Skupaj razkrivamo

10.5.2018

Novi časi - stara načela!
ALFRED VOGEL JE ŽE ZA ŽIVLJENJA POSKRBEL, DA SE NAČELA, ZA KATERA SI JE PRIZADEVAL, OHRANJAJO TUDI ZDAJ, KO GA NI VEČ.

Prav s tem namenom je lastništvo podjetja prenesel na neproftno fundacijo, ki še zdaj skrbi, da podjetje deluje v skladu z vrednotami, ki jih je zastavil že pred skoraj pol stoletja.

V 22 letih, kolikor jih je minilo od njegove smrti, se je upokojila tudi ekipa njegovih najtesnejših sodelavcev. Nedavno je zahtevno nalogo prevzelo novo vodstvo z direktorjem Petrom Gmünderjem na čelu.

V današnjem svetu je priljubljeno »kvantno razmišljanje«, biti povezan in razmišljati o tem, kako živeti trajnostno. To je že dolgo zapisano v genomu podjetja Bioforce. Albert Vogel je že leta 1963 želel razviti podjetje, ki bi sledilo drugačnim načelom, kot so jim klasična podjetja Kako je začel s tem?

Alfred Vogel je že veliko prej, preden so začeli uporabljati besede, kot je »kvantno«, čutil in živel z zavedanjem, da je vse povezano. Povezoval je različne kulture in območja, še posebno pa se je zavedal človekove vpetosti v naravo. Zavedal se je tudi, da je narava nadvse mogočna, da nam daje vse, kar potrebujemo za varovanje in ohranjanje zdravja. Prav zato sta mu bili sodelovanje z naravo in spoštljivo, trajnostno ravnanje z njo nadvse pomembni. Te temeljne vrednote je postavil v jedro podjetja Bioforce in jim še vedno sledimo. Alfred Vogel je nenehno iskal način, kako izdelovati pripravke, da bodo čim bližje izvirni moči narave. Na osnovi svoje prakse in naturopatske intuicije, je vedel, da so sveže rastline učinkovitejše kot pripravki, izdelani iz posušenih rastlin. Prav zato je, če je bilo le mogoče, uporabljal sveže rastline, ki so bile obdelane v največ štiriindvajsetih urah po nabiranju. 

Katera njegova načela so veljavna še zdaj?
Drznil bi si reči, da so vsa njegova načela veljavna tudi dandanes, nemara celo bolj kot v preteklosti. V zadnjih letih nam je uspelo znanstveno dokazati to, kar je Alfred Vogel odkril na osnovi svojega delovanja in intuicije. Delo s svežimi rastlinami omogoči, da imajo pripravki višjo vsebnost ključnih učinkovin, zaradi česar so učinkovitejši. Prav zdaj se ukvarjamo z znanstvenimi raziskavami, da bomo dobili tudi podporo zdravnikov, od oblasti pa registracije za naše izdelke. V tem se kaže razlika v primerjavi s preteklostjo – svoje izdelke razvijamo in testiramo skladno z mednarodno priznanimi znanstvenimi metodami in raziskavami, izdelujemo pa jih skladno z najnovejšimi standardi za farmacevtske izdelke. Seveda se še zdaj branimo uporabe umetnih aditivov; izdelke ustvarjamo iz naravnih sestavin.

Nedavno sem izvedela, da se Alfred Vogel ni nikoli posebej skliceval na »švicarskost« svojih izdelkov, s katero se tako rada ponašajo druga podjetja. Zakaj?
Vogel je že takrat čutil, da življenje ni nacionalno, pač pa globalno. Rastline ne poznajo nacionalnosti, tako da uporabljamo tudi številne rastline, ki izvorno niso iz Švice. Potrošniki kupujejo naše izdelke zaradi učinkovitosti in ne zaradi njihove »švicarskosti«. Sledimo standardom najvišje kakovosti, to pa je nemara mogoče razumeti kot značilno švicarsko potezo …

Alfred Vogel je živel modro; tudi od svojih zaposlenih je pričakoval, da bo njihov življenjski slog zdrav.
Kot vodstvo ljudi v svojem podjetju obravnavamo tako, kot bi si želeli, da bi ravnali z nami, če bi bili sami v vlogi zaposlenih. K temu spada tudi to, da zaposlene spodbujamo k zdravemu življenjskemu slogu. Zaposlenim denimo vsak dan brezplačno ponudimo sveže sadje, spomladi pripravimo v celoti plačan teden dni posta, v vseh naših prostorih pa velja tudi stroga prepoved kajenja.

Svojim zaposlenim svetujemo, naj živijo zdravo in v skladu z naravo, ne da bi bili pri tem pretirano dogmatični. Podobno kot gorski vodniki svojim potrošnikom in zaposlenim svetujemo pravo pot, vendar se mora vsakdo sam odločiti, mi pa odločitev, ki jo sprejme, seveda spoštujemo, podobno kot ločujemo poklicno življenje od zasebnega.

Vodenje podjetja Bioforce ste sprejeli šele nedavno. Gre za posebno podjetje: na eni strani vas vodijo načela Alfreda Vogla, na drugi pa so tu tekmovalni trgi in podjetja, ki služijo zgolj zahtevam delničarjev po čim večjih dobičkih. Kako je voditi »dobro leseno barko« po teh viharnih vodah?
Sledimo lastnim vrednotam, ki jih k sreči podpira tudi večinski lastnik našega podjetja, Fundacija Alfred Vogel. Alfred Vogel je namreč vse svoje delnice in tudi delnice svoje žene predal tej neprofitni fundaciji. Glavna naloga fundacije pa je zagotavljati, da se dediščina Alfreda Vogla oziroma njegovega podjetja prenaša v prihodnost. Mednarodni trg in okolje sta bolj groba in tekmovalna kot v preteklosti; verjamemo, da bosta v prihodnosti še bolj. Da bi lahko v takem okolju preživeli, moramo biti komercialno uspešni, kajti le tako bomo lahko ustvarjali sredstva za raziskovanje, vlaganje v proizvodnjo in kakovost ter za korektno plačevanje svojih zaposlenih.

V pomoč nam je to, da si bolj prizadevamo za dolgoročnejšo komercialno uspešnost kot druga podjetja. Ne oziramo se pretirano na poslovne rezultate vsakega posameznega četrtletja, bolj nas zanima, kaj moramo narediti – in kakšni bodo dolgoročni rezultati. To nam pomaga uravnovešati kratkoročne valove, ki utegnejo vplivati na naše dolgo potovanje po viharnih vodah.

Ključne besede:
kvantno razmišljanje, narava, povezanost, Alfred Vogel, sveže rastline, Bioforce

 

Sorodni članki:

0,015625

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: