Skupaj razkrivamo

11.12.2019

Kaj imajo skupnega seks, šport, sonce in spanec?
Besedilo: Sanja Lončar

Poleg črke S je vsem štirim skupno tudi to, da so naši najboljši pomočniki pri obnovi možganov in živčevja.

Ko gre za obnovo naših možganov in živčnih celic (nevrogeneza), je ena od najdejavnejših molekul BDNF. Dobro ste prebrali: kljub prevladujočemu prepričanju, da se zreli možgani ne obnavljajo več, zdaj vemo, da to ni »misija nemogoče«. Sodobna nevroznanost je dokazala, da je mogoče možgane in živčevje obnoviti, regenerirati in celo na novo graditi. Znani so številni primeri ljudi z Alzheimerjevo boleznijo, pri katerih so možgani, zlasti na območju hipokampusa, že resno propadli, vendar so se ob upoštevanju protokolov regeneracije v precejšnji meri obnovili. 

Kako uspešni bomo pri obnovi in regeneraciji možganov, je zelo odvisno od tega, koliko molekul BDNF (angl. brain derived neurotrophic faktor) in GDNF (angl. glial cell line derived trophid factor) nam je na voljo. 

Prav območje hipokampusa, kjer je sedež naših učnih in spominskih moči, kaže zelo veliko sposobnost za rast in obnavljanje, in to ne glede na naša leta – če mu le pri tem pomagamo. 

MOLEKULE BDNF NISO NAPRODAJ, LAHKO PA JIH USTVARITE KAR SAMI
Dejavnosti, ki so pri tem najbolj v pomoč, so vadba, v kateri uživate, sončenje, spolni užitki in globok spanec. Ker šteje tudi to, koliko časa prebijete med omenjenimi dejavnostmi, je svoj »račun« verjetno najlažje napolniti z molekulami BDNF ob pomoči globokega spanca. 

Tudi večja proizvodnja melatonina ima neposreden vpliv na nevrogenezo (obnova in izgradnja živčevja), torej je spanec odlična naložba v regeneracijo, zato je treba storiti vse, da bo regenerativni izkupiček kar se da dober. (Prav zato smo mu v priročniku Kako do več energije namenili toliko prostora.)

Pred spanjem se izogibajte modri in utripajoči svetlobi zaslonov in LED-žarnic, poskrbite za mir, kakovosten zrak in popolno temo v spalnici, iz nje odstranite tudi vso kramo in tehnične naprave, v posteljo pa se odpravite pred 22. uro. To je kratek recept za pospešeno obnovo živčevja in možganov. Dandanes si preprosto ne moremo več privoščiti,  da noči ne bi izkoristili za regeneracijo. Če o tem še niste prepričani, naj omenim raziskavi, objavljeni v strokovni reviji Current Topics in Behavioral Neurosciences, ki dokazujeta, da možgani po 24 urah neprespanosti že kažejo znake krčenja; pomanjkanje spanja zavira nastajanje novih celic in v nekaterih primerih tudi nevrogenezo. 

ŠPORT – TODA KAKŠEN?
Časovno gledano je drugi pomembni dejavnik, ob pomoči katerega lahko pridelate več molekul BDNF in GDNF, redna telesna vadba, v kateri uživate. Pri tem je ključna beseda UŽIVATE. Torej se ne silite, ne mučite se, telesa ne ženite do skrajnih meja, ne povzročajte si poškodb mišic in sklepov, ampak uživajte v gibanju. Gibajte se toliko, da se boste začeli znojiti in da vam bo vadba pognala kri po žilah. Pri športu je zelo pomembno vedeti, kje je prava meja. Če upoštevamo svoje meje ali jih le za malo presežemo, bo telo to razumelo kot spodbudo za krepitev svojih moči. (Tako pridobivamo telesno pripravljenost in mišično maso.) Če krepko presežemo meje, prispevamo k nastajanju vnetij, kopičimo kisle presnovke, povečujemo oksidativni stres in šibimo svoje obrambne moči. Telo mora krpati vaše mišice, namesto da bi denimo obnavljalo vaše možgane ali preprečevalo širitev rakavih celic. 

SPOLNOST KOT ELIKSIR MLADOSTI
Spolnost in možgani so večplastno povezani. Pretiravanje pri uporabi enega organa slabi drugega, zmernost pa koristi obema. Užitek v spolnosti na eni strani hitro ustavi tvorbo stresnih hormonov, ki so glavni zaviralec regenerativnih procesov, na drugi pa neposredno spodbuja pospešeno izgradnjo novih nevronov in vpliva na izgradnjo hipokampusa. 

POVRHU …
Da bo obnova stekla kot namazana, možgani prosijo le še za to, da jih temeljito podmažete. Dokazano je, da dobri viri omega 3 maščob igrajo zelo pomembno vlogo pri izgradnji novih živčnih celic in zaščiti obstoječih. Pri tem nujno potrebujejo tudi vitamin D3. Brez tega vitamina pospešeno izgubljamo tudi mišično in kostno maso, kar zelo dobro priča o njegovem vplivu na pospeševanje izgradnje vseh telesnih tkiv.

Ker pozimi vitamina D ne moremo dobiti z nastavljanjem sončnim žarkom, ga je pomembno uživati v obliki naravnih prehranskih dopolnil. Ne spreglejte, da je naravna in za telo najuporabnejša oblika vitamina D v D3 obliki.

VIRI: HIGHEXISTENCE.COM; NEWSWEEK.COM; NCBI.NLM.NIH.GOV

Ključne besede:
seks, šport, sonce, spanec, možgani, molekule BDNF, spolnost, užitek, ravnovesje, vitamin D3, omega 3

 

Sorodni članki:

4,711914E-02

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: