepričan o njegovi čistosti in učinkovitosti. Naši kakovostni standardi so zelo visoki, te pa lahko dosežemo le z dolgoročnimi partnerstvi. 
Slike sivke pogosto prikazujejo neskončna vijolična polja v francoski Provansi. Toda v Evropi obstaja še eno pomembno rastišče, kjer že stoletja gojijo sivko. Moldavija, majhna država med Romunijo in Ukrajino, ima površino poldruge Slovenije. Ima tudi toplo, suho podnebje in rodovitno črnico, zaradi česar je to idealno območje za vinogradništvo in sadjarstvo. Zaradi odličnih klimatskih razmer je bila Moldavija ena od največjih proizvajalk eteričnih olj na svetu. Ob propadu Sovjetske zveze leta 1992 so številni nasadi sivke izginili. Zdaj jih želijo obuditi.

Največji projekt ekološkega gojenja 
S projektom ekološkega gojenja sivke sta začela britanski razvojni strokovnjak in moldavski kmetijski inženir. Nad hitrim napredkom projekta sta bila naravnost osupla. Nedvomno je eden od razlogov za to sodelovanje z Weledo, ki se je začelo leta 2005. Tesno dolgoročno sodelovanja je projektu dalo dodaten zagon. »V ta kmetijski projekt je vključenih dvesto družin, območje, na katerem ekološko gojimo sivko, pa se je razširilo na osemdeset hektarjev,« pravi britanski razvojni strokovnjak.

Ko sivko posadijo, potrebuje tri leta, preden prvič bujno zacveti. Ker sivko ob pravem trenutku režejo ročno, s srpom, to zahteva veliko predanost in pozornost. Posebnost našega postopka je v tem, da nabrano sivko takoj obdelajo v mobilnem destilatorju za eterična olja, tako da je sploh ne odnesejo iz nasada. Postopek zahteva veliko znanja, skrbi in razumevanja narave. V času obiranja je ves čas v službi ekipa štirih, ki sprejemajo posode s cvetovi sivke ter jih priklapljajo na mobilni kotel in njegov parni cikel. Iz stotih kilogramov sivkinih cvetov pridobijo le kilogram olja. (To je trikrat manj, kot ga dobijo z destilacijo lavandinov v Dalmaciji.) Olje nalijejo v sode, ki jih nemudoma neprodušno zaprejo, in ga odpeljejo iz nasada. Zlasti pomembno je, da dragoceno sivkino olje pred prevozom v Weledin laboratorij hranijo v hladnem prostoru. Le tako dobimo vrhunsko eterično olje, kakršno želimo za svoje izdelke.

Partnerjem v Moldaviji so naše obširne izkušnje pri analizi eteričnih olj in oskrbi s surovinami v veliko korist. Skupaj izboljšujemo proizvodnjo in obiranje ter rešujemo težave, denimo s kompostiranjem ostankov destilacije. Po desetih letih so se ekonomske in socialne razmere na tem ruralnem območju opazno izboljšale. Za kmete je gojenje sivke postalo del njihovega zaslužka, vaško šolo pa so temeljito prenovili. Ob 90-letnici Welede smo sodelovali pri gradnji zdravstvenega doma v mestu Minceni. To je le en primer, kako se razvijajo Weledini partnerji, tako skupnosti kot surovine, ki jih gojijo.

Poslovanje, ki ustvarja dodano vrednost

Weledinih sedem osnovnih načel

Weleda je edinstveno podjetje – ekonomsko uspešno, dobrega srca in predano blaginji našega planeta in okolja ter dobremu počutju ljudi. 

Njihovih sedem osnovnih načel, je nespremenljivih in so zavezujoča za vse, ki delajo z njimi.
1. pošten odnos s strankami, partnerji in dobavitelji,
2. partnerski odnos med vodstvom in zaposlenimi,
3. celostna kakovost,
4. povezovanje naravoslovnih in duhovnih znanosti pri raziskavah in razvoju,
5. visoki okoljski standardi,
6. etično poslovanje, ki povečuje vrednost,
7. kulturna raznolikost kot navdih.

Ključne besede:
Weleda, kozmetika, surovine, ekološko gojenje, sivka

 

Sorodni članki:

0,015625

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: