Skupaj razkrivamo

30.10.2019

Premišljujete o svoji perutnini?
Besedilo: Sanja Lončar

ODLIČNA IDEJA!
Dejansko je danes težje priti do zdravih beljakovin kot do sadja in zelenjave. Ko boste pridelali svoje prvo jajce, boste ugotovili, da takšnega res ni možno kupiti, niti pod oznako eko. 

Hkrati pa bo dobro izbrana perutnina tudi vašo zelenjavo in sadje naredila bolj zdravo. Račke odlično poberejo polže in drugo nadlogo, kure pa izbrskajo tudi številne druge škodljivce, pognojijo tla in pospešijo predelavo komposta. 

KAKO SE LOTITI?
Prebran članek ali kakšen kratek film na kanalu YouTube ne bo dovolj. 

Če ste se navdušili nad tem, kako svoje plevele, polže in škodljivce spreobrniti v jajca ekstra kakovosti, si vzemite še nekaj časa in spoznajte bolj natančno, kako se tega lotiti. 

Večina priročnikov, ki jih pišejo sodobni strokovnjaki, je namenjena rejcem. Za strokovnjaka je manjša tradicionalna jata vse, kar je pod 1000 živali, zato naj vas ne ustrašijo tehnične podrobnosti, do potankosti izračunani jedilniki, potrebne temperature …
Za rejo pol ducata kokoši, parčka rac ali eno gos vam ni treba biti znanstvenik. Vseeno pa naredite domačo nalogo in preberite, kaj vsaka izbrana žival oziroma pasma potrebuje za res srečno življenje, ki bo osrečilo tudi vas. 

Med metrom knjig, ki sem jih na to temo prebrala, se mi za tovrstne potrebe zdi najbolj praktična The Small-Scale Poultry Flock.

Brezplačne ideje in načrte prenosnih kurnikov vseh velikosti najdete na spletu v izobilju. V iskalnik vtipkajte »chicken coop«. Če ne obvladate angleščine, si lahko pomagate z domačimi knjigami, ki so sicer namenjene bolj zahtevni reji, a so vseeno v veliko pomoč pri načrtovanju. Naša največja strokovnjakinja na to temo je Antonija Holcman – najbolj aktualna pa je njena knjiga Reja kokoši v manjših jatah. Na FB deluje tudi skupina rejcev in ljubiteljev perutnine Kurja lojtra.

Veliko veselega kokodakanja vam želim!

Ključne besede:
perutnina, jajčka, kokoši, domača reja

 

Sorodni članki:

1,660156E-02

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: