Skupaj razkrivamo

13.6.2018

Vzgojimo svoj ameriški slamnik – še je čas
Besedilo: Adriana Dolinar

Škrlatna ehinaceja ali ameriški slamnik je ena od rastlin, ki jih je še posebej vzljubil tudi švicarski naturopat Alfred Vogel. Deloma smo zaradi njegove ljubezni do te rastline ameriški slamnik vzljubili tudi pri nas. Če še ne veste, kako se ameriški slamnik lahko vzgoji na domačem vrtu, je še vedno čas, da se podučite in to storite zdaj. 

Danes je tudi po zaslugi podjetja Bioforce, ki ga je ustanovil Alfred Vogel, ameriški slamnik ena najbolj raziskanih zdravilnih rastlin na svetu. Dokazano: pomaga varovati pred prehladnimi in gripoznimi obolenji; učinkovito podpre imunski sistem pri okužbi s tipičnimi virusi prehlada ali gripe; uravnava delovanje imunskega sistema – prešibkega spodbudi, premočnega umiri; skrajša čas prehladnega obolenja za 1,5 dneva; za več kot 60 % zmanjša simptome akutne okužbe dihal in izboljša zdravljenje – kar pomeni, da ob zaključku viroze ne bomo le brez simptomov bolezni, temveč bo naš imunski sistem tudi okrepljen; je varen in učinkovit tudi za dolgoročno preventivo in zdravljenje. Raziskava Echinacea reduces the risk of recurrent respiratory tract infections and complications. Schapowal A. et al., iz leta 2015,  pa razkriva tudi njegove izjemne moči preprečevanja ponavljanja in poslabšanja okužb dihal. V povprečju je teh za 50 % manj.

Vendar pozor! Zgornje navedbe, se nanašajo na edinstven pripravek iz ameriškega slamnika, ki ga danes še vedno izdelujejo po nespremenjeni recepturi in načelih Alfreda Vogla. Tudi najnovejše študije namreč potrjujejo dejstvo, da najmočneje delujejo prav standardizirani alkoholni izvlečki iz sveže cele rastline (korenina + zel). Čaj, stisnjen sok in podobni pripravki iz ameriškega slamnika ne bodo tako učinkoviti. Da pa bi lahko po recepturi Alfreda Vogla naredili svojo zdravilno tinkturo, je najprej potrebno ameriški slamnik vzgojiti. Za to potrebujete dobro voljo, vrt s sončno lego, pognojeno zemljo, semena ameriškega slamnika in brikete iz kokosovih vlaken (ni nujno). 

Glede na to, da ameriški slamnik lahko sejemo od februarja do junija, je zdaj še zadnji čas, da se tega opravila lotimo. Seveda, če ga sejemo bolj zgodaj, bo imel tudi dovolj časa, da še isto leto zacveti. S setvijo v juniju pa bo rastlina zacvetela drugo leto. V podjetju Bioforce s setvijo ameriškega slamnika v rastlinjaku pričnejo marca. Nadzemne dele rastline pa nabirajo, ko je ta stara dve leti.

Semena ameriškega slamnika lahko sejemo na več načinov. Enega od načinov nam je zaupal tudi Andreas Ryser, nadzornik gojitve v podjetju Bioforce, in si ga lahko preberete na tej povezavi: https://www.avogel.si/aktualno/kako-vzgojiti-svojo-zdravilno-rastlino.php.

Lahko pa ga vzgojimo tudi na sledeč način. Brikete (npr. iz kokosovih vlaken), ki jih lahko kupite v vseh prodajalnah s pripomočki za vrt, namočite v vodi. V 10 minutah se napijejo in so pripravljeni za setev. V sredino briketa vstavimo 1 seme in ga na rahlo prekrijemo s kokosovimi vlakni, tako da svetloba prehaja do semena. Ne potiskamo ga pregloboko, da mu ne otežujemo kalitve. Prednost takšnih briketov je večje zadrževanje vlage kakor v navadni zemlji, kar semenom omogoči ustrezne pogoje za kalitev. Vseeno pa moramo tudi tu skrbeti, za redno dodajanje vode. Tako posajena semena postavimo na temen in topel prostor (približno 20 ˚C) do vzklitja. Semena klijejo od 5 pa tudi do 21 dni. Ko vzklijejo, jih postavimo na svetel topel prostor. Če seme ne vzkali, je možno, da ni doživelo kalitvenega impulza oz. je še v fazi spanja. Če semena niso bila hranjena na hladnem, jih je potrebno dati za nekaj časa na hladno v hladilnik ali zamrzovalnik. Rastlina tako zazna, da je obdobje mraza oz. zime že mimo in ob dvigu temperature ter prisotnosti vlage in kisika vzklije. Večina rastlin zmernega pasu potrebuje ohladitev semen na 0 do 10 ˚C, da semena ob dvigu temperature lahko vzklijejo.

Iz semena najprej izrasteta dva klična lista, nato pa prvi pravi listi. Ko je rastlinica od 10 do 20 cm visoka, jo lahko presadimo na prosto. Izberemo sončno lego in pognojeno zemljo. Ena od druge naj bodo odmaknjene približno 45 cm. Pri izbiranju primernega mesta upoštevajte tudi to, da odrasla rastlina doseže tudi do meter in pol višine. Še posebej v vročih mesecih moramo paziti, da se ne posuši, zato jo ustrezno zalivamo, vendar ne preveč, da je ne napadejo plesni ali druge bolezni. Tako vzgojena rastlina bo šele v naslednjem letu cvetela in bo godna za nabiranje nadzemnih delov rastline (cvet, listi), ki jih bomo uporabili za pripravo tinkture po recepturi Alfreda Vogla. Kako se jo pripravi, vam razkrijemo v naslednjih novicah. 

Ključne besede:
ameriški slamnik, ehinaceja, sajenje ameriškega slamnika, sajenje, vzgoja, samozdravljenje

 

Sorodni članki:

0,015625

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: