Skupaj razkrivamo

10.3.2008

Beli nasmeh za ceno zdravja? 
Piše: Sanja Lončar

»24 ur popolne zaščite, čaroben nasmeh in večno svež dah«, je povzetek obljub, ki jih nenehno poslušamo v reklamnih blokih in beremo v tiskanih oglasih.
Nič ni zastonj, zato vam bomo mi povedali, koliko stane izpolnitev takšnih obljub. Ob tem ne mislimo le na tiste evre, ki jih boste odšteli za  »vrhunsko« zobno kremo, pomembnejši je znesek računa za odpravljanje resnih težav, do katerih lahko pripelje uporaba nekaterih izdelkov, namenjenih zobni negi.
Ste vedeli, da je za triletnega otroka smrtno nevarno zaužitje ene tube kreme za zobe, ki vsebuje 1500 ppm flora?

Ste vedeli, da nekatere kreme za zobe vsebujejo pesticid triklosan, ki sodi v zelo nevarno družino najbolj strupenih kemikalij, skupaj s PCB-ji, dioksini in podobnimi snovmi?

Kemikalija triklosan je klorofenol, za katere utemeljeno domnevajo, da so rakotvorni, a ga v kremah za zobe in v nekaterih milih uporabljajo zaradi antibakterijskega učinka.

Ste vedeli, da v ZDA zobozdravniki vse pogosteje svarijo pred nevarnimi stranskimi učinki fluora, ki presegajo njegovo koristno delovanje na zobno sklenino?

Upamo, da boste odslej izbiri izdelkov za nego zob in ustne votline posvetili dovolj potrebne pozornosti.

NEVARNI FLUOR
V periodnem sistemu elementov je fluor po svoji toksičnosti nekje med arzenom in svincem. Preden so ga začeli uporabljati v kremah za zobe, je bil znan kot insekticid in strup. Res je, da krepi sklenino, vendar ima uživanje fluora tudi srhljive stranske učinke  za naše zdravje, ki pa  prihajajo na dan šele v zadnjem času. Fluor povečuje možnosti za zlome kosti, osteoporozo, poškodbe živčevja, bolečine in glavobole. Povezujejo ga tudi s splavi, z genskimi okvarami, s pešanjem spomina, z intelektualno počasnostjo in izgubo intelektualnih sposobnosti.

Večina krem za zobe vsebuje med 1300 in 1500 ppm (delcev na milijon) fluora.
Ker je končna količina fluora odvisna tudi od spojin, v katerih se fluoridi nahajajo, so lahko preračuni v grame različni. Pat Thomas v knjigi Clean yourself to death (Na smrt čisti), navaja, da če 1500 ppm prepračunamo v grame, pridemo do približno  150 mg fluora v 100 ml kreme za zobe.
Znanstveniki so ocenili, da bi zaužitje 3,2 do 6,4 mg fluora na kilogram telesne teže privedlo do zastrupitve, ki bi zahtevala takojšnjo zdravniško pomoč. To v praksi pomeni, da je za otroka, ki tehta 20 kg, lahko usodno zaužitje polovico tube kreme za zobe za odrasle.

To je povprečna ocena, v praksi pa so zabeležili tudi primere hudih zastrupitev, do katerih je prišlo že pri zaužitju 0,1 do 0,8 mg fluora na 1 kg telesne teže.
In zakaj bi otroci pojedli zobno kremo? Preprosto zato, ker proizvajalci večinoma poskrbijo, da je sladka in dobrega okusa. S tem na kupček obremenilnih snovi dodajo še umetna sladila, umetna barvila in arome.
V nekaterih kremah za zobe še vedno najdete celo saharin. Zanimivo je, da slednjega v ZDA sploh  ne uporabljajo več, ker vedo, da utegne biti kancerogen. Čakamo, da to spoznanje preplava čez ocean, in da saharin umaknejo tudi iz naših krem za zobe.

Najbolje, da krem za zobe ne kupujete več v običajnih samopostrežnih živilskih trgovinah, ampak v trgovinah z zdravo prehrano, zeliščnih lekarnah ali v trgovinah Sanolabor.
Če želite kremo za zobe brez fluora, imate na izbiro veliko naravnih, kot so na primer: Weleda, Wala Vita, Nutrigea, Logodent, Sante Dental, Bio-Dent, A. Vogel in druge.

POZNANOST NI NUJNO VARNOST
V januarju 2008 je kreme za zobe vzela pod drobnogled tudi revija Öko test.  Triklosan so našli v kremi za zobe Blend-A-Med Complete Plus in Colgate Total.

Med najslabše ocenjene so se, ob že omenjenih, uvrstile še Dentagard z ekstraktom naravnih zelišč (še en dokaz, da ne smemo nasedati narisanim rožicam), Dr. Best  multi activ, Odol-med 3 40 plus in Odol-med  3 Original.
Razen triklosana je Öko test  med neželene sestavine v kremah za zobe uvrstil še nevarne haloganorganske spojine, natriumlaurilsulfat (SLS), ki je pogosta sestavina za zagotavljanje lepe pene (a draži sluznico in lahko povzroči ranice v ustih), derivate PEG in alergene dišave.

Nekatere nevladne organizacije svarijo, da so kriteriji Öko testa še vedno precej konvencionalni, saj prisotnosti fluora še ne sankcionirajo in med nevarne snovi še ne uvrščajo parabenov, za katere je vse več dokazov, da v telesu delujejo kot hormonski motilci.

HOMEOPATIJA IN KREME ZA ZOBE
Če jemljete kakršnekoli homeopatske pripravke, so vas verjetno posvarili, da ne smete zaužiti izdelkov, ki vsebujejo meto. V kremah za zobe in ustnih vodah je pogosta sestavina, zato bodite previdni. Edine kreme za zobe, v katerih nismo našli mete, in so zato primerne ob homeopatskih pripravkih, so Weledina ognjičeva krema za zobe, Wala Vita sol in limona ter ayurvedska krema za zobe Vicco.

SLADILA V KREMAH ZA ZOBE
Če želite kremo za zobe, ki je vaš otrok ne bo jedel kot posladek, izberite Weledino otroško kremo za zobe z ognjičem. Čeprav ne vsebuje sladil, je prijetnega okusa.
Zelo dobra je tudi certificirana naravna krema za zobe Bio-Dent, proizvajalca Terra Natura, slajena s stevijo.


Ključne besede:
fluor, triklosan, nega zob, kreme za zobe

 

Sorodni članki:

1,501465E-02

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: