Skupaj razkrivamo

17.12.2019

Zdravi prazniki brez slabe vesti
Besedilo: Barbara Bajc

Kakšna bo letos vaša novoletna zaobljuba? Morda bolj zdravo življenje? Saj se spomnite, kako zavzeto se ob koncu leta posvečamo novoletnim zaobljubam, da bomo v naslednjem letu zares začeli s spremembami. 

Še tako izjemne ideje in zaobljube bodo v zdravem telesu zaživele veliko hitreje in lažje. Naj bo zaključek leta hkrati nova priložnost za vse, ki ste se odločili narediti nekaj dobrega zase in za svoje zdravje. 

KJE ZAČETI?
V veselem decembru se je pregreham skorajda nemogoče izogniti. Številne zabave do jutranjih ur, ki nam poleg dobre družbe postrežejo s prazničnimi jedmi in z oblico alkohola, po praznikih pustijo svoj davek na našem počutju. V telesu se nakopičijo strupi in težke kovine, nastajajo prosti radikali, ki škodujejo celicam, jetra so močno obremenjena, kar posledično oslabi celoten imunski sistem. Takšno stanje prej ali slej poruši ravnovesje med črevesnimi mikroorganizmi, zaradi česar črevesna sluznica izgubi svojo zaščito, na njej pa pride do površinskih vnetij, ki sčasoma pripeljejo do previsoke prepustnosti črevesja. Prizadeta sluznica poleg hranilnih snovi v krvni obtok spušča tudi škodljive toksine in mikroorganizme iz črevesja.

UPORABITE JOKERJA
Kadar na eni strani nalagamo, je dobro, če na drugi razbremenjujemo. Pri tem so nam v pomoč nekatera prehranska dopolnila, med katere spada tudi zeolit ali, natančneje, njegova podskupina klinoptilolit. Številne raziskave potrjujejo, da klinoptilolit zaradi izjemne sposobnosti absorpcije (vsrkanje) in adsorbcije (vezava nase) učinkovito odstranjuje škodljive snovi, ki jih v telo vnesemo s kontaminirano hrano in pijačo (težke kovine, mikotoksini, nitrozamini …), pa tudi patogene bakterije in viruse. Zeolit ima sposobnost, da škodljive snovi v črevesju veže nase ali vsrka, nato pa jih povsem varno izloči iz telesa. Posledično tudi pomembno razbremeni črevesno steno in ji omogoči hitrejšo obnovo. 

KAKO LOČITI ZRNJE OD PLEV?
O zeolitu veliko slišimo in beremo. Uporabljajo ga vrtnarji in sadjarji, z njim sanirajo sevanje v Fokušimi, zdravijo zastrupitve … Nekateri izdelki, ki ga vsebujejo, so poceni, drugi zelo dragi. O nekaterih beremo, da je njihov učinek skorajda čudežen, o drugih pa, da so kontaminirani in celo nevarni za uživanje. Kaj od tega je res?

Vse je lahko res, saj se zeoliti med seboj zelo razlikujejo. Čisti zeolit klinoptilolit ima visoko sposobnost vezave težkih kovin, amonijaka, svinca, kadmija, živega srebra, histamina, mikotoksinov, nitrozaminov, dioksinov in biotoksinov, ki jih ustvarjajo bakterije in plesni – seveda, če te svoje kapacitete ni zapolnil že s tem, da je nase vezal nečistoče iz narave. Morda vam bo koristil tudi podatek, da zeolit nase veže tudi del zaužitega alkohola. 

Zato je prvi pogoj pri izbiri dobrega pripravka njegova čistost. Čiste pripravke izdelujejo iz plasti, ki jih obdelajo takoj po odprtju tal. Kar koli stoji odprto in izpostavljeno okoljskim vplivom, se namreč zelo hitro kontaminira in je posledično neuporabno za potrebe razstrupljanja in zdravljenja. 

Drugo pomembno merilo pri izbiri naj bo velikost delcev, tako imenovana mikronizacija. Večja mikronizacija pomeni pokritje večje površine in učinkovitejše delovanje, pri čemer pa mikronizirani delci nikakor ne smejo biti v velikosti nanodelcev, saj bi to pomenilo tveganje za zdravje. 

Večji delci (nad 5 µm) praviloma delujejo kot »metla in goba«, ki mehansko čistita prebavila. Če pa so delci še bolj fino zmleti (od 1 do 5 µm), zagotavljajo širše delovanje in prispevajo k sistemskemu razstrupljanju, torej tudi zunaj prebavil. Zato se njihovi učinki poznajo tudi v obliki izboljšanja jetrnih parametrov, boljše presnove beljakovin, hitrejše obnove kosti in vezivnega tkiva ter boljšega kislo-bazičnega ravnovesja. 

Kakovosten zeolit torej »pobira smeti«, poleg tega pa telesu dovaja zelo potrebni kalcij, pa tudi magnezij in silicij. Povrhu pospešuje delovanje nekaterih polifenolov, denimo tistih iz zelenega čaja in kopriv. Prav zato uživanje kakovostnega zeolita pomembno pripomore k hitremu razkisanju telesa in k vzpostavitvi optimalnega kislo-bazičnega ravnovesja. Ob pomoči zeolita tudi koristni mikroorganizmi bolje delujejo, verjetno zato, ker zeolit veže nase težke kovine in strupe, ki zavirajo njihovo rast. 

POZOR!
Zeolit je najbolje uživati pol ure pred jedjo. Sinergijsko odlično deluje v kombinaciji z efektivnimi mikroorganizmi in večstopenjsko fermentiranimi eliksirji. 

Če uživate sintezna zdravila, jih ne uživajte sočasno z zeolitom, saj utegne nase vezati tudi nekatere kemične snovi, ki so potrebne za delovanje zdravila.  

Ključne besede:
zdravje, zaobljuba, novoleto, prazniki, alkohol.strupi, težke kovine, prosti radikali, zeolit, klinoptilolit

 

Sorodni članki:

0,03125

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: