Skupaj razkrivamo

23.1.2018

Samooskrba kot bližnjica do sodelovanja?
Besedilo: Sanja Lončar

Verjetno je ena od redkih stvari, o kateri smo si enotni, to, da spoštujemo domačo hrano in si prizadevamo za čim večjo samooskrbo. Celo številni med tistimi, ki so še pred nekaj leti trdili, da se pridelovanje lastne hrane ne izplača, ugotavljajo, da vrt prinaša veliko več kot zgolj prihranek pri nakupu sadja in zelenjave. 

In vendar, vsakdo, ki se poda na to pot, prej ali slej trči ob omejitve, kot so pomanjkanje časa, telesne moči ali kontinuitete. Si tudi vi zastavljate vprašanja, kot so: »Kaj bo z vrtom/živalmi, kadar bomo na poti?«, »Kaj bo z vrtom, če zbolim?«, »Kaj bo z vrtom, kadar bom v službi preobremenjen?«, »Kaj pa, če z leti vsega tega ne bom mogel več vzdrževati?«, »Kaj bom z zelenjavo, s sadjem, kokošmi, z racami … če bo nenadoma vsega preveč?«, »Ali moram res imeti vso potrebno mehanizacijo, tudi takšno, ki jo bom potreboval dobesedno nekaj ur na leto?« 

Da pomisleki tipa »kaj bo, če bo …« ne bodo preglasili koristnih in prijetnih plati vrtnarjenja, je vredno razmisliti, kako bi se lahko razbremenili in hkrati pridelali več. Rešitev je v novih modelih sodelovanja: v skupnostni vzgoji sadik, reji živali, predelavi pridelka in skrbi za gozdove.

V sodelovanju je moč!
Številni že vemo, kaj vse pri sodelovanju ni preprosto – in kaj vse gre lahko narobe. Če iščemo ovire, jih zagotovo najdemo. Če pa se ukvarjamo z rešitvami, je tudi teh zelo veliko. 

Če vas zanima, kateri uspešni modeli tovrstnega sodelovanja že obstajajo – in katere od izkušenj drugih utegnejo biti uporabne tudi za naše okoliščine in specifične potrebe, vabljeni na predavanja, ki jih z združenimi močmi pripravljamo Skupaj za zdravje človeka in narave, Center za medgeneracijsko sodelovanje in Društvo Sorško polje. (Glej koledar dogodkov)

Več o projektu 3S – Sodobna skupnostna samooskrba si lahko preberete na www.zazdravje.net, v rubriki Skupaj razkrivamo/samooskrba (ali pa v iskalnik vpišite: 3S). Na istem naslovu najdete tudi vprašalnik, s katerim želimo ugotoviti, kakšne so stvarne potrebe, da bomo na osnovi tega povezali vse zainteresirane in tako odprli možnosti za nove oblike sodelovanja. 

Ključne besede:
samooskrba, vrt, nakup hrane, vrtnarjenje, sodelovanje, skupnost, skupnostna vzgoja, sadike, reja živali

 

Sorodni članki:

0,03125

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: