Skupaj razkrivamo

23.11.2015

Kjer zastane, zaboli! 

Bolečina pogosto nastane zato, ker imamo v telesu »ozko grlo«, skozi katero se telesne tekočine ali energija ne morejo prosto pretakati. Drugi razlog je vnetje, s katerim se telo odzove na nakopičene strupe, kisle presnovke ali kako drugo motnjo. 

Razlogi, da na cestah v našem telesu pride do zastojev, so lahko različni, njihove posledice pa so enake: bolečina, otrdelost, slaba prekrvavitev in prehranjenost posameznih tkiv ter posledično njihovo hitrejše obrabljanje in propadanje. 

Večina ljudi ne razmišlja o vzrokih za bolečino. Zanima jih samo to, kako se je čim prej rešiti. Zato številni ljudje protibolečinske tablete uživajo, kot bi šlo za bonbone, ne da bi se zavedali, da se bodo na računu, ki ga bo telo izstavilo za takšno bližnjico, znašle tudi visoke obresti. 

K sreči je na voljo veliko naravnih rešitev, ki včasih odpravijo celo več težav hkrati. Kar nekaj dragocenih rastlin zmore prekrvaviti, delovati protibolečinsko, odplavljati strupe in hkrati ustaviti vnetje. Vredno jih je spoznati.

Arnika
Na posebne zdravilne učinke arnike kaže že njeno staro nemško ime – Wohlverlei (»daje dobro«). Iz drugih nemških ljudskih izrazov za arniko, kot sta Fallkraut (»zel za padce«) in Bruchkraut (»zel za zlome«), je razvidno, da je uporabna za zdravljenje poškodb.
Helenin, seskviterpenski lakton, ki ga vsebuje arnika, dokazano sprošča bolečine in omili vnetja. V večjih koncentracijah je celo dokazano enakovreden protibolečinskim zdravilom iz družine nesteroidnih antirevmatikov. Toda ta učinkovina, ki je tako koristna na koži, bi delovala strupeno, če bi jo zaužili, zato arnike nikoli ne uživajte v obliki čajev ali izvlečkov. 

Arnika je seveda veliko več kot zgolj omenjena učinkovina. Ne raste povsod in tudi gojiti je ni možno, če rastne razmere ne ustrezajo njenim posebnim zahtevam. Najboljši pripravki so izdelani iz samonikle gorske arnike, to pa ima za posledico vse bolj množično, že kar barbarsko uničevanje njenih osnovnih rastišč. Weleda je eno od redkih podjetij, ki pripravke iz arnike izdeluje iz samonikle rastline, vendar pa na območjih, kjer jo nabirajo, arnika ne izginja. Tudi pripravke blagovne znamke A. Vogel (Artroforce in Atrogel) izdelujejo iz svežih cvetov ekološko gojene gorske arnike. Da bi bilo takšno gojenje sploh možno, so najprej preučili na stotine možnih lokacij in le na nekaterih so rastne razmere ustrezale zahtevam arnike. 

V Sloveniji imamo privilegij, da arnika raste na številnih območjih. Žal mnogi ne spoštujejo te dragocene rastline: čeprav je arnika zakonsko zaščitena, poleti trume neodgovornih nabiralcev za sabo puščajo pravo razdejanje.

V homeopatski obliki je arnika zelo učinkovita prva pomoč v primeru travm (zlomi, zvini, posledice operacij in prometnih nesreč …). V tej obliki zmanjša stresni odziv telesa in hkrati odplakne bolečine. 

Lovor
Lovor ni le za v fižol. Njegovo eterično olje, razredčeno z osnovnim oljem, je odlično protibolečinsko masažno olje. Zadostuje, če 95 kapljicam navadnega olja (oljčno ali hladno stisnjeno sončnično olje) dodate 5 kapljic lovorjevega eteričnega olja, in dobili boste odlično sredstvo za lajšanje okorelosti in bolečin. Kot smo natančno opisali v knjigi Ščepec rešitve, je protivnetni in protibolečinski učinek lovorjevega olja primerljiv z nekaterimi znanimi analgetiki in nesteroidnimi sintetičnimi zdravili (Phytotherapy Research, 2003: 17: 733–736). Poleg tega krepi energijo in izboljša počutje.

Korenina divjega gabeza
Kadar se na vrtu borite proti njej, se vam zdi korenina divjega gabeza naravnost nepremagljiva. Celo iz najmanjšega koščka korenine zraste močna rastlina. Kadar pa moč gabeza potrebujete za hitro celjenje zlomov, ste njegove neverjetne vitalnosti seveda veseli. 

Gabezova mazila so v veliko pomoč pri težavah s kostmi in sklepi ter v primeru vnetij. Toda z njim je treba ravnati previdno. Ker vsebuje snovi, ki obremenjujejo jetra, ga ne uživajte. Kreme in izvlečke uporabljajte samo na koži, in še to največ štiri do šest tednov na leto. Če poskrbite za ustrezno podporo jetrom (tinktura pegastega badlja, kurkuma, artičokini listi …) in če ne gre za veliko površino kože, lahko to obdobje tudi malce podaljšate. Če so vaša jetra že načeta, divji gabez raje uporabljajte krajši čas. 

Pomoč od daleč
Čeprav večina tega, kar potrebujemo, raste pred našim pragom, je vredno spoznati tudi nekatere od rastlin iz daljnih krajev. 

Ajurvedska medicina ceni bosvelijo, ki »od znotraj« podmazuje sklepe, zmanjšuje bolečine in povečuje gibljivost, zaradi česar je koristna pri revmatoidnem artritisu in osteoartritisu. Njeno delovanje je podobno delovanju glukozamin sulfata. Če jo kombiniramo z ingverjem in s kurkumo, ki imata močne protivnetne učinke in redčita kri, so učinki še večji. 

V Afriki je za težave s sklepi in pri revmatoidnih težavah najbolj cenjen vražji krempelj. 

Pekoče rešitve
Večina krem in mazil proti bolečinam vsebuje kako pekočo rastlino (kafra, meta, čili …), saj močno pospešijo prekrvavitev. Pekoče vrste paprik, kot so čiliji, vsebujejo kapsaicin, ki vpliva na izločanje endorfinov, ti pa po naravni poti zmanjšajo občutenje bolečine. Poleg tega kapsaicin uravnava kroženje krvi in zavira izločanje prostaglandinov, ki povzročajo občutek bolečine. 

Naravne protibolečinske snovi
Naravna protibolečinska pomoč sta tudi vrbova skorja in močvirski oslad. Obe rastlini vsebujeta naravno acetilsalicilno kislino (sintezno obliko te učinkovine vsebuje aspirin), ki deluje protivnetno, protibolečinsko in hkrati redči kri. 

Organski silicij
Silicij je najbolj razširjena snov na našem planetu in tudi glavno vezivo v telesu. Brez njega niti ena celica ne bi mogla ohraniti svoje trdnosti in hkrati prožnosti. Brez silicija kosti in hrustanci ne morejo ohranjati elastičnosti. Silicij je nujen tudi za sintezo kolagenskih vlaken v sklepih, obenem pa pospešuje naravno vsrkavanje kalcija in s tem obnovo kosti. Največ silicija vsebujejo koprive, preslica in mlade rastline ovsa. 

Ananas 
Naravna rešitev za vsa stanja, ki jih spremlja otekanje, je uživanje encimov bromelaina, ki cepi beljakovine in hitro »požre« oteklino. Bromelain vsebuje ananas, najbolje pa ga je uživati v obliki sveže stisnjenega soka. Lahko ga uživamo tudi v obliki kapsul in v kombinaciji z drugimi prebavnimi encimi. Uporaba bromelaina je v nekaterih državah standardna, zlasti pri zlomih, po operacijah in pri drugih stanjih, za katera so značilne otekline. 

Rastlin, s katerimi si lahko pomagamo, je še veliko. Sivka, cimet, olje črne kumine, rman, ingver in navadni divji kostanj so le nekatere od najpogosteje uporabljanih. Seznam bi bil še daljši, če bi pokukali tudi v bolj oddaljene kraje. 

Ključne besede:
bolečina, vnetje, arnika, lovor, divji gabez, artritis, bosvelija, hudičev krempelj, organski silicij, ananas

 

Sorodni članki:

0,03125

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: