Skupaj razkrivamo

Veliko pospravljanje v barvah za lase! Sanja Lončar

Prepoved 22 kemikalij zaradi povečane verjetnosti obolevanja za rakom mehurja.

20 julija je Evropska komisija sprejela prepoved 22 kemikalij, ki so v uporabi v barvah za lase, zaradi njihove potencialne nevarnosti in povezanosti z rakom mehurja. S tem seznam prepovedanih snovi ni dokončen. V prvem krogu so prepovedane vse snovi, za katere proizvajalcem ni uspelo dostaviti dokazov o njihovi varnosti. Pod drobnogledom pa je še 115 kemikalij, za katere so sicer proizvajalci dostavili dokumentacijo, vendar bo ta predmet resnega preverjanja, ki naj bi bilo končano do oktobra 2006.

Prepoved bo stopila v veljavo 1. decembra 2006. To pomeni, da bomo še 4 mesece kupovali barve, za katere so nam do sedaj zatrjevali, da so skoraj da »narave«, da negujejo in izgrajujejo naše lase.

O povezanosti med rednim barvanjem in rakom mehurja svarijo nevladne organizacije že skoraj dve desetletji. Kot je to v navadi so jih obtoževali, da pretiravajo in širijo laži brez resne osnove.

Celo naša zveza potrošnikov si je v številki 4/2006 revije VIP, kjer je objavila test barv za lase, na strani 21 dovolila naslednjo cvetko : »V zadnjih letih se je precej govorilo o tem, da lahko barvanje las poveča tveganje za nastanek raka na mehurju. Kemikalije, ki so jih vsebovale barve za lase pred tridesetimi ali štiridesetimi leti in ki bi lahko pomenile potencialno nevarnost, so že več let prepovedane. Trenutno ni nobenih dokazov, da bi se povečala možnost obolevnosti, zato ker si barvate lase.«

Ob tem so za zmagovalce slovenskega testa razglasili barve, ki jih nemški ÖKO TEST ocenjuje kot nezadovoljive, zaradi kopice spornih sestavin. 

5 let od suma do prepovedi

Ko so to naši zaščitniki potrošnikov zapisali, je bilo delo Evropske komisije že v zaključni fazi in teža dokazov, ki se nabirajo že pet let, tolikšna, da jih ni bilo možno spregledati, kljub nenehnem lobiranju kozmetične industrije.

Evropski znanstveni odbor za potrošniške produkte (EU Scientific Committee on Consumer Products SCCP) se je z barvami za lase začel ukvarjati že leta 2001, ko so sprejeli sklep, da obstaja utemeljen sum, da so določne barve potencialno nevarne.

Decembra 2002 je SCCP svoje mnenje dopolnila in objavila sporočilo za javnost v katerem navaja, da obstajajo epidemiološki dokazi, ki nakazujejo, da je dolgotrajno uporabo barv za lase možno povezati z obolevanjem za rakom mehurja.  Takrat so priporočali, pregled uporabljenih sestavin  ter podali zahteve po testiranju izdelkov in njihove potencialne mutagenosti in genotoksičnosti.

Leta 2003 je Evropska komisija sprejela generalno strategijo, ki so jo države članice potrdile aprila 2003. Odločitev je bila, da se pripravi pozitivna lista kemikalij v barvah za lase, ki bodo varne za zdravje uporabnikov. Takrat so proizvajalci dobili nalogo (in precej časa), da zagotovijo varnost sestavin, ki jih uporabljajo. Ob tem je komisija zahtevala od proizvajalcev, da dostavijo znanstvene dokaze, s katerimi ugotavljajo varnost svojih izdelkov. Odgovor na to je dokumentacija o aktualnih 115 kemikalijah, ki so trenutno v preverjanju ter seznam 22 sestavin, za katere proizvajalci niso predložili dokazov o njihovi varnosti in bodo zaradi tega prepovedane.

Kot vidimo, je proces trajal 5 let. Le da našo zvezo potrošnikov o tem nihče ni obvestil.

Kako varne so barve na naših policah?

Da bi ugotovili kaj se v njih skriva bomo pokukali v teste bolj neodvisnih organizacij, kot je recimo nemški ÖKO TEST. Tam so pod drobnogled vzeli 37 izdelkov. Pregledali so predvsem  sporne aromatične amine, policiklične mošusne spojine, alergene dišave in PEG derivate ter prišli do sklepa, da nobena med konvencionalnimi barvami in barvnimi prelivi, ki jih zasledimo v naših supermarketih in drogerijah ni dobila zelene luči. Prav vse so vsebovale sporne amine, in le 3 od 37 niso vsebovale PEG derivatov. Vse po vrsti so ocenjene kot nezadovoljive. V marcu 2006 so se v ÖKO testu poglobili tudi v kane in izdelke, ki bazirajo na naravnih pigmentih ter ugotovili, da tudi tam ni vse  tako naravno, kot izgleda. Oceno »zelo dobro« je sicer dobilo 8 proizvajalcev (Logona, Basler, Muler, Sante…), za ostale, ki bi se radi predstavili kot naravni, pa so neodvisni testi pokazali, da kar polovica izdelkov vsebuje aromatične amine, resorcin, halogenorganske spojine in PEG derivate.  (podrobni seznam prepovedanih snovi in rezultate ocenjevanih barv ter rezultate testiranj v neodvisnih laboratorijih lahko preberete tukaj)

Barvanje v številkah:

Barvanje las je veliki biznis, ki vsako leto v Evropi obrne 2,6 milijard eurov.

Izdelki za barvanje predstavljajo 8% prometa celotne kozmetične industrije.

Trajne barve so najbolj zastopani izdelki in predstavljajo 70-80% delež vseh izdelkov.

Več kot 60% žensk si barva lase 6-8 krat na leto.

Temu je treba dodati še 5-10% moške populacije, ki za proizvajalce predstavlja obetavni tržni segment.

Rezultati ÖKO testa za kreme za toniranje las (po abecednem vrstnem redu)

Casting Intensif Pflege Tonung (L'Oreal) Tizian, Mahagoni Rot, 25 -– ocena »nezadovoljivo«. Razlog: Vsebuje aromatične amine, halogenorganske spojine, resorcin in PEG derivate.

Casting Intensif Pflege Tonung (L'Oreal) Cacao Braun 24 -– ocena »nezadovoljivo«. Razlog: Vsebuje aromatične amine, halogenorganske spojine, resorcin in PEG derivate.

Casting Pulse, barvna pena Energy Brown (L'Oreal) -– ocena »nezadovoljivo«. Razlog: Vsebuje aromatične amine, in PEG derivate.

Casting Pulse, barvna pena Pulse Red (L'Oreal) -– ocena »nezadovoljivo«. Razlog: Vsebuje aromatične amine, in PEG derivate.

Henna Plus Colour Cream (Frenchtop Cosmetic), Burgundy 3.67 - ocena »nezadovoljivo«. Razlog: Vsebuje aromatične amine, halogenorganske spojine in PEG derivate.

Henna Plus Colour Cream (Frenchtop Cosmetic), Mocha Brown 4.03 - ocena »nezadovoljivo«. Razlog: Vsebuje aromatične amine, halogenorganske spojine in PEG derivate.

Londa Happy Color barvna pena Real Coper 46 – ocena »nezadovoljivo«. Razlog: Vsebuje aromatične amine, halogenorganske spojine in PEG derivate.

Londa Happy Color, barvna pena Spicy Brown, 74 - ocena »nezadovoljivo«. Razlog: Vsebuje aromatične amine, halogenorganske spojine in PEG derivate.

Movida (proizvajalec Garnier), Noissete, 13 - ocena »nezadovoljivo«. Razlog: Vsebuje aromatične amine, resorcin, halogenorganske spojine in PEG derivate.

Movida (proizvajalec Garnier), Mahagoni, 30 - ocena »nezadovoljivo«. Razlog: Vsebuje aromatične amine, resorcin, halogenorganske spojine in PEG derivate.

Poly Color Soft  Toner (Schwarzkopf & Henkel) Cayenne, 60 - ocena »nezadovoljivo«. Razlog: Vsebuje aromatične amine, halogenorganske spojine in PEG derivate.

Poly Color Soft  Toner (Schwarzkopf & Henkel) Schokobraun, 89 - ocena »nezadovoljivo«. Razlog: Vsebuje aromatične amine in PEG derivate.

Poly Color barvni šampon, Mittelbraun, 70 (za moške) (Schwarzkopf & Henkel) - ocena »nezadovoljivo«. Razlog: Vsebuje aromatične amine, resorcin, halogenorganske spojine in PEG derivate.

Poly Color Tonungs Wasche, (Schwarzkopf & Henkel), Mahagoni 19. - ocena »nezadovoljivo«. Razlog: Vsebuje aromatične amine, halogenorganske spojine in PEG derivate.

Poly Color Tonungs Wasche, (Schwarzkopf & Henkel), Haselnuss 18. - ocena »nezadovoljivo«. Razlog: Vsebuje aromatične amine, halogenorganske spojine in PEG derivate.

Poly Country Color Intensiv Tonung (Schwarzkopf & Henkel), Highlands Kastaine 65. - ocena »nezadovoljivo«. Razlog: Vsebuje aromatične amine, halogenorganske spojine, resorcin in PEG derivate.

Poly Country Color Intensiv Tonung (Schwarzkopf & Henkel), Toscana Herbstrot 45. - ocena »nezadovoljivo«. Razlog: Vsebuje aromatične amine, halogenorganske spojine resorcin in PEG derivate.

Poly Live Xtreme Colors (Schwarzkopf & Henkel) Scandal Red, 03, - ocena »nezadovoljivo«. Razlog: Vsebuje aromatične amine in PEG derivate.

Poly Palette Pena za toniranje, Intenzivno rdeča, 50 - ocena »nezadovoljivo«. Razlog: Vsebuje aromatične amine in PEG derivate.

Poly Palette Pena za toniranje Zlato rjava, 54 - ocena »nezadovoljivo«. Razlog: Vsebuje aromatične amine, halogenorganske spojine in PEG derivate.

Sanotint Reflex Haartonung (Extracta – Reformhous) Zlatorjava 54, - ocena »nezadovoljivo«. Razlog: Vsebuje aromatične amine in PEG derivate.

Sanotint Reflex Haartonung (Extracta – Reformhous) Mahagoni rdeča 58, - ocena »nezadovoljivo«. Razlog: Vsebuje aromatične amine in PEG derivate.

Si naturelle (L'Oreal) Rdeče vino 28 - ocena »nezadovoljivo«. Razlog: Vsebuje aromatične amine in PEG derivate.

Si naturelle (L'Oreal) Temno rjava 2 - ocena »nezadovoljivo«. Razlog: Vsebuje aromatične amine in PEG derivate.

Viva Color Reflex, (Wella) Čokoladno rjava 67 - ocena »nezadovoljivo«. Razlog: Vsebuje aromatične amine, halogenorganske spojine in PEG derivate.

Viva Color Reflex, (Wella) Rdeči grm 655 - ocena »nezadovoljivo«. Razlog: Vsebuje aromatične amine, halogenorganske spojine in PEG derivate.

Viva barvna pena (Wella) Kupfer 64 - ocena »nezadovoljivo«. Razlog: Vsebuje aromatične amine, halogenorganske spojine in PEG derivate.

Viva barvna pena (Wella) Srednje rjava 40 - ocena »nezadovoljivo«. Razlog: Vsebuje aromatične amine, halogenorganske spojine in PEG derivate.


Ključne besede:
kemikalije, barve za lase, Öko test, barvanje las

 

Sorodni članki:

0,03125

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: