Skupaj razkrivamo

12.3.2009

Ste alergični na svojo mikrovalovko?      

Tekst: Katja Podergajs

Morda se vam zgornji naslov sliši kot šala, vendar je daleč od tega. Mislimo popolnoma resno in razlog za to je med drugim odkritje izkušenega kineziologa Davida Bridgmana, ki je med alergijskim testiranjem svojih pacientov ugotovil, da jih je kar 99,9 % izjemno občutljivih na hrano, pripravljeno v mikrovalovni pečici. Pomislite – 99,9 %!

Vprašajmo se, torej, kaj mikrovalovne pečice počnejo z našo hrano. Najbolj splošen odgovor bi lahko bil: razbijajo molekulsko sestavo hrane v novo strukturo, ki je za naše telo neprepoznavna. Konkretno, mikrovalovi:

 • destabilizirajo molekularno sestavo beljakovin,
 • ustvarjajo rakotvorne agente iz določenih sestavin mleka in žitaric,
 • spreminjajo glukozide in galaktozide v odtajevanem zamrznjenem sadju,
 • spreminjajo alkaloide v zelenjavi,
 • zmanjšujejo hranilno vrednost živil (močan upad vitaminov B, C in E ter osnovnih mineralov),...
Posledice za telo?
 • zviševanje holesterola v krvi tudi ob uživanju nemastnih zelenjavnih jedi,
 • povečanje števila belih krvnih telesc,
 • zmanjšanje števila rdečih krvnih telesc,
 • povečanje števila rakastih celic v krvi,
 • motnje v delovanju limfnega sistema in posledično padec sposobnosti imunskega sistema, da bi se ubranil pred rakastimi tvorbami,
 • motnje prebavnega sistema zaradi spremenjenih osnovnih elementov hrane,
 • postopno propadanje prebavnega in izločilnega sistema,
 •  …
Vse navedeno in še več so odkrili ruski znanstveniki že pred desetletji in dosegli, da so leta 1976 v takratni SZ prepovedali uporabo mikrovalovk. Žal pa sta kapitalizem in tržni sistem podrla tudi to oviro in tako so danes tudi Rusi »veseli« uporabniki mikrovalovk. Pridružili so se množici (nevednih?) potrošnikov po vsem svetu (in seveda tudi pri nas), ki so tako navdušeni nad prihranjenim časom pri kuhanju z mikrovalovko, da jih ne zanima kaj dosti, na račun česa, so ta čas prihranili. Ko bi le vedeli …

Zgornji škodljivi učinki namreč niti niso vse, kar lahko slabega povemo o mikrovalovkah. Leta 2000 je revija Options objavila članek mlade raziskovalke Claire Nelson, ki je analizirala učinek mikrovalov na hrano ovito v plastične vrečke. Nelsonova je ugotovila, da med segrevanjem iz vrečk prehaja v hrano kar 10.000.000-krat več kancerogene snovi dietil-heksil-adepat, kot pa to dovoljuje FDA (ameriška agencija za hrano in zdravila). Poleg tega pa so se v hrano izločili tudi ksenoestrogeni, ki jih znanstveniki povezujejo z zmanjšanim številom spermijev pri moških in rakom dojk pri ženskah.

V letu 2003 objavljena študija je dokazala, da je brokoli, kuhan v mikrovalovki v nekaj vode, izgubil kar 97 % antioksidantov, medtem ko jih s kuhanjem v pari izgubi le 11 %.

Ruski znanstveniki so odkrili, da je zdravju škodljivo celo stanje pred mikrovalovno pečico, saj njene emisije vplivajo na človekovo energijsko polje in degenerirajo celo vrsto procesov v telesu.

Še veliko bi lahko naštevali, vendar vam bomo namesto nadaljnjih »grozljivosti« raje podali  še nekaj nasvetov, kako zagreti že pripravljeno hrano brez mikrovalovke, tudi če vam stalno primanjkuje časa:
 • Hrano lahko pogrevate v pečici (običajna pečica z ventilatorjem).
 • Zelo enostavno lahko pogrejete ali odmrznete hrano tudi v pokriti kozici z dodatkom nekaj žlic vode – para, ki bo nastala pri gretju, bo hitro zagrela hrano.
 • Če želite pogreti hrano, ki je že na krožniku, ga enostavno postavite na kozico z vodo in pokrijte krožnik. Tudi v tem primeru vam bo pomagala para, ki bo segrela krožnik, pokrov pa bo zaščitil hrano pred izsušitvijo.
Morda bo kdo pri teh nasvetih pomislil tudi na druge sodobne kuhinjske pripomočke, saj jih mikrovalovkam dela družbo še kar precej. Res je, da ne delujejo na osnovi mikrovalov, delujejo pa s pomočjo elektrike, zaradi česar bi jih bilo bolj pravilno imenovati »odpomočki«, saj nam več energije odvzamejo, kot pa nam je dajo. In s čim potem sploh še lahko prihranimo čas, se boste zdaj vprašali. Naš odgovor je: ni vse v vojni za čas. Pomislite, kako smiselno je prihraniti čas s pripravo hrane, če ga boste že jutri porabili v čakalnicah zdravnikov in od njih pričakovali, da vam bodo vrnili zapravljeno zdravje.

Klasične oblike priprave hrane na pečeh na trda goriva, v krušni peči, pod peko pa tudi na plin imajo neprimerljive prednosti pred vsemi »hitrimi oblikami«, ki smo jih izumili v zadnjem času.

Ste se kdaj vprašali, zakaj je pica iz krušne peči toliko boljša od tiste iz električne, če obe lahko dosežeta enako temperaturo? In zakaj fižol, kuhan počasi, na štedilniku na trda goriva, ni primerljiv s tistim, pripravljenim v ekspresnem loncu pod pritiskom?

Naredite naslednji preizkus: pogrejte vodo za čaj v električnem grelcu, potem enak čaj pripravite še z vodo segreto na plinu ali ognju. Vsakdo, ki ima vsaj nekaj živih brbončic, vam bo povedal, da je tisti, pripravljen v vodi segreti na ognju, bolj okusen in da bolj ogreje telo.

Če še vedno ne verjamete, lahko enako preizkusite z živalmi, katerih nezmotljivi čuti vam bodo takoj pokazali, kaj je bolj zdravo.

Tudi izbrane posode prispevajo svoje. Največ zdravja bo v hrani, ki je pripravljena v glinenih, emajliranih ali litoželeznih posodah.

Priprava hrane je naša priložnost, da se umirimo, da smo kreativni, da začutimo potrebe lastnega telesa in naših najbližjih ter da hrano, ki jim jo namenjamo, oplemenitimo še z ljubeznijo, ki je ne moremo kupiti v nobeni restavraciji.

Vsakič, ko zamudimo priložnosti, da bi si sami pripravili obrok, smo dejansko zapravili možnost, da si napolnimo baterije. Kalorije lahko kupite kjerkoli, vendar vaše celice niso lačne kalorij. Lačne so dobre energije.

Res je, da priprava hrane na tradicionalen način traja dlje, vendar bo trajalo dlje tudi vaše zdravje. Odločite se sami.

Ključne besede:
mikrovalovka, alergija, mikrovalovi, holesterol, kancerogenost, električni pripomočki, posoda, kalorije

 

Sorodni članki:

0,03125

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: