Skupaj razkrivamo

14.10.2019

7 razlogov zakaj tudi štirinožni prijatelji »škripljejo«
Besedilo: dr. Mateja Lobe Prebil, dr. vet. med., zdravilka in bioresonančna terapevtka

Če pomislimo na svojega psa, nas večina vidi igrivo, nasmejano bitje, ki rado poskakuje, zlasti če je še v bolj rosnih letih. Skoraj neizbežno je, da na neki točki svojega življenja utrpi kakšno poškodbo svojega gibalnega aparata. 

Včasih je bolj prehodne, akutne narave (zvini, nategi, raztrganine), pogosto žal resnejše in dolgotrajnejše (displazija kolkov ali komolca, izpah patele, raztrgane kolenske križne vezi, zlomi, artritisi). Kot rešitev tem tegobam je pogosto naslikana kirurška miza in naš nasmejani kuža na njej. Kaj so vzroki za vse pogostejše tegobe mišično-skeletnega sistema naše živali in ali obstajajo nekirurške rešitve tudi za resnejše težave?

DEBELOST 
Naši ljubljenčki, zlasti psi, so pogosto prevelike telesne teže. Za ugotovitev slednjega obstaja preprost test: s prsti se nežno sprehodite od glave do repa po strani čez rebra. Morali bi enostavno in očitno otipati rebra. 

GIBANJE
Življenje je gibanje! Brez gibanja ni življenja? Sedeč način življenja lastniki živali prenašamo tudi na svoje živali. Skrajni minimum za naše živali (in nas) je 30 minut energične hoje vsak dan. Drug ekstrem nastopi, ko neaktivnost med delovnimi dnevi tedna zamenjamo za večurne sprehode v planine ali druge tipe intenzivnih vadb konec tedna. Takšne aktivnosti so nepotreben stres za sklepe, ki povzroča vnetne reakcije. Tako nam kot tudi našim štirinožnim prijateljem. 

HRANA
Komercialnim hranam večinoma manjka ustrezna hranilna vrednost oz. ne nudijo potrebne osnove za podporo mišično-skeletnega sistema. Toplotno obdelana in procesirana hrana povzroča vnetje v telesu zaradi več razlogov. Prebavljivost take hrane je daleč od optimalne. 

PREZGODNJA STERILIZACIJA
Ko spolne organe odstranimo, se količina spolnih hormonov drastično zmanjša. Le-ti pa imajo vpliv tudi na druge telesne naloge (ne le na reprodukcijo), kot je npr. rast. Sterilizacija tudi zmanjša maso kosti in povzroči debelost. Veliko naredimo že, če te posege preložimo na kasnejši čas, npr. po 2. letu starosti.

TOKSINI
Visoka vsebnost toksinov lahko povzroči mišično napetost in vnetje. Tudi za naše živali zato razstrupljanje ne bi bilo odveč. Naredite test: postavite se na vse štiri, se sprehodite po stanovanju ali zelenici in razmišljajte o možnostih stika z agresivnimi sredstvi. Iz te perspektive opazite kaj, česar prej niste?

VNETJE
Vnetje je primarni obrambni mehanizem. Pri obolenjih mišično-skeletnega sistema, se pogosto poslužimo uporabe nesteroidnih protivnetnih zdravil (NSAID), da živali zmanjšamo bolečino oz. vnetje. Za živali jih je registriranih veliko in njihova uporaba je zelo razširjena. A cena le-te je visoka. 

Vnetje povzročajo prostaglandini in druge snovi, ki se po večini sprostijo iz prizadetega tkiva. Prostaglandini pa imajo v telesu tudi druge naloge, in sicer so povezani tudi s tvorbo hrustanca. NSAID onemogočajo tvorbo prostaglandinov. Vnetje je resda nelagodno, vendar je način, kako telo samo popravi poškodbo. Torej bi bilo namesto prekinjanja vnetja, tega bolj smotrno le uravnavati. Tu pridejo v poštev številne naravne snovi.

VAKCINACIJA
Kolagen ni pomemben le za tiste, ki bi želeli imeti bolj mladostno kožo. Sestavlja namreč večino naših mišic, kit, vezi in drugih tkiv, ki podpirajo sklepe. Koliko je povezav med obolenji mišično-skeletnega sistema in cepljenji, zaenkrat presodite sami. Na tem mestu omenimo le raziskavo, v kateri so cepljeni mladički razvili protitelesa proti lastnemu kolagenu, necepljeni pa ne. Kako pomembna je ta ugotovitev? 

REŠITVE
PREHRANA
Zdrava, vrsti prilagojena prehrana, zlasti surova, je ključ do močnega veznega tkiva, kar seveda velja tudi za sklepe in vezi. Sveža ustrezna prehrana, bogata z naravnimi antioksidanti in maščobnimi kislinami omega-3, deluje protivnetno in antioksidantno. Ko pride do težav s kostmi, se TKM loti podpore ledvic. Ker so ledvice organ elementa vode, lahko produkti iz morja hranijo ledvice. Biološka jajca kokoši, ki se prosto pasejo, perutnina, prosta hormonov in antibiotikov, organska jajca rib, semena, oreški – to vse je hrana, ki hrani ledvica. Za kosti so dobre tudi alge ali pa kostna juha ter ledvice organskih, pašnih živali. Zaradi revne zemlje je pomembno tudi dodajanje prehranskih dopolnil. Pri živalih so se za zelo dobro dopolnilo k prehrani izkazali alge, zeliščni izvlečki in hladno stisnjena olja bogata z maščobnimi kislinami omega-3. Seveda pa ne smemo pričakovati učinkov od omega-3 dodatkov v procesirani in oksidirani hrani, saj v tej ni pogojev, da bi maščobe omega-3, ki so izjemno občutljive na svetlobo in toploto, preživele. Najbolje je uporabiti omega-3 v čistih biorazpoložljivih in neoksidiranih oblikah. 

ZDRAVILNE RASTLINE
Pri celostni pomoči sklepom oz. mišično-skeletnemu sistemu razmišljamo o več nivojih zdravljenja s pomočjo zdravilnih rastlin. Za prilagoditev živali na stres in njihovo sprostitev posežemo po adaptogenih in pomirjujočih rastlinah, za uravnavanje vnetja nam priskočijo na pomoč protivnetne rastline, za odstranjevanje odpadnih snovi pa uporabljamo čistilne rastline, rastline za limfo in diuretične rastline. Adaptogene rastline poleg tega, da nam in našim štirinožnim prijateljem pomagajo pri prilagajanju na stres, po večini delujejo tudi protivnetno. 

Razmislimo lahko o uporabi katere od naslednjih: elevterok, ašvaganda, amalaki, rodiola, azijski ginseng. 

Dobre protivnetne rastline so: vražji krempelj, kurkuma, bosvelija, mačji krempelj, amalaki, ingver in druge. 

Mačji krempelj je odlična izbira v primeru artritisa zaradi borelioze. Za diuretično delovanje lahko uporabimo njivsko preslico, ki je protivnetna in vsebuje biorazpoložljivo obliko silicija. Dobro se ujema z lucerno, ki je odlična tudi za starejše živali. 

Navadni plešec ima posebno sposobnost odstranjevanja odpadnih snovi iz artritičnih sklepov. Tudi lucerna, črna detelja in repinec pomagajo pri odstranjevanju odpadkov iz telesa. Rastline, ki pomagajo delovanju jeter in žolčnika, pomagajo pri prebavi in absorpciji hranil in odstranjevanju odpadnih snovi. Rastline za limfo, kot sta ognjič in smolec, pomagajo pri kroženju limfe okoli vnetih področij. 

Rman, glog in rožmarin povečajo pretok krvi v tkivih, ki obdajajo artritične sklepe, in pripomorejo k večji oksigeniranosti in fleksibilnosti mišic. Dobra formula za kronični artritis je sestavljena iz 2 delov lucerne, 1 dela korenine regrata, 1 dela korenine peteršilja in 1 dela ognjiča ali smolca (če uporabljamo posušene rastline, uporabimo ognjič). Ta kombinacija je učinkovita tako pri psih kot pri mačkah in je primerna tudi za daljši čas. 

Komprese
Pri artritisu lahko uporabimo komprese z naslednjo sestavo:3 deli posušene vrbove skorje, 3 deli posušenih listov navadn. gabeza, 3 deli posušenega rmana in 1 del uprašenega kajenskega popra. 

TUDI ŽIVALIM LAHKO PRIHRANIMO BOLEČINE
Močvirski oslad in skorja bele vrbe delujeta protibolečinsko, protivnetno in vsebujeta salicilno kislino (pozor – njivske preslice, močvirskega oslada, skorje bele vrbe ne uporabljamo pri mačkah!). Vražji krempelj deluje močno protivnetno in analgetično. Mnogo zdravilnih učinkov kurkume so pripisali kurkuminu, a tako kot pri številnih rastlinah, tudi pri kurkumi sinergijsko deluje veliko učinkovin. Poleg drugih dobrih lastnosti je dober antioksidant, redči kri, deluje protivnetno in preprečuje degenerativne spremembe v tkivih. 

Salomonov pečat se uporablja za skoraj vse težave, povezane s hrbtenico. Obnavlja tkivo, specifično za hrbtenico, in dobro deluje pri artritičnih sklepih. Navadni gabez, v obliki mazila, je zelo hranilen za tetive in vezi in je ena najboljših rastlin za regeneracijo kosti in sklepov. Šentjanževka lepo deluje pri poškodbah, celi, je protivnetna in živalim zaradi svojega antidepresivnega delovanja pomaga, da se lažje spopadejo z bolečinami. Semena konoplje so zelo hranilna in delujejo protivnetno. Če ne gre za odprto rano, lahko zunanja uporaba arnike (olje, gel ali tekočinski izvleček) na prizadetih sklepih nudi hitro olajšanje simptomov.

PREHRANSKI DODATKI
Pri živalih, vpetih v intenzivne treninge, je razgradnja tkiva pospešena in zaloga telesa ni dovolj velika glede na potrebe. Smiselno je razmisliti o dodajanju nekaterih od naslednjih snovi:
  • glukozamin – za tvorbo in popravilo hrustanca. Njegovo absorpcijo izboljšamo ob hkratnem dajanju vitamina C, ki deluje antioksidantno in pospeši celjenje ran.
  • hondroitin sulfat – daje hrustancu elastičnost.
  • esencialne maščobne kisline, EPK/DHK– povečajo vnos kisika in delujejo protivnetno. Na sploh imajo kakovostne maščobne kisline omega-3, kot sta ribje ali laneno olje, dolgoročno protivnetno delovanje na sklepe.
  • razvejane aminokisline – bogate z energijo. Zmanjšajo vnetje in mišično škodo po treningu, se lahko absorbirajo in omogočajo dobro delovanje imunskega sistema.
  • antioksidanti – za nevtralizacijo prostih radikalov, ki se sproščajo v večjih količinah med vadbo (tudi vitamin E).
  • MSM (organski vir žvepla) in kurkuma – zmanjšata vnetje in sproščanje hidroliznih encimov, ki so pogosti v vnetem sklepu.
  • multivitaminske in mineralne mešanice, zlasti naravnega izvora – smiselno dodajati zaradi revne zemlje.

Ključne besede:
#, domače živali, zdravje živali, debelost, gibanje, hrana, sterilizacija, toksini, vnetje, vakcinacija

 

Sorodni članki:

0,03125

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: