Skupaj razkrivamo

14.10.2019

Kako najti prehransko dopolnilo, ki deluje?
Besedilo: Tamara Bukovec

Vitamini in rudnine niso bistveni le za človeka, tudi zdravje živali močno peša zaradi osiromašene hrane. 

Kljub temu da skoraj ni izdelka za živali, ki se ne bi pohvalil z dodatkom kalcija za močne kosti, omega-3 ali kakšnega vitamina, gre v praksi praviloma za dodatke v takšni obliki, od katere ni pričakovati večjega učinka. 

Dodatna težava z vitamini A, D in E, je, da se v telesu nalagajo in če njihova oblika ni naravna, lahko pri presnovi razpadajo na potencialno škodljive spojine, ki izničijo prav tisto, kar želimo z njimi doseči. 

Ker so obremenitve s težkimi kovinami vse večje za vse nas, ne glede na to ali hodimo po dveh ali štirih nogah, potrebujemo tudi vse več vitamina B, da nam pomaga ohranjati in obnavljati naše živčevje. Iz enakega razoga rastejo tudi potrebe po magneziju, enem glavnih serviserjev okvar v celicah. 

Ko se odločimo, da bomo pomanjkanja poskusili nadomestiti s prehranskimi dopolnili, takoj stopimo na zelo spolzka tla. 

Želite najprej slišati dobro ali slabo novico? 
Slaba novica je, da ima 90 % tega, kar je na trgu v prodaji pod nazivom vitamini in rudnine, zanemarljiv izkoristek in v večini primerov ste lahko veseli, če vam jemanje ne povzroči še dodatnih težav.

Dobra novica je, da če veste, kaj iščete, lahko najdete tudi popolnoma naravna, organsko certificirana in, kar je najbolj pomembno, učinkovita prehranska dopolnila, ki bodo v telesu res delovala. 

Do sedaj je praviloma veljalo, da lahko organsko certificirane dobimo le alge, sok aloje, pšenično travo in podobno. Pri vitaminih certificiranje ni bilo možno, ker je šlo za tehnološko obdelavo, ki je terjala še kopico dodatkov, da bi izdelek lahko »preživel« na polici. Torej, osnovna surovina je mogoče res bila iz ekološke pridelave, vendar so ji morali dodati še marsikaj, da bi izdelek ostal stabilen. Ta t. i. polnila pa žal niso popolnoma nevtralna in pogosto vplivajo tudi na delovanje in izkoristek tega, kar smo kupili kot aktivno učinkovino. 

Zelo malo ponudnikov na tem svetu zna, zmore in hoče narediti popolnoma čista prehranska dopolnila. Ko rečemo čista, mislimo brez primesi pesticidov, brez težkih kovin, brez obsevanja in brez dodajanja kakršnegakoli polnila. Polnila so pri večini izdelkov, ki jih poznate, za proizvajalca nuja in dejansko predstavljajo večji del tablete ali kapsule. Mnogi proizvajalci pravijo, da je to nujni »krožnik«, ki drži jed skupaj. Problem je v tem, da morate pojesti (in prebaviti) tudi ta krožnik. Mnogi celo trdijo, da brez polnil preprosto ne gre, ker se potem aktivne učinkovine lahko med seboj sprimejo, težje jih je enakomerno zmešati, hitro potegnejo nase vlago in podobno. 

Težko ne pomeni nemogoče!
Naloga res ni preprosta, vendar je rešljiva, pravijo tisti, ki so odločeni izdelovati takšna prehranska dopolnila, katerih cilj je dejansko delovanje v telesu, ne le dober promet v trgovini. 

Kot pravi Myles McEntyre, direktor enega najbolj priznanih proizvajalcev čistih prehranskih dopolnil G&G, »to zahteva veliko višji standard kakovosti že pri vhodu ter seveda izjemno natančen proces in tehnološke inovacije pri kapsuliranju, da onemogočimo oksidacijo. Kljub temu da današnja tehnologija to omogoča, se zelo malo proizvajalcev odloča za takšen način dela.« 

Pazljivo berite etikete
Velika razlika je med izdelkom, ki ima ekološko certificiranih nekaj sestavin, in izdelkom, ki je v celoti prestal certificiranje. Med ekološkimi standardi na področju prehranskih dopolnil veljajo za še posebej stroge standardi organizacij Soil Asociation in Demeter.
Ko se boste naslednjič odločali za nakup, ne tehtajte skupne teže izdelka ali števila kapsul, temveč preračunajte, koliko tega, kar res potrebujete, je v izdelku.

Velike razlike med izdelki
Na sliki vidite primer navidezno velike kapsule, v kateri je le 15 % tega, kar želite, dejanski izkoristek pa bo zaradi polnil še precej manjši, kot bi lahko bil. Leva kapsula je videti manjša, a je v njej vsaj 10-krat več aktivne učinkovine kot v desni, hkrati pa ne bo treba prebavljati še nepotrebnih dodatkov. 

Ključne besede:
#, vitamini, rudnine, težke kovine, prehransko dopolnilo, certifikat

 

Sorodni članki:

0,015625

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: