Skupaj razkrivamo

27.10.2018

Več joda = več energije
Besedilo: Tamara Bukovec

Jod je eden izmed najpomembnejših mineralov za naše telo in predstavlja esencialno mikrohranilo, ki ga vse prepogosto zanemarjamo. 

Večinoma poskrbimo, da naše telo dobi zadostno količino vitaminov ter mineralov, kot so kalcij, magnezij in železo, na jod pa pogosto pozabimo.

Jod podpira normalno delovanje ščitnice in je ključnega pomena pri nastajanju ščitničnih hormonov, ki uravnavajo domala celotni metabolizem naših celic. Jod ima tudi pomembno vlogo pri kognitivnih (miselnih) in nevroloških funkcijah ter delovanju živčnega sistema, pozitivno pa vpliva tudi na zdravje kože.

Tveganja jodirane soli
Predvsem na spletu se pojavljajo številne neresnične informacije, v katerih nas prepričujejo, da dobimo dovolj joda iz vsakodnevne prehrane in z uživanjem jodirane soli. 

Jodirana sol je sicer teoretično bogata z jodom, vendar gre za sintetično obliko kalijevega jodida, ki jo praviloma spremljajo tudi druge kemikalije (npr. sredstva proti strjevanju na osnovi aluminija). Kalijev jodid ni v biološko razpoložljivi obliki, zato ga telo slabo absorbira, predvsem pa ga zelo hitro izloči iz telesa.

Da takšno jodiranje soli ni idealna rešitev za oskrbo z jodom, ugotavljajo tudi specialisti za ščitnico (tirologi), ki pravijo: kolikor kalijev jodid na eni strani pomaga, toliko po drugi strani prispeva k povečanju avtoimunskih bolezni ščitnice. 

Če pa poskušamo zadostno količino joda doseči s povečanim vnosom soli, v kateri je jod prisoten v naravnih oblikah, pa je potrebno to sol uživati v veliko večjih odmerkih od priporočenih, kar prinese tudi težave, povezane z visokim krvnim tlakom in žilnimi obolenji. 

Simptomi pomanjkanja joda
Mnogi ljudje menijo, da je znak pomanjkanja joda golšavost. To je sicer res najbolj radikalen pokazatelj ekstremnega pomanjkanja, vendar se težave pojavijo že veliko prej, saj z jodom podhranjena ščitnica deluje na splošno upočasnitev metabolizma in pešanje mnogih funkcij. 

Če nimate redno na jedilniku morskih rib, morskih sadežev in morskih alg, ste prav gotovo med tistimi, ki trpijo za pomanjkanjem joda. To pa se lahko kaže v obliki simptomov, kot so pogosta fizična in psihična utrujenost, nervoza, depresivnost, zaspanost … Po nekaterih raziskavah simptomi vključujejo tudi mišične krče, bolečine v mišicah in sklepih, mrzle roke in noge, zaprtje, visok ali nizek krvni pritisk, neenakomeren srčni utrip ter pogosto slabost.

Kasneje se lahko pojavijo povečana telesna teža, ginekološke bolezni, osteoporoza, mišična atrofija in šibkost okončin, kronična utrujenost, nezmožnost koncentracije, slab spomin, počasen miselni proces, upočasnjen govor, glavobol, mravljinčenje rok, otekanje v predelu obraza in oči, redčenje obrvi, izpadanje las, znižanje glasu, slabši krvni pretok, suha koža in lomljivi nohti.

Brez zadostne količine ščitničnih hormonov se pojavljajo tudi težave pri zanositvi ter težave med nosečnostjo, porodom in v času dojenja. 

Ali je uživanje joda varno?
Prevelika količina joda v telesu lahko deluje negativno na ščitnico in povzroči njeno prekomerno delovanje ter okvaro. Zato je pomembno, da ob uživanju joda kot prehranskega dopolnila poznamo vrednosti joda in njegovo obliko. Priporočen dnevni vnos joda je 180-200 μg za odrasle, 200 μg za mladostnike, 230 μg za nosečnice in 260 μg za doječe matere. Dopustna zgornja meja v EU je 600 μg /dan. Po priporočilu Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) in ameriškega Ministrstva za medicino (US Department of Medicine) pa je zgornja dopustna meja 1100 μg /dan.

Obstajata predvsem dve glavni vrsti joda: kalijev jodid (najdemo ga v soli in prehranskih dopolnilih) in kelatirani jod, ki je naravno prisoten v morskih algah. Pomembno je vedeti, da se sintetična in naravna oblika joda v telesu vedeta povsem različno. Kalijev jodid ob zaužitju kratkotrajno povzroči zelo visoko raven joda (v obliki ostrih konic), ki ima negativne učinke na naše telo, zlasti pri oslabljeni ščitnici. Zaradi svoje anorganske oblike pa ga telo zavrne in se ga večina v nekaj urah izloči iz telesa. V nasprotju s sintetičnim jodom se naravni jod zaradi svoje kelatirane oblike absorbira postopno, glede na potrebe telesa, in ne povzroča konic ter presežkov joda v telesu, značilnih za pripravke s kalijevim jodidom.

Kako do naravnega joda?
Absorpcija joda v telesu se zmanjša tudi ob hkratnem uživanju določenih vrst zelenjave, kot so npr. cvetača, brokoli, zelje, repa, ohrovt, koleraba, koruza, bambusovi vršički, arašidi, orehi, sladki krompir. Morske alge Ascophyllum nodosum predstavljajo edinstven in najboljši naravni vir biološko razpoložljivega joda, ki je naravno vezan na beljakovine in med potovanjem po organizmu ostane stabilen. Raziskava je pokazala, da se približno 33 % joda iz morskih alg postopno absorbira v obdobju treh dni, kar zagotavlja trajno in uravnoteženo razpoložljivost joda.

Kako do kakovostnih morskih alg?
Morja niso več, kar so bila, in veliko morskih rastlin in živali trpi zaradi onesnaženja, ki ga je povzročil človek. Mnogi ponudniki tega ne upoštevajo, zato je tudi ponudba izdelkov iz morskih rib, školjk ali alg vse bolj tvegana. Podjetje Seagreens je eden največjih trajnostnih pridelovalcev divje rastočih morskih alg na svetu. Imajo ekološki, biodinamični in košer certifikat, njihovo kakovost pa potrjuje tudi fundacija Seaweed Health, ki opravlja neodvisne raziskave kakovosti alg in skozi svoje visoke standarde zagotavlja najvišjo kakovost in varnost.

V podjetju Seagreens poleg samega nadzora nad kakovostjo morskih alg že več kot 20 let spremljajo tudi stanje in kakovost morskih voda, beležijo klimatske in okoljske spremembe na stoterih mestih nabiranja alg in temu prilagajajo svoj proces dela. Njihov edinstven pristop je tisto, kar jih pomembno loči od ostalih proizvajalcev, ki nabirajo alge v najbližjem zalivu, na najlažji in najhitrejši način ter na žalost velikokrat brez kontrole kakovosti, kar pa ima za posledico veliko nihanje kakovosti in slabe izkušnje uporabnikov. 

Seagreens® je zaščitni znak za morske alge, ki jamči, da je v izdelku 100 % deklarirane vrste morskih alg, da alge izvirajo iz Severnega morja ter da ne vsebujejo ostankov rib, rakcev, školjk in pomožnih snovi, kar je še posebej pomembno za ljudi, ki imajo alergije. Vsako žetev morskih alg testirajo na potencialne nevarnosti in zagotavljajo njihovo hranilno konsistentnost ter varno raven joda, ki je še posebej pomembna pri terapevtskih protokolih.

Ključne besede:
jod, jodirana sol, kalijev jodid, ščitnica, golšavost, kelatiran jod, alge, seagreens, morske alge

 

Sorodni članki:

3,198242E-02

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: