Skupaj razkrivamo

28.5.2019

Poznate ceno varčne svetlobe?
Besedilo: Sanja Lončar

Poznate občutek, ko med dolgotrajnim večernim delom ob računalniku 
oči postanejo kar trde? Čutite utrujenost, oči se vam že zapirajo, ko pa ležete, ne morete zaspati?

Telo je utrujeno, spanca pa ni, ker telesu primanjkuje melatonina. Prav presežek modre svetlobe, ki ga oddajajo naši računalniki in LED-razsvetljava, zmoti naš normalni ritem zaznavanja dnevnega časa. Presežek modre svetlobe je namreč značilen za jutranje ure. Tako telo pod vplivom takega svetlobnega spektra meni, da je čas za dejavnost, zato ne izloča melatonina. O tovrstnem vplivu LED-žarnic in zaslonov se vse premalo piše in govori, zato večina ljudi ne zna povezati čedaljega slabšega spanca s svetlobo, ki so ji izpostavljeni. 

PREVISOKA CENA ENERGETSKIH PRIHRANKOV?
V ospredju je ozaveščanje o energijski varčnosti novih rešitev, nihče pa ne izračuna, koliko stane pospešeno izčrpavanje telesa, pomanjkljiva regeneracija in zmoteno razstrupljanje, ki bi ga moralo telo opraviti v času globokega spanca. 

Presežek modre svetlobe, zlasti če je migetajoča, tako kot pri večini LED-žarnic, tudi hitreje poškoduje oči. Znanstveniki ga vse pogosteje povezujejo tudi s hormonskimi motnjami in depresijo.

MELATONIN NI LE USPAVALO 
Melatonin je tudi močan antioksidant, ki ponoči odigra vlogo »muce copatarice« – pregleda tkiva in onemogoči razmnoževanje okvarjenih celic. Da bo še jasneje: melatonin nas varuje pred degenerativnimi boleznimi in nastankom rakavih celic. Brez melatonina bodo tudi naši možgani pospešeno propadali, saj se možgani brez globokega spanca morejo regenerirati. 

Melatonina bi torej potrebovali čim več, njegovega izločanja se za nič na svetu ne izplača zavirati. 

Ali ste vedeli, da lahko LED-svetloba celo do 80 odstotkov zmanjša izločanje melatonina v telesu? Američani to težavo rešujejo tako, da melatonin uživajo kot prehransko dopolnilo, zvečer pa si pri delu z računalnikom nadenejo očala, ki filtrirajo modro svetlobo. 

Toda zakaj se ne bi težave lotili pri izviru in melatoninu preprosto omogočili nemoteno nastajanje? 

STARA DOBRA ŽARNICA
V prostorih, v katerih delam, šivam, kuham, berem … potrebujem svetlobo, ki ne miglja, ne vsebuje preveč modre svetlobe in ne vpliva na izločanje hormonov. Torej potrebujem staro dobro žarnico z žarilno nitko. 

Res je, da je take žarnice v naših trgovinah vse težje dobiti, lahko pa jih prinesete ali jih po spletu naročite iz držav, v katerih jih še vedno prodajajo. K sreči nimajo roka uporabe, zato si lahko priskrbite dolgoletno zalogo. 

Vse, kar morate vedeti o svetlobi, ki telesu ne bo škodovala, lahko preberete v priročniku Naravne rešitve za možgane

Ključne besede:
oči, utrujenjost, varčna svetloba, umetna svetloba, melatonin, modra svetloba, energijska varčnost, LED

 

Sorodni članki:

1,489258E-02

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: