Skupaj razkrivamo

26.1.2017

Sladka nega

Že odkar obstajata, sta sladkor in med znana tudi v kozmetični negi, le da so ju v zadnjih petdesetih letih izrinile »učinkovitejše« kemikalije. Hkrati z zavedanjem o težavah, ki jih te povzročajo v telesu, se počasi vračamo k izvirni kodi – sladki negi kože. 

Milo je postalo sopomenka za vse, kar uporabljamo za odstranjevanje umazanije. Pravo milo je nadvse preprost izdelek, ki vsebuje večji del maščobe in manjši del luga. Takega mila večina ljudi še nikoli ni uporabila. 

Mila pravimo tudi sodobnim izdelkom, ki vsebujejo industrijska topila in detergente, kot so SLS (natrijev lavril sulfat), natrijev talovat ali palmat, kokamid betain, polisorbat 20 … Še več nevarnih snovi je najti v milih s protibakterijskimi lastnostmi. Tem izdelkom praviloma dodajo triklosan – nevaren pesticid, ki je za industrijo »priročen« zaradi svojih razkuževalnih lastnosti. 

Da mila omamno dišijo in so privlačnega videza, vsebujejo tudi obilo umetnih dišav in barvil, ki utegnejo imeti alergeno delovanje, mnoga med njimi pa so tudi hormonski motilci. Na številnih milih sploh ne boste našli roka uporabnosti. To še najbolje priča o tem, da ne vsebujejo nobene naravne sestavine – ali da so proizvajalci trajnost dosegli z uporabo močnih konzervansov. kot so parabeni, o katerih je vse bolj jasno, da so hormonski motilci. 

Naravna alternativa 
Ne, nimamo v mislih neposrečenih zdravih receptur, po katerih imate lepljivo kožo in na videz še bolj umazane lase. Zdravega mila ali gela ni težko izdelati. Izdelava postane zahtevna, če hočemo pripraviti milo ali gel, ki se bo penil in dišal kot konvencionalni, obenem pa ne bo škodljiv za kožo in telo. 

Ta izziv nas vrne k sladkorjem. Sladkorni tenzidi so snovi, ki dosežejo, da tudi z naravnim milom s kože speremo umazanijo, ne da bi pri tem poškodovali občutljivo acido-lipidno zaščito kože. 

Namesto močno predelanih ostankov maščob pri pripravi naravnih mil in gelov uporabljajo sezamovo, mandljevo in druga visokokakovostna olja, ki kožo dejansko hranijo in ohranjajo njeno prožnost. Da je to izvedljivo, so najboljši dokaz Weledini geli za prhanje.

Namesto razkuževalnih sredstev in umetnih dišav pri pripravi naravnih mil uporabijo eterična olja, saj dosežejo enak učinek, le da veliko bolj modro. Ker so za pristna eterična olja značilna živa naravna valovanja, imajo tudi aromaterapevtski učinek. Dodatek eteričnega olja citrusov bo poskrbel za poživljajoč učinek, eterično olje sivke pa bo poskrbelo, da vas bo prha pred spanjem sprostila. 

Namesto da nam umetne vonjave zmedejo hormone, z uporabo naravne kozmetike dosežemo prav nasprotno – hormonsko ravnovesje. Za takšen namen se še najbolje obnesejo negovalni izdelki na osnovi vrtnice, seveda če gre za certificirano ekološke izdelke in ne konvencionalne izdelke, ki jim za povrh dodajo trohico kakega izvlečka. 

Sladkorna sredstva za depilacijo
Tudi na tem področju obstaja množica kemičnih zvarkov, katerih sestavin najbrž niti nočete poznati. Sploh zato, ker je naraven pripravek na osnovi sladkorja tako zelo preprosto narediti. 

Potrebujete samo 250 gramov belega sladkorja, ki mu dodate 5 do 6 žlic vode in sok polovice limone. Kuhajte toliko časa, da snov postane »nitkasta«, sladkor pa se spremeni v rjav sirup (navadno od 15 do 20 minut).

Sirup ohladite do temperature, ki jo še lahko prenesete, in ga nanesite na kožo. Med hlajenjem se sirup zgosti. Na kožo nanesite sirup, počakajte, da se strdi, in potegnite – ali pa na plast sirupa položite trak (odlično se obnese trak iz agrokoprene ali kakega drugega materiala, ki se dobro veže z voskom) in potegnite v smeri, nasprotni smeri rasti dlačic. 
Ker slika velja več kot tisoč besed, odprite YouTube in vtipkajte besedno zvezo »sugar wax« ali »arabic depilation«. Ogledali si boste lahko celoten postopek. 

Med vlaži kožo, pospešuje celjenje ran in preprečuje okužbe. Poleg tega pomirja kožo in deluje kot antioksidant. Kožo tudi varuje pred poškodbami, ki jih povzroča UV-sevanje. Najlažje ga je uporabiti kot masko ali obkladek. Na problematična mesta nanesite med, pokrijte z gazo in pustite delovati vsaj pol ure, še bolje pa kar čez noč. Tovrstni obkladki so primerni tudi za otroke.

Ključne besede:
sladkor, kozmetika, milo, umetne dišave, Weleda, depilacija, med

 

Sorodni članki:

0,015625

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: