Skupaj razkrivamo

16.3.2009

KAJ SE SKRIVA V KREMAH? Tekst: Sanja Lončar

Če imate občutljivo kožo, bodite še posebej pozorni pri izbiri krem in losjonov za telo.

Za razliko od olj, ki so povsem naravna in ne potrebujejo nobenih gostil, emulgatorjev, konzervansov, stabilizatorjev in podobnih snovi, morajo kreme v sebi združiti vodo in maščobo, za kar vedno potrebujejo emulgator, ki te dve snovi drži skupaj. Zaradi specifične sestave so tudi mikrobiološke nevarnosti pri kremah večje in zato potrebujemo konzervanse. Seveda je možno narediti kreme in losjone brez škodljivih snovi, vendar le peščica proizvajalcev to počne. Drugi pa računajo na to, da bo le eden izmed tisoč kupec znal razvozlati deklaracijo na izdelku in raje investirajo v masovno oglaševanje, kot v kakovost izdelkov.

V letni preglednici kozmetike revije Öko test za leto 2008 lahko preberemo, da so nekateri zelo znani izdelki za nego telesa daleč od tistega, kar si mi predstavljamo pod nego!

Tako so npr. v Eucerin  pH5,5 Hautstraffende Lotion, empfindliche Haut (Beiersdorf), našli sporne UV-filtre, formaldehid in problematično dišavo liral.

Garnier Bodytonic Hautstraffende Body - Lotion (Garnier) so našli hidroksicitronelal, liral, policiklične mošusne spojine, formaldehid in dietilfalat.

L'Oreal Nutrilift, reich. Feuchtigkeitsmilch, trockene Haut (L'Oreal), vsebuje halogenorganske spojine, policiklične mošusne spojine, formaldehid in dietilftalat.

Spa Vegetal Straffende Hydra - Milch (Yves Rocher) vsebuje PEG/PEG-derivate, policiklične mošusne spojine in dietilftalat.

Tudi Vichy Lipostrech Hautstraffende Figurpflege (Vichy (Apotheke)) vsebuje PEG/PEG-derivate, halogenorganske spojine, policiklične mošusne spojine in dietilfalat.

Vsi  našteti izdelki so seveda dobili oceno nezadovoljivo.

Tudi v kremah za nego obraza zasledimo veliko snovi, ki so vse prej kot negovalne. V testu, objavljenem januarja 2009, so kot nezadovoljive ocenili naslednjih 5 izdelkov:
1. Dove Pro Age Nachtcreme (Unilever) – vsebuje formaldehid, halogenorganske snovi, Bedenklische UV-Filter.

2. Garnier Ultra Lift Straffende Anti-Falten Nachtpflege (Garnier) – vsebuje halogenorganske snovi, dietilftalat, policiklične mošusne snovi.

3. L'Oréal Collagen Aufpolsterer Nachtpflege (L'Oréal) – vsebuje formaldehid, policiklične mošusne snovi, liral.

4. Olaz Total Effects Night Straffende Nachtpflege (Procter & Gamble) – vsebuje dietilftalat, policiklične mošusne snovi, liral.

5. Vichy Lift Activ CxP Nacht (Vichy) – vsebuje halogenorganske snovi. 

Ključne besede:
občutljiva koža, krema za telo, losjon za telo, konzervansi, škodljive snovi, Öko test

 

Sorodni članki:

0,046875

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: