Skupaj razkrivamo

15.11.2019

Tehnologija 5G – se obeta napredek ali uničenje?

Morda ne mi ne vi, ki to berete, nismo strokovnjaki za elektromagnetna sevanja. Zagotovo pa želimo vedeti, kakšna tveganja prinaša mikrovalovna tehnologija (mobilna telefonija, Wi-Fi in druge brezžične tehnologije), ki pospešeno osvaja naše življenje.

Zagotovo se ne zdi normalno, da bo v naši državi o tem odločal zasebni, profitni inštitut, ki ga financira industrija, pri čemer bo moral vplive te tehnologije oceniti na osnovi zakonodaje iz leta 1998.

Nedavno je prav ta inštitut priredil strokovno konferenco, po kateri so nas strokovnjaki tolažili, češ da bo vse v mejah normale in da bodo zakonodajo oblikovali tako, da ne bo dovoljevala preseganja termičnih učinkov. 

Govoriti o tem, da ima mikrovalovna tehnologija zgolj termične učinke in da – če se vam zaradi povišane temperature ne bodo scvrli možgani – ne prinaša nobene druge nevarnosti, je, milo rečeno, sprenevedanje. Celo svetovna zdravstvena organizacija je v svoji oceni tveganja elektromagnetni smog (EMS) uvrstila med potencialne povzročitelje raka. 
Kar vsaka tretja raziskava, ki jo financira industrija, dokazuje škodljive vplive EMS na človeka in okolje, kjer pa naročniki raziskav niso korporacije, škodljivost ugotavlja 70 odstotkov opravljenih raziskav. 

Prof. dr. Martin L. Pall, zaslužni profesor biokemije in medicinskih znanosti, ki je poleg tega doktoriral iz biokemije in genetike ter diplomiral iz fizike, je nedavno opravil metaanalizo razpoložljivih raziskav in predstavil prepričljive dokaze o najmanj osmih velikih tveganjih, ki jih prinašajo elektromagnetna sevanja. Vsa ugotovljena tveganja prinašajo že obstoječi viri sevanj, tehnologija 5G pa bo vse skupaj le pomnožila do neslutenih razsežnosti. 

Gibanje za človeku prijazno tehnologijo je prevedlo celoten dokument Tveganje 5G: znanstvena perspektiva, ki ga lahko preberete v arhivu spletne strani zaslovenijobrez5g.si. Na koncu tega dokumenta so objavljene tudi vse obravnavane raziskave. 

Tri oblike napada celične DNK povzročijo: lomljenje enojnih vijačnic v celični DNK, lomljenje dvojnih vijačnic v celični DNK in oksidacijo baz v celični DNK. Vsaka od teh sprememb v DNK ima vlogo pri nastanku raka in najpomembnejših mutacijah pri ljudeh in živalih. (Tovrstne poškodbe celične DNK dokumentira 21 raziskav.)

Širok spekter sprememb povzroča znižanje moške in ženske plodnosti, večjo stopnjo spontanih splavov, nižjo raven estrogena, progesterona in testosterona ter manjši libido (18 raziskav). Število spermijev pri moških se je v primerjavi s številom, ki v tehnološko naprednih deželah sveta velja za normalno, znižalo za 50 odstotkov (1 raziskava). Študija plodnosti miši (2 raziskavi) je pokazala, da izpostavljenost radijskim in mikrovalovnim EM-frekvencam v okviru sedanjih smernic za varno izpostavljenost povzroča zmanjšanje plodnosti v odvisnosti od količinske izpostavljenosti pri prvem leglu; nadaljnja izpostavljenost povzroči popolno ali skoraj popolno sterilnost, ki je v večini primerov trajna. 

Nevrološki in nevropsihiatrični učinki (25 raziskav): EMS povzroča motnje spanja (nespečnost), utrujenost in izčrpanost, glavobol, depresijo oziroma simptome depresije, slabšo koncentracijo in pozornost, motnje mišljenja, omotico in vrtoglavico, motnje spomina, nemir, napetost, tesnobo, stres, razburjenost in razdražljivost. 

Apoptoza (13 raziskav): velik porast apoptoze ali programirane celične smrti je eden od vzrokov za nastanek nevrodegenerativnih bolezni in manjšo plodnost.

Oksidativni stres ali poškodbe prostih radikalov (19 raziskav): oksidativni stres ima vlogo pri skoraj vseh kroničnih boleznih. Poleg tega, da vpliva na plodnost in poškodbe celične DNK, utegne igrati vlogo pri nastanku nevroloških posledic. Oksidativni stres zaradi izpostavljenosti EMP ima lahko tudi rakotvorne učinke.

Razširjeni endokrini (hormonski) učinki (12 raziskav): pri izpostavljenosti EMS se zniža raven steroidnih hormonov, raven drugih hormonov pa se po začetni izpostavljenosti poviša. Pri dolgotrajnejši izpostavljenosti EMS se raven nevroendokrinih hormonov in inzulina pogosto zniža, verjetno zaradi izčrpanosti endokrinega sistema.

Zvišanje ravni znotrajceličnega kalcija (Ca 2+) po izpostavljenosti EMS (15 raziskav) in povečanje kalcijevega signaliziranja.

Rakotvornost (35 raziskav): pogostnost raka možganov, slinavke, akustičnega nevroma in še dveh vrst raka se z uporabo mobilne telefonije povečuje. Pri ljudeh, ki živijo v bližini baznih postaj mobilne telefonije, so opazili pogostejše obolevanje za rakom. Vpletene so tudi druge vrste sevanj EMS: pri operaterjih na kratkovalovnih radijskih območjih in radarskih operaterjih je pojavnost raka večja. Največ pove dejstvo, da so pri dolgotrajnih uporabnikih mobilne telefonije, ki veliko uporabljajo telefon, opazili največ raka na možganih, zlasti na ipsilateralni strani glave, kamor naslanjajo mobilni telefon, ne pa tudi na kontralateralni strani. 

PRIDRUŽITE SE NAM! VAŠ GLAS ŠTEJE!
Številne nevladne organizacije in posamezniki so že pristopili h gibanju za človeka varno tehnologijo. Naš cilj je ozaveščati javnost in doseči sprejem moratorija na razvoj nove generacije tehnologije 5G, dokler ne bodo znani njeni vplivi na zdravje. Hkrati zahtevamo posodobitev zakonodaje (obstoječa je iz leta 1998) in zagotovljen nadzor EMS s strani civilne družbe in znanosti, ki ni na plačilnem seznamu korporacij. 

Podpišite peticijo Za Slovenijo brez 5G, ki je prvi korak pri zbiranju podpisov za vložitev zakonodajnih predlogov, ki so že v pripravi. 

Pridružite se Gibanju za človeku prijazno tehnologijo, ki si prizadeva za ustavitev uvajanja tehnologij 5G, preden bodo znani vplivi takšne tehnologije na človeka. 

Podpišite peticijo: https://www.zaslovenijobrez5g.si/

Ključne besede:
elektromagnetno sevanje, sevanje, tehnologija 5G, DNK;

 

Sorodni članki:

0,03125

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: