Skupaj razkrivamo

Občutljive roke?

Zimski čas je do naših rok še posebej neprijazen. V želji, da bi pomagali svoji premraženi, razpokali in pogosto poškodovani koži rok, posegamo po raznih kremah… Vprašanje pa je koliko pomagajo.

Vsa tveganja na katera pogosto opozarjamo pri uporabi konvencionalne kozmetike imajo pri kremah za roke še večjo veljavo. Uporaba pospeševalcev vpijanja pri kremah za roke, pomeni da bo poleg kreme, vaša koža hitro vpila tudi še marsikaj drugega, s čemer pride v kontakt potem. Če se boste odpravili pomiti posodo ali uporabiti kakšno drugo čistilo je pomembno, da veste, da se lahko prav zahvaljujoč pospeševalcem vpijanja v vaši kremi za roke, v vaše telo vtihotapijo tudi snovi, ki jim naravna obramba kože sicer ne bi spustila v telo.

Če je koža poškodovana moramo biti še bolj pozorni, ker to pomeni, da je naša naravna bariera odprta. Če imate ranice, ekceme in podobno morate vedeti, da lahko vse kar nanašate na kožo, zelo hitro preide tudi v kri.

Zato je izbira pomembna in dobro se je seznaniti s ponudbo.

Revija OKO TEST je pred letom dni vzela pod drobnogled 30 krem za roke. Z neodvisnim testiranjem so preverjali ali vsebujejo najbolj sporne kemikalije (formaldehide, PEG derivate, dietilftalate, sporne sončne filtre, policiklične mošusne spojine…) Več o tem, zakaj so naštete sestavine sporne preberite v rubriki skupaj razkrivamo: A-Ž seznam potencialno nevarnih snovi

Na OKO TESTU ne zahtevajo, da bi morale biti kreme 100% naravne. Oceno zelo dobro je dobilo 13 ponudnikov. Med njimi so Dr.Hauschka krema za roke, Weleda Sandorn (rakitovec) krema za roke, Lavera basis sensitive, Logona Daily Care z jojobo in bio aloe vero, Apotteker Scheler ognjičeva krema za roke, Martina Gebhart krema s kamilico, Neutogena…

Tudi seznam najslabše ocenjenih ne preseneča. Kot se je znova pokazalo, cena in ime nista avtomatično zagotovilo za kakovost. Kreme z največ negativnimi točkami sta Kaloderma in Vichy krema za roke. V Vichy kremi za roke so našli haloganorganske spojine, sporne sončne filtre, policiklične mošusne spojine, potencilano alergeno dišavo lyral, PEG derivate in ftalate.

Če si želite ogledati celotni seznam pokukajte v rubriko skupaj razkrivamo – Rezultati testiranja krem za roke.


Ključne besede:
koža, kozmetika, Öko test, koža rok

 

Sorodni članki:

0,03125

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: