Aktualne novice

Nepričakovani razplet kampanje za prašičjo gripo…

dodano: 17.2.2010

februarske novice Skupaj za zdravje človeka in naraveKljub medijski kampanji brez primere se je nepričakovano veliko ljudi izognilo vlogi poskusnih zajčkov in namesto cepiva poiskalo druge načine, da »preživijo«  prašičjo gripo. Zato si države v teh dneh izredno prizadevajo najti morebitne kupce za presežna cepiva, ki jih je zdaj preveč.

Kljub temu, da so sklenile kupčijo brez primere, kar jih pomnimo v zgodovini, tudi pri farmacevtskih družbah nimajo miru, in sicer zaradi preiskav, ki se obetajo v Svetu Evrope, mnoge pa že potekajo na različnih koncih sveta.

Na udaru je tudi Svetovna zdravstvena organizacija (WHO). Preiskovalce bo zanimalo, kakšen je bil vpliv farmacevtskih podjetij, proizvajalcev cepiva proti novi gripi, ki ga povzroča okužba z virusom H1N1, na Svetovno zdravstveno organizacijo (WHO) in njeno pospešeno razglaševanje nove gripe. Na čelu skupine, ki je dala pobudo za preiskavo, je nemški epidemiolog Wolfgang Wodrag. Predstavniki Sveta Evrope organizaciji WHO očitajo nerazumljivo potezo spreminjanja pravil za razglasitev pandemije, vladam pa neodgovorno nakupovanje cepiv in odgovornost za morebitne posledice milijonov »po nepotrebnem« cepljenih ljudi. Zahtevajo tudi vpogled v razloge za skrivanje vsebine pogodb med proizvajalci in kupci cepiv. Izrael in Hrvaška sta že razkrili vsebino teh pogodb, v Sloveniji pa je Ministrstvo za zdravje prošnjo za dostop do pogodbe zavrnilo in trenutno o tem, ali je tajnost te pogodbe upravičena, odloča Urad informacijske pooblaščenke.

Kot smo lahko prebrali v časniku Delu (9. januar): »Povsod po svetu se (še vedno) sprašujejo, kako je v resnici varno cepivo, ki so ga države naročile pri proizvajalcih.« Tudi zaradi tega Urad informacijske pooblaščenke zanima predvsem to, kakšne odškodninske odgovornosti so zapisane v pogodbi. »To je namreč bistvena težava, ki jo skrivajo pred javnostjo, pa čeprav gre za zdravje in življenje sto tisočih ljudi,« poudarja Pirc Musarjeva.  Ker se razplet obeta v času, ko bodo naše novice že v tisku, boste lahko nadaljnjo zgodbo o razkritju slovenskih pogodb spremljali na www.zazdravje.net.

Da se je klobčič  že začel odvijati, pričajo tudi informacije, ki jih je januarja na enem izmed največjih portalov za naravno zdravljenje objavil dr. Mercola.

Finski član strateškega posvetovalnega telesa (SAGE) za področje cepiv pri WHO je prejel 6,3 milijona evrov od farmacevtske družbe GlaxoSmithKline (GSK) za raziskave na področju cepiv v letu 2009. Odbor SAGE priporoča izbiro in količino cepiv, ki naj bi jih države članice kupile v primeru pandemije.  Trenutno ugotavljajo, da je farmacevtska industrija finančno podprla tudi nekaj drugih strokovnjakov Svetovne zdravstvene organizacije, o čemer WHO ni transparentno obveščala javnosti.

Celotna zgodba o tem "Who is who" v WHO vas že  čaka na spletni strani www.zazdravje.net v rubriki Skupaj razkrivamo: http://www.zazdravje.net/razkrivamo.asp?art=262.

0,03125<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: