Skupaj razkrivamo

16.4.2018

Vrt kot bližnjica do boljšega življenja!

Tokrat ne bomo govorili o tem, da sadje in zelenjava, ki smo ju pridelali, vsebujeta več vitaminov in rudnin, da nista obremenjena s kemikalijami in da nista bila izpostavljena dolgemu transportu in posledično izgubi hranilnih snovi. Vrtnarjenje ima tudi druge, nemalokrat spregledane prednosti. 

Najbolj razgibana telovadba
Ste kdaj opazovali, s kakšnimi gibi opravljate delo na vrtu? Seveda ne, in prav v tem je skrivnost. Ko se skušate dokopati do slastne maline na koncu veje, še pomislite ne, da s tem razgibavate hrbtenico. Med skoraj enournim čepenjem zagotovo ne pomislite, da s tem blagodejno raztezate vezi na nogah ter spodbujate meridijanske kanale. Če vas motivira veselje, telo sledi in se krepi med najbolj smiselno vadbo, kakršne ne more ponuditi prav nobena telovadna naprava. 

Ozemljitev premaga smog
V času, ko vse večje količine elektromagnetnega smoga motijo normalno delovanje naših celic, vsak stik s prstjo omogoči dragoceno ozemljitev. Če delate z rokami, sicer trpijo nohti in tudi koža na dlaneh je bolj izsušena, vendar vam bo vse telo hvaležno, saj poskrbite za njegovo razelektritev in omogočite, da blagodejna negativna ionizacija tal napolni vaše baterije in okrepi imunski sistem. 

Hitra krepitev možganov
Pri reševanju križank uporabljamo en sam segment možganov, na vrtu pa z vsemi čutili zaznavamo vse, kar nas obdaja. Tipamo, vohamo, okušamo, gledamo, poslušamo … Zato že po petnajstih minutah dela na vrtu možgani začnejo vzpostavljati več nevronskih povezav kot med osemurnim rutinskim delom. 

Tukaj in zdaj
Če ste kdaj pikirali paradižnik, papriko, zeleno … zelo dobro veste, da boste uspešni le, če ste popolnoma posvečeni temu opravilu. Že ena sama misel, ki se usmeri na nekaj drugega, je dovolj, da uboga rastlinica utrpi poškodbo. Delo z rastlinami in živalmi nas nežno, vendar učinkovito nauči biti navzoči tukaj in zdaj. Ko dosežemo to stanje in se nam čas ustavi, energija preprosto priteka – takrat smo eno z vsem, kar nas obdaja. Ni vam treba hoditi na svete gore, v ašrame in k velikim učiteljem. Le na vrt stopite. 

Menih Pahonimus je izjavil: »Na vrtu človek sreča boga prej kot v cerkvi!« Mnogi med vami že veste, da to drži.

Ključne besede:
vrt, vrtnarjenje, vitamini, rudnine, ozemljitev, delo z zemljo, krepitev možganov, rastline, živali

 

Sorodni članki:

3,100586E-02

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: