Vprašanja/odgovori

Začimbe niso problem    

VPRAŠANJE:
Mož ima čir na želodcu in mu je zdravnik prepovedal začinjeno ter soljeno hrano. Nekaj časa sem kuhala po navodilih – vse  na vodi in pari, brez začimb, vendar mož tega noče jesti, pravi, da bo od takšne hrane prej umrl kot zaradi želodca. Res bi rada kuhala zdravo, vendar užitno, zato bom vesela vsakega uporabnega nasveta.

ODGOVOR:
Ljudje si pod besedo začimbe predstavljamo različne snovi. V  širšem pomenu je to vse tisto, kar dodaja aromo in  okus hrani. V ožjem smislu so imenovali začimbe le tiste ostre in močne začimbe, ki so stoletja prihajale z vzhoda (poper, ingver, klinčki, muškatni orešček …)  V sodobnem času pa je prehranski industriji dovoljeno tako imenovati tudi kopico kemikalij, ki jih dodaja hrani. 
 
Torej ni pomembno, kako kaj imenujemo – pomembneje je, kaj se dogaja s tem v želodcu. 
Res je, da nekatere ostre začimbe in kristali soli dražijo sluznico. Sami veste, da ostri okusi v večji količini povzročijo, da nam takoj začne teči iz nosu, se prepotimo ali nas prežene. Njihova lastnost je, da redčijo sluz, zato so primerni pri npr. zamašenem nosu ali sluzi v bronhijih, v želodcu pa dražijo sluznico, ki bi morala biti nemotena, da bi dobro obvarovala steno želodca pred močnimi kislinami. 

Če je zdravnik to imel v mislih, potem je vašemu možu želel svetovati, naj se vzdrži snovi, ki močno dražijo sluznico ali jo tanjšajo  (npr. sol in poper, pekoča paprika …). Zaradi nekaj začimb, ki učinkujejo na opisan način, pa bi bilo res neumno nehati uporabljati veliko drugih, ki utegnejo biti pri rani na želodcu naravnost blagodejne.

Niso vse soli enake
Za našo sluznico je najbolj dražilna sol v kristalih. Kadar zaužijemo kristal soli, ta res pade na sluznico in jo »skuri«. Namesto tega se navadite uporabljati raztopljeno sol, s katero začinite hrano na koncu kuhanja. Najbolje je raztopiti himalajsko sol ali solni cvet morske soli, ker je to najčistejša solibrez škodljivih primesi.

Naj bo zdravo in dobro!
Strinjam se z vašim možem, da hrana mora biti užitna oziroma da nič ne pomagajo dobre sestavine, če se naša prebavila ne predramijo in jih z veseljem obdelajo. Če nimate apetita,  je vsaka hrana v breme. Začimbe pa so nam dane, da zbudijo naša prebavila in jih pripravijo za optimalno prebavo.

Začimbe so krasne pomočnice, ki  organizmu prinašajo veliko dobrega.  
 Znanstveno je potrjeno, da so pri želodčnih težavah zelo koristne naslednje začimbe: bazilika, ingver, rman, izop, žajbelj, kardamom, kumina, koromač, origano, majoron, meta, melisa, muškatni orešček, eterično olje pomaranče, pelin, peteršilj, rožmarin.  Poznavalci zdravilnih zelišč in zdravilstva sveta temu seznamu pogosto dodajajo tudi:  janež, čemaž, drobnjak, galagant, kolmež, koprc, koriander, kubebo, kurkumo, zeleno, timijan. 

Seveda ne učinkujejo vse enako, zato je dobro poznati njihov mehanizem učinkovanja in izbrati tiste, ki bodo pri razjedah najprimernejše.

Tako na primer bazilika olajša presnovo maščob in učinkuje proti nemirnemu želodcu. Znanstveno je potrjeno njeno blagodejno vplivanje na čir na želodcu. Ob tem razkužuje in s tem preprečuje zaplete pri nadaljevanju prebave. Podobno vpliva ingver, ki je ena izmed redkih pekočih začimb, blagodejna za želodec. 

Medtem ko sta čebula in česen mogoče za ranjen želodec premočna, sta drobnjak in čemaž preverjeno blagodejna.  Drobnjak je nežnejšega okusa, vendar kljub temu pobira ostanke iz želodca in ga nežno očisti, kar je zelo pomembno, da na področju vnetja ne nastaja gojišče patogenih organizmov. 
Bela gorčica, janež, izop (navadni ožepek), kolmež in komarček   pospešujejo izločanje sluzi, ki je zelo pomembna za zaščito občutljivih želodčnih sten. Vsi pomagajo tudi proti napenjanju in naredijo jedi laže prebavljive. 

Med najbolj raziskane začimbe, kar zadeva rano na želodcu, sodita kurkuma in galagant. Kurkuma preverjeno ščiti pred čirom na želodcu, ob tem učinkuje tudi kot antioksidant, protivnetno in protitumorno. Tisti, ki imajo razjedo na želodcu ali dvanajstniku,  naj vedo, da je znanstveno potrjeno, da bo kurkuma pospeševala njeno celjenje.

Za galagant, ki je pri nas manj poznan (je sorodnik ingverja in kurkume), znanstveniki  prav tako ugotavljajo,  da zanesljivo pomaga pri kroničnem gastritisu, blaži napenjanje in nasploh pomaga pri želodčnih težavah. 
Luštrek pogreje želodec,  pospešuje prebavo, blaži krče in pospešuje izločanje sluzi. Ob tem je ena izmed redkih začimb, ki blaži zgago. 
Rožmarin vpliva na želodec tako, da zelo okrepi njegovo prekrvitev. Ob tem zmanjšuje krče v zgornjem delu trebuha.  Znanstveno je dokazan tudi njegov blagodejni učinek na celjenje razjede na želodcu in dvanajstniku. Pazite le, če imate vi ali mož povišan krvni tlak. Rožmarin ga namreč zvišuje. Zato je nepogrešljiva začimba v kuhinji vseh, ki trpijo zaradi nizkega tlaka. 
Vse omenjene začimbe bodo ob vsem napisanem razveselile tudi brbončice in s tem zmanjšale potrebo po soli vsaj za polovico.

Tudi pri pijačah je pomembno biti pozoren pri izbiri 
Če boste namesto vina ali kislih sokov želodcu privoščili skodelico dobrega zelenega čaja ali žajbljev čaj, bo to pospešilo njegovo celjenje. 

Če verjamete ali ne, pri zdravljenju rane na želodcu še najbolj pomaga voda. Če boste pol ure  pred jedjo možu kot »aperitiv« postregli velik kozarec vode, ki ne sme biti premrzla, bo to vodo telo zelo hitro uporabilo, da pripravi dovolj bikarbonatne sluzi, ki bo obvarovala steno želodca. V knjigi Telo kliče po vodi preberite, kako je dr. Batmanghelidj pozdravil na stotine  bolnikov  z razjedo na želodcu in dvanajstniku.

Za urejanje težav s  preveč kisline pa je med naravnimi pripravki najblagodejnejša ječmenova trava. Napitek iz zelene ječmenove trave, ki ga pogosto imenujejo tudi zelena magma, bo takoj razredčil kislino in alkaliziral želodec. Zato je idealna prva pomoč, če vas peče zgaga ali če imate v želodcu preveč kisline. Klorofil, ki je v ječmenovi travi, tudi preprečuje degenerativne spremembe na poškodovanih celicah in jih hitro celi. Pri rani na želodcu ga je dobro zaužiti tudi na tešče, da blagodejne sestavine naredijo svoje, še preden se začnejo v njem dnevna opravila. 

Torej kuhajte zdravo in dobro – za zdravje in užitek!Ključne besede:
začimbe, kemikalije, okus, draženje sluznice, sol, prebavila, apetit, zelišča, kurkuma, galagant, čir, pijača

 

Sorodna vprašanja:

3,027344E-02

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: