Skupaj razkrivamo

Kaj se skriva v deodorantih?

V juniju 2006 je deodorante v rolerju testirala nemška neodvisna organizacija ÖKO TEST.

Na testiranje v neodvisni laboratorij so poslali 32 deodorantov. Z analizami so ugotavljali ali vsebujejo formaldehide, halogenorganske spojine, dietilftalate, potencialno alergene dišave, policiklične mošusne spojine, aluminijeve soli, PEG derivate in več kot 10% parafinskih oz. silikonskih snovi.

Oceno zelo dobro je dobilo le 5 izdelkov (Dr. Hauschka, Heliotrop BodyLine, Lavera, Logona in Speick Deo stick)

Zanimiva je rdeča lista na kateri so končali nezadovoljivi izdelki (mangelhaft, ungenugend). Med njimi pa so ravno tisti, ki so na našem trgu med najbolj popularnimi: Bac, Eucerin, Rexona, Activereserve, Adidas for Women, Balea deo creme, Dove invisible Dry, Fa clear active dry. Vsi vsebujejo aluminijeve soli in PEG derivate. V šestih so izmerili tudi dietilftalate, v štirih pa so našli tudi policiklične mošusne spojine.

Ker je v tem letu v vzorcu manjkalo še nekaj nam bolj znanih blagovnih znamk, smo pokukali v test iz leta 2004, ki je pregledoval deo-rolerje (7/2004). Tudi takrat so najboljše ocene dobili Dr.Haushcka, Lavera in SebaMed.  Seznam nezadovoljivih pa je bil podoben novem testu: Bac, Balea deo, Dove deo, 8x4, Credo, Fenjal, Isana Med Deo, Jul Sander Roll on, Lancaster Roll on,..)

--> Slovarček nevarnih snovi


Ključne besede:
deodorant, Öko test, nevarne snovi

 

Sorodni članki:

0,03125

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: