Skupaj razkrivamo

10.4.2019

Skrivnost vode in magnetov
Besedilo: Sanja Lončar

Pogosto nas sprašujete o različnih magnetnih pripomočkih, ki jih ponujajo na trgu. Na voljo je marsikaj, kar obljublja čudeže, zato iskanje pravih resnic med številnimi spletnimi »pričevanji« ni preprosta naloga. 

KAKO NA NAS VPLIVA VODA
Če smo dehidrirani, telo začne zadrževati vodo, saj nam ne zaupa več, da mu jo bomo pravočasno zagotavljali. Prav zaradi tega mehanizma lahko pride do debelosti kot posledice dehidracije. Nasilno dreniranje te vode začasno omogoči hitro hujšanje, dolgoročno pa telo samo čaka na »prvi dež«, ko bo lahko znova napolnilo vsa zajetja. 
Zato je najboljša strategija za trajno izgubo odvečnih kilogramov v tem, da telo prepričamo, da mu ne grozi izsušitev. Pravilno in redno hidriranje doseže, da se začnejo stare (pretirane) zaloge prazniti, kar se pozna tudi kot izguba kilogramov. 

Drugi razlog, zakaj je šest do osem kozarcev vode na dan najboljša shujševalna dieta, je, da sta signalna centra za žejo in lakoto v možganih zelo blizu. Zato sporočilo telesa, da je žejno, pogosto razumemo napačno – menimo, da je lačno, in se posledično lotimo hrane, namesto da bi ga oskrbeli z vodo. 

KAKO NA NAS VPLIVA SESTAVA VODE 
Voda je zagotovo eden od najbolj zapletenih snovi na zemlji. Poleg tega, da je nestisljiva, je tudi edina snov, ki se pri zamrzovanju širi. Obenem je topilo in transportno sredstvo za domala vsa hranila, ki jih potrebujemo, sposobna je spreminjanja oblike, prenaša informacije, ima spomin … 

Voda zaposluje tako fizike kot metafizike, k sreči pa o njej vemo vsak dan več.
 
Najprej si oglejmo nekaj fizičnih dejstev. Ker je voda topilo, se nanjo veže tudi to, česar si ne želimo: pesticidi, težke kovine in druge kemične snovi, bakterije, virusi … Torej je lahko voda je zelo obremenjena ali razbremenjena; to nam pokaže preprosta meritev s ppm-merilnikom – z njim ugotovimo, koliko delcev drugih snovi pride na milijon delcev vode. 

Kozarec vode, ki jo zaužijete, si predstavljajte kot prazen ali poln avtobus. Če je avtobus že poln, vanj ne bodo mogle vstopati nove snovi. Če pijemo tako vodo, so njene očiščevalne sposobnosti zelo majhne. Preprosto povedano, nasičena voda ne more stopiti in odplakniti strupov, saj je že polna. Več ko je praznih sedežev v avtobusu, več potnikov lahko pobere – zato je za potrebe čiščenja, hidriranja in pretočnosti telesa zelo zaželeno, da pijemo vodo s čim večjimi prostimi zmogljivostmi. Zato je v ZDA pri razstrupljanju zelo priljubljeno uživanje destilirane vode, saj je čisti H2O. Zelo visoko čistost vode dosežemo tudi z reverzno osmozo. Pri tem je neposredna, tako imenovana pretočna reverzna osmoza, boljša, saj vodo čisti sproti, zaradi česar se ta ne skladišči v rezervoarčkih, ki prej ali slej postanejo gojišče neželenih snovi, te pa je nato treba čistiti z močnimi kemikalijami. 

Pretočni filtri, torej taki, ki zadržijo nekatere snovi, odstranijo le del obremenitev, zato jih je treba pogosto zamenjati, saj so le tako ves čas enako zmogljivi. Najbolje je, da ob uporabi tovrstnih filtrov občasno merite vodo s ppm-merilnikom (na spletu ga lahko kupite za približno deset evrov). Meritev vedno opravimo pred in po filtriranju: tako denimo ugotovimo, da je bilo v vodi iz pipe pred filtriranjem 150 ali 250 delcev drugih snovi, po filtriranju pa le še 80 ali 100. Če tako preverjamo učinkovitost filtrirnega vrčka, ugotovimo, da z vsakim dnem vodo očisti nekoliko slabše – po mesecu dni utegne imeti voda iz vrčka celo večjo vrednost ppm kot tista iz pipe. 

Tudi meritve ustekleničene vode pokažejo, da jih večina ni nič boljša od vode iz pipe. Pozor: meritev števila delcev ne pokaže, kaj vse je v vodi – pokaže le, v kolikšni meri je voda nasičena. Dva vzorca vode imata lahko enako število drugih delcev, denimo 150, le da je v prvem vzorcu veliko kalcija, v drugem pa veliko pesticidov. 

KAKO NA NAS VPLIVA STRUKTURA VODE 
Ukvarjanje s strukturo vode pokaže, da je ta lastnost vode v marsičem celo pomembnejša od njene kemične sestave. To nam pojasni, da lahko voda, ki je kemično obremenjena, vendar ima urejeno strukturo, na telo učinkuje veliko bolj blagodejno kot voda, ki je po kemični sestavi dobra, vendar je strukturno neurejena. 

Da boste lažje razumeli strukturno urejenost/kaotičnost vode, si oglejte knjige Masara Emota, ki je vse življenje posvetil preučevanju različnih oblik kristalizacije vode pod vplivom misli, besed, glasbe …

V številki 7/2013 (najdete jo na www.zazdravje.net v PDF arhivu) smo pisali tudi o meritvah energije vode, ki se spreminja v odvisnosti od oblike posode, v kateri je shranjena. Energijska vrednost vode, ki je imela po pretoku iz pipe 500-1500 enot po bovisu že po nekaj minut v steklenem vrču (karafa) pride na več kot 18.000 enot po bovisu. 

Biodinamiki kristalizacijo vode v živilih, ki je pomemben kriterij kakovosti, opazujejo in preučujejo že skoraj sto let. Tudi vrtinčenje biodinamičnih preparatov v vodi njihove moči pomnoži do neverjetnih razsežnosti. Podobna lastnost je v rabi tudi pri homeopatskem potenciranju. 

V ozadju je delovanje na strukturo vode oziroma na njene klastre. Zelo daleč pri preučevanju teh lastnosti vode so prišli ruski znanstveniki. Za vodo je značilno, da zelo hitro ustvarja klastre – molekule vode se hitro povezujejo in tvorijo vse večje skupke. Majhni klastri vode so sestavljeni iz šestih molekul, veliki pa so lahko tudi sto- in tisočkrat večji. Z mešanjem ali pretresanjem vode te klastre znova razbijamo – vodo dobesedno »spasiramo«, s čimer dosežemo, da je velika kepa molekul za celice lažje prebavljiva. Tak pojav pozna vsaka gospodinja: z mešanjem kristaliziranih vezi jogurt znova utekočinimo, z žvrkljanjem utekočinimo tudi jajce, da se bo lahko oprijelo živila, ki ga želimo ocvreti.

KAKO NA NAS VPLIVA MAGNETIZEM
Vodo lahko v »premešanem« in pravilno strukturiranem stanju vzdržujemo tudi z magneti. Seveda ne z vsakim magnetom in ne z vsakim pripomočkom, ki ga oglašujejo. Če naj dosežemo idealne učinke za zdravje, morata biti moč in razporeditev magneta pravilni (zato ni vsak magnetek, magnetna palčka ali magnetna žlička enako uporabna).
Klinične randomizirane raziskave, ki so jih opravili ruski znanstveniki, so potrdile, da magnetna voda (s temperaturo 20 do 22 oC), ki nastane po 30 do 40 sekundah vrtenja v stalnem magnetnem polju v stekleni posodi, na telo deluje terapevtsko. Pri tem je pomembno, da gre za magnetno polje jakosti 0,1 do 0,2 T, frekvenca vrtenja pa mora biti 0,75 do 1,25 Hz.

Že po dvanajstih do štirinajstih dneh uživanja take vode (100 do 150 ml, 30 minut pred obrokom, od dva- do trikrat na dan) so opazili merljive razlike med skupino ki je uživala tako pripravljeno vodo, in skupino, ki je pila enako vodo, v enakih presledkih in v enaki količini, le da ni bila magnetno obdelana. 

Merljive razlike so se pokazale pri kislosti želodčnega soka. Gastroskopija je pokazala merljive spremembe pri osebah s kroničnim gastritisom, z razjedo želodca ali dvanajstnika, s kroničnim kolitisom in (nekalkuloznim) holecistitisom. Uživanje take vode ima dokazano tudi močnejši protivnetni učinek, normalizira delovanje želodca, jeter in žolčnika ter okrepi celične membrane in imunski sistem.

Klinične raziskave so opravljali na različnih skupinah, celo na otrocih. Na osnovi njih je Ministrstvo za zdravje Ruske federacije že leta 1998 pripravilo poročilo z opisanim protokolom in priporočili za zdravnike. Med sklepi tega poročila je tudi to, da terapija z magnetno, rahlo mineralizirano vodo, če je izvedeno po opisanem protokolu, nima neželenih učinkov.

Uporaba take vode je kontraindicirana le v primeru akutnih vnetij, povišane telesne temperature, malignih obolenj, epilepsije in osebah s srčnim spodbujevalnikom. Zaradi pomanjkanja informacij je odsvetovana tudi nosečnicam in novorojenčkom. 
Torej ni vse v številu kozarcev popite vode. Pomembno je tudi, kaj je v njej in kako je urejena. Kljub temu da smo v Sloveniji zelo bogati z zdravilnimi mineralnimi vodami. Poglabljanje v njihovo uporabo za zdravilne namene bi bila lahko naša strateška prednost, vendar nismo zasledili, da bi se naši znanstveniki ukvarjali s tem. 

Največ vneme na tem področju izkazuje ruski znanstvenik ddr. prof. Boris Laptev. Njegova magnetna posoda VitaLife je izdelana iz stekla ali gline in premore magnetni sistem, ki deluje po enakih načelih, po katerih so izvajali zgoraj opisane klinične poskuse. Zato je to edini pripomoček, ki ima pri nas registracijo Ministrstva za zdravje RS in je vpisan v Register medicinskih pripomočkov.

Dobra voda, ki jo primerno energijsko uredimo, je torej lahko pomembna prinašalka zdravja v sleherno celico. Ker je voda tudi odlično topilo in transportno sredstvo, lahko z njeno uporabo pomnožimo učinke marsikaterega prehranskega dopolnila, o katerem ste prebirali na teh straneh. 

Ključne besede:
magnetna voda, voda, dehidracija, hidracija, lakota, debelost, strupi, razstrupljanje, voda iz pipe

 

Sorodni članki:

0,03125

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: