Aktualne novice

Novi veter na Sorškem polju

dodano: 25.9.2012

Eko vodič 2012 (septembrske novice SZZČN)

V glavi Matjaža Jerale se je pred letom dni porodila zamisel, da bi eko miselnost „zasejal” na sicer zelo onesnaženo Sorško polje. 

Na čudenje mnogih se je izkazalo, da je to „seme” dobro kaljivo, zato se je brez denarja in brez veliko „pompa” nova zamisel razsejala po vseh treh občinah. Že oktobra leta 2011 je Martina Bavec pripravila prvo predavanje, ki se ga je udeležilo 60 poslušalcev, večinoma kmetovalcev. Sledilo je še šest predavanj in zaključna prireditev na kmetiji Na poljani, kjer se je zbralo več kot 350 ljudi. Uživali so v sončnem dnevu, predavanju, ekološki tržnici ter predstavitvi rokodelskih spretnosti in domače obrti v okolici Sorškega polja.

O tem, kako se dobre zamisli hitro širijo, priča tudi nenehno povečevanje branosti naših novic v tem koncu Slovenije. Začelo se je s 150 izvodi na petih lokacijah, v juliju 2012 pa je že 700 izvodov, ki so dostopni v vseh 11 krajevnih skupnostih na Sorškem Polju, premalo. 

Kot svoj prispevek samooskrbi so marca krškopoljski prašiči prerili travnik v Prašah, na katerem so vzpostavili skupni ekološko permakulturni vrt, na katerem se tedensko dobivajo, delajo, izmenjujejo semena in sadike, prenašajo izkušnje, se učijo in se družijo. Kot pravi Matjaž: „Ko nas bo preveč za obdelovanje tega vrta, bomo uredili še kakšen vrt, da vzpodbudimo druženje in koristna opravila.”

In šele ko so vse to dosegli, so se odločili ustanoviti Društvo Sorško polje, približajmo se naravi, katerega glavna dejavnost je vzpodbuditi prebivalce Sorškega polja in seveda tudi vse ostale, da storijo nekaj za svoje zdravje – z uživanjem zdrave, ekološko pridelane in predelane hrane, ter za varstvo svojega okolja – z ekološkim načinom pridelave poljščin, zelenjave in reje živine.

Največ napora v projektu namenjajo spodbujanju kmetovalcev. Zato so z zainteresiranimi pridelovalci v maju obiskali ekološki kmetiji Ferenčak in Rengeo. 15. septembra pa so se z Majo Klemen Cokan odpravili na predstavitev ekoloških kmetij v okolici Vranskega, kjer so iz prve roke slišali o prednostih in izkušnjah z ekološkim kmetovanjem. 

Sklop zimskih predavanj bodo pričeli s predavanjem o vzgoji in sajenju sadnega drevja ter dogodek združili z zasaditvijo učnih sadovnjakov v sodelovanju z g. Santnerjem v vseh treh občinah na Sorškem polju. V sodelovanju s KGZS bodo mesečno organizirali izobraževalna predavanja na temo ekološkega kmetovanja za kmetovalce, nadaljevali pa bodo tudi z vzpodbujanjem vrtcev in šol za vzpostavitev šolskih eko vrtičkov. Sodelujejo tudi pri organiziranju prodaje ekološko pridelane hrane na tem območju.

Prav vse – kmetovalce, vrtičkarje in potrošnike vabijo na predavanja, na skupni vrt, ekološke tržnice v okolici, pa tudi k sodelovanju pri organizaciji predavanj in drugih dejavnosti. S skupnimi močmi želijo ustvarjati boljše možnosti za zdravo življenje v okolju in pristnejše sožitje z naravo ter spodbuditi k tesnejšemu sodelovanju – povezovanju krajanov celotnega območja, ki obkroža Sorško polje.
_____________________________________________________________________
DOMAČE JE BOLJE!
Domača vas je vrata odprla 3. decembra 2011. Danes, po osmih mesecih, vas že živi in v Kranjski prostor prinaša pristnost, kakovostne izdelke in nove možnosti za druženje in izobraževanje. 

V domači vasi, ki je posebna oblika pokrite tržnice in mesta dogajanja, se prodajajo izključno domači izdelki, pridelki in storitve. 

Ob prehranskih izdelkih ponujajo še veliko izdelkov domače obrti in domačo kozmetiko. Obiskovalcem lahko zaenkrat postrežejo s skodelico domačega čaja z medom. V prihodnosti pa upajo, da se bo gostinska ponudba še razširila. 

Prirejajo tudi razne delavnice (oblikovanje gline, kaligrafije, kvačkanja), predavanja (o zeliščih, zdravem življenju, samooskrbi, ...) in nastope folklornih skupin, harmonikarjev, pevskih zborov, …

Za leto 2013 pa imajo v načrtu odpreti svojo pekarno in peči kruh na tradicionalni način, pripravljati jedi na domač način, predvsem iz vrta na mizo, oskrbovati ljudi z zabojčki doma pridelane hrane, skratka ljudem še bolj približati domače stvari, pridelane na ekološki in tradicionalni način.

Zato vas vabijo, da se jim pridružite in pridelke oziroma izdelke, ki bi jih želeli prodati, ponudite potrošnikom.

Domača vas je odprta vsak dan od 8. do 19. ure, ob sobotah pa od 8. do 13. ure v Kranju, na ulici Mirka Vadnova.

0,03125<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: