Skupaj razkrivamo

10.6.2019

4 koraki, kako si pomagati pri »alergiji na sonce«
Besedilo: Diana Vlahinič, certificirana svetovalka tradicionalne kitajske medicine

Ko nas po dolgi zimi pobožajo prvi pomladni sončni žarki, se nas večina navdušeno prepusti uživanju na soncu in se nestrpno veselit vročih poletnih dni, ki so pred nami.

Medtem ko nas večina uživa v »po-zimski sončni pripeki« in nam sonce ne povzroča težav, veliko ljudi komaj čaka, da poletje mine, saj jih pestijo hude alergije na sonce!

Toda tovrstna alergija je le simptom – imunski odziv telesa, sonce pa ni primarni vzrok težav, sicer bi vsi ljudje imeli alergijo na sončne žarke; če okrepite telo, predvsem črevesje, jetra in imunski sistem, utegnejo izzveneti tudi številne »neznane« alergije.

Tukaj je nekaj osnovnih korakov, kako si pomagati pri alergiji na sonce:
1. OKREPITE ČREVESJE
Sedež imunskega sistema je v črevesju, vsaka alergija pa je kazalnik, da je treba okrepiti tudi črevesje in vzpostaviti zdravo razmerje črevesnih mikroorganizmov. 

Osnovni korak, ki prispeva k temu, je zdrava prehrana. Uživajte predvsem polnovredno rastlinsko hrano (veliko zelenjave, predvsem zelene listnate zelenjave in sadja), saj je bogata z antioksidanti, vlakninami, klorofilom, minerali, vitamini in vodo). Iz svoje prehrane črtajte vse živalske mlečne izdelke. Pri ljudeh, ki imajo alergije, je črevesna flora tako občutljiva, da jim lahko že zelo majhne količine mlečnega izdelka povzročijo težave. Visoka vsebnost kazeina, laktoza in dejstvo, da je mleko že samo po sebi hormonsko bogato živilo, ki v telesu povzroča presežek sluzi, na katero se lepijo patogene glive in kvasovke, povzroči še dodatne težave. Če želimo okrepiti črevesje, moramo spremeniti prehrano in v črevesje naseliti kakovostne probiotike s klinično testiranimi sevi, ki so izolirani iz človeškega telesa, ki so nam torej lastni, saj imajo dolgoročno samo ti možnost kolonizacije v našem črevesju.

Poskrbite, da boste vsak dan pojedli »mavrico« sadja in zelenjave, torej rastlinska živila različnih barv, saj boste tako v telo vnesli raznolike antioksidante, fitohranila, vitamine in minerale. Prav antioksidanti so namreč tisti, ki nas ščitijo pred prostimi radikali sonca (ne ponujajo pa SPF-zaščite, zato so kreme za sončenje vseeno potrebne).

2. OKREPITE JETRA Z IZBRANIMI ANTIOKSIDANTI
Antioksidanti so zaradi svojega antikancerogenega delovanja vroča tema številnih raziskav, svojo izjemno moč pa kažejo tudi pri zaščiti telesa pred poškodbami, ki jih povzročijo sončni žarki. Prav zato številni raziskovalci menijo, da so antioksidanti v resnici prva obrambna zaščita pred soncem.

Astaksantin je denimo zelo močan antioksidant, ki spada v skupino karotenoidov in je lahko pri preprečevanju UV-fotooksidacije lipidov veliko učinkovitejši, kot sta beta karoten in lutein. Raziskave kažejo, da naravni astaksantin iz posebnih alg ščiti pred UVA-induciranimi spremembami DNK in deluje kot nekakšna notranja zaščita pred soncem.
Encim superoksid dismutaza (SOD), ki mu pravimo tudi encim življenja, je najpomembnejši znani endogeni antioksidant, vendar ga je z leti v našem telesu vse manj. Njegova naloga je tudi v tem, da proste radikale spreminja v neškodljive molekule. Zelo hitro jih nevtralizira in je pri tem zelo učinkovit. Zato lahko prehranski dodatki, ki vsebujejo SOD, občutno zmanjšajo UV-poškodbe, še posebno pri svetlopoltih ljudeh. 
Svetujem, da začnete izbrane antioksidante uživati vsaj dva do štiri tedne pred načrtovanim dopustom, z njihovim uživanjem pa nadaljujete ves čas dopusta ali potovanja.

3. UPORABLJAJTE LE NARAVNE, MINERALNE SONČNE FILTRE
Uporabljajte le popolnoma naravne, mineralne sončne filtre, ki ne vsebujejo nanodelcev, saj lahko kreme s kemičnimi filtri povzročijo še hujšo alergijo na sonce.

Še več, pri večini alergij na sonce ne gre za alergije na sonce, temveč za odziv telesa na sončno kremo s kemičnimi filtri, ki v kombinaciji s soncem v podkožju tvori nevarne proste radikale, kemikalije v konvencionalnih sončnih kremah pa jetra in celotno telo še bolj obremenjujejo s toksini.

4. UŽIVAJTE VITAMIN D3
Izredno zaskrbljujoče je, kako nizke vrednosti vitamina D3 imamo vsi ljudje, ki živimo v našem geografskem pasu, če vitamina D3 ne dodajamo redno vsak dan, tudi poleti, še posebno, če se v poletnih mesecih (zaradi alergij ali drugih razlogov) izogibamo soncu, če se pred soncem ščitimo z oblačili oziroma nenehnim uporabljanjem sončne kreme s SPF-zaščito. V tem primeru namreč naše telo ne more proizvajati vitamina D3, saj celo kreme z nizkim SPF-faktorjem zavirajo tvorbo vitamina D3.

Poskrbite, da boste v telo vnašali čim več sveže, vitalne rastlinske hrane in čiste vode, redno uživali kakovosten vitamin D3, krepili telo z dobrimi probiotiki in uporabljali dobro, naravno sončno kremo. Telesu boste z izbranimi antioksidanti nudili močno notranjo podporo, zato bo veliko bolj pripravljeno na sončne žarke poletja!

Ključne besede:
sonce, žarki, alergija, črevesje, prehrana, krepitev jeter, jetra, antioksidanti, prosti radikali, vitamin D3

 

Sorodni članki:

0,046875

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: