Skupaj razkrivamo

6.12.2018

Več energije pomeni manj bolečin
Besedilo: Tamara Bukovec

Ko v telesu upade raven energije, se presnova upočasni, pretoki se zmanjšajo, na dan pa pridejo vse težave in bolečine, ki jih takrat, ko imamo »polne baterije«, praviloma ne čutimo. Zato je skrb za optimalno presnovo vzvod, s katerim lahko rešimo veliko težav hkrati. 

Začnimo pri »glavnem igralcu«
Dirigentsko palico nad našo presnovo vihti ščitnica – prav ta odločilno vpliva na to, kako bo telo razgrajevalo hrano in proizvajalo celično energijo. Toda hrana še ni gorivo, kot nekateri zmotno menijo, ampak le surovina, ki jo mora razgraditi in preoblikovati v gorivo oziroma iz nje ustvariti energijo za vzdrževanje vseh življenjsko pomembnih funkcij.

Je vaša presnova »hitra« ali »počasna«?
S tema besedama pogosto označujemo svojo presnovo. Ta obsega tako kemične kot fizikalne procese, pri katerih nastajajo in se razgrajujejo snovi. Na presnovo vplivajo tudi številni dejavniki, kot so genetski vplivi, spol, zdravstveno stanje, telesna teža … Vsako telo je torej svet zase in vsako z drugačno hitrostjo pretvarja hrano v energijo; pri nekaterih presnova poteka hitreje, pri drugih počasneje. Z leti se delovanje presnove upočasnjuje, kar je predvsem posledica pešanja delovanja hormonov.

Hormoni in presnova
Žleza ščitnica ohranja optimalno delovanje presnove ob pomoči ščitničnih hormonov, za njihovo proizvodnjo pa potrebuje zelo pomemben mineral jod. Znanstveno potrjeno je, da pomanjkanje joda povzroči spremembe v ščitnici, predvsem v njenem delovanju, kar ima za posledico presnovne težave.

Če imate težave z odvečnimi kilogrami, slabim razpoloženjem, utrujenostjo, neurejeno prebavo, zaprtjem, pomanjkanjem energije in s suho kožo, utegnete imeti resne težave z delovanjem ščitnice. Takšna situacija v telesu omogoča tudi nastanek vnetnih stanj, kar je neposredno povezano z nastankom bolečin. 

Dandanes skokovito narašča število ljudi s hipotirozo oziroma z zmanjšanim delovanjem ščitnice. Ta težava lahko pomeni veliko oviro pri ohranjanju zdrave telesne teže in hujšanju, saj zmanjševanje vnosa kalorij ne bo prispevalo k izgubi kilogramov. Takoj ko se bo vnovič vzpostavilo hormonsko ravnovesje, se bo izboljšalo tudi naše počutje, povrnila se nam bo življenjska energija, tudi izguba teže bo opazna. Podobno velja za druge težave, ki jih prinaša oslabljeno delovanje ščitnice. 

Ščitnica potrebuje prebavljivi jod!
Da lahko železa ščitnica proizvaja hormone in uravnava presnovne procese, nujno potrebuje jod. Naravne oziroma kelatirane oblike joda imajo veliko večjo biorazpoložljivost in se v nasprotju s sinteznim kalijevim jodidom sproščajo postopoma, več dni, kar ščitnici zagotavlja neprekinjeno dobavo joda. Rjave morske alge iz vrste Ascophyllum nodosum so najkakovostnejši in najboljši naravni vir biorazpoložljivega joda. Samo en gram teh alg zadosti dnevni potrebi po jodu.

Rjave morske alge – učinkovita naravna pomoč prebavnemu procesu
Morske alge vsebujejo alginate, o katerih raziskovalci verjamejo, da blokirajo maščobne prebavne encime, s čimer se zmanjša vnos maščobe iz hrane. Na zmanjšanje maščobnih oblog vpliva tudi spojina fukoksantin, ki algam daje zeleno-rjavo barvo. Poleg tega rjave morske alge podpirajo delovanje črevesja ter prispevajo k lažjemu črevesnemu pretoku in rednemu črevesnemu gibanju, kar ima za posledico učinkovitejše vsrkavanje hranil v prebavilih in hitrejše izločanje škodljivih snovi iz telesa. Urejena presnova imunskemu sistemu omogoči, da se lahko posveti drugim žariščem in se ne izčrpava v nenehnih vojnah, ki divjajo v črevesju. Dobro delovanje ščitnice vpliva na raven celične energije v slehernem kotičku telesa, kar se odraža tudi v obliki hitrejšega popravljanja, celjenja, regeneracije … 

Izbira zahteva pozornost
Za vsakodnevno uživanje so priporočljive izključno 100-odstotno čiste in izbrane rjave morske alge. Ker sami težko ocenimo njihovo kakovost, izbira napačnih pa je lahko nevarna, je najbolje posegati po tistih, ki so certificirano iz biodinamične oziroma ekološke pridelave. Kakovostne morske alge so še posebno priporočljive kot dodatek k hrani za otroke, nosečnice in doječe matere ter za posebne terapevtske namene. 

Ključne besede:
energija, padec energije, bolečine, ščitnica, presnova, hormoni, jod, vnetja, rjave alge, imunski sistem, alge

 

Sorodni članki:

0,03125

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: