Skupaj razkrivamo

6.4.2009

Vrednost zdrave otroške kože?

Teskt Sanja Lončar, (povzeto po tekstu objavljenem v reviji Jana)

Naš Jan je star komaj tri mesece, vendar je njegova koža na vseh pregibih nenehno vneta. Tudi drugje se občasno pojavljajo nadležni izpuščaji. Preizkusili smo različna maziva in praške, a brez večjega uspeha. Ali je mogoče problem otroška kozmetika? Ali pleničke? Kaj naj uporabljamo, da bo najprijaznejše do otroške kože?

Mnogi zmotno mislimo, da so otroški izdelki pripravljeni po veliko strožjih kriterijih in da proizvajalci našim malčkom želijo le najboljše.

Surova resnica pa je, da so ljubke le fotografije dojenčkov na embalaži, sestava izdelka pa ni nujno tako »ljubka« in prijazna. Tudi sama sem kupovala otroško olje zase v upanju, da je kakovostnejše in prijaznejše do kože. Potem sem se naučila brati deklaracije in osupla ugotovila, da si kožo mažem z nafto (parafinum liquidum) ter umetnimi aromami kamilice.

Sporne sestavine

Nemška potrošniška revija Öko test je pri testiranju otroških kozmetičnih izdelkov ugotovila, da je v njih cela vrsta škodljivih snovi, kot so dietilftalati, ki poškodujejo jetra, formaldehid, PEG-derivati ter veliko silikona in parafina.

Različni testi, ki so jih opravili na robčkih, milih, kopelih, kremah za sončenje in podobno, so pokazali, da celo najbolj znane blagovne znamke vsebujejo veliko spornih sestavin.

Rezultate testiranja lahko preberete v članku Kaj vse popapa otroška koža, ki je objavljen na www.zazdravje.net, v rubriki Skupaj razkrivamo.

Miti o varnosti

Povprečno je otroška koža debela za 1/5 kože odraslega človeka. Zaščitne funkcije epidermisa in zaščitni pH plašč se začnejo razvijati šele v četrtem letu starosti. To pomeni, da je otrok nekaj let brez zaščite in na njegovo kožo ne bi smeli dati ničesar, kar ni tako varno, da bi mu to lahko dali tudi v usta.

Na kožo poleg kozmetike dajemo oblačila in pleničke, ki so tudi lahko vir težav. Barvila za tkanine niso vedno kakovostna, pri proizvodnji bombaža porabijo skoraj tretjino vseh porabljenih pesticidov na svetu, mehčalci za perilo, snovi, s katerimi varujemo tkanine pred molji in podobno, so lahko zelo dražilni za otroško kožo.

Kaj je varno?

- Berberske ženske mažejo dojenčke z arganovim oljem, da jih zaščitijo pred zunanjimi vplivi in slabo energijo. Arganovo olje jih zagotovo ščiti že z izjemno visokim deležem vitamina E in antioksidantov, ki preprečujejo poškodbe kože. Kaj pa energijska zaščita? To ni vraževerje. Vsi smo več kot le fizična bitja. Otroci pa so zelo dovzetni tudi za energijsko dogajanje v okolici. Ste opazili, da zajočejo, kadar pride v prostor napeta ali jezna oseba? Ste bili priča neuspešnim poskusom prestrašene matere, da bi pomirila otroka? Ali ste mogoče opazili, kako hitro otrok neha jokati, če se mu približa umirjena in ljubeča oseba, četudi jo sreča prvič?

- Tudi ognjič je rastlina, ki ponuja več kot le koristne učinkovine. Znanost je že ugotovila, da učinkuje varovalno, da celo lahko popravi poškodovan genski zapis in tako preprečuje poškodbe pri delitvi celic. Je ena izmed redkih rastlin, ki jim uradna znanost priznava, da zdravijo raka kože.

Pri otroku pa imata ognjič in vsa naravna kozmetika z njim več kot le materialno vlogo. Poznavalci pravijo, da ognjič učinkuje tudi energijsko, kot varovalni plašč, in občutljivo otroško kožo dodatno ščiti pred zunanjimi vplivi. Uravnava temperaturo kože in harmonizira njeno delovanje. Weleda že desetletja izdeluje otroško kozmetiko iz biodinamično vzgojenih in ročno nabranih cvetov ognjiča.

- Hladno stisnjena kokosova maščoba ima tudi nekaj čudovitih lastnosti, ki jih lahko s pridom uporabimo pri težavah s kožo. Vsebuje lavrinsko kislino, ki učinkuje proti virusom. Ker je zelo mastna, je ne smemo nanašati na suho kožo, ker s tem koži sporočamo, da ji ni treba proizvajati lastne maščobe. Zato je malo raztopimo med dlanmi in vtremo v še mokro kožo, s čimer ustvarimo lahko emulzijo.

- Tudi rožno olje in naravni izdelki na osnovi vrtnice so zelo blagodejni za otroke. Eterična olja vrtnice so v aromaterapiji znana kot usklajevalec duše in telesa. Ob tem so blagi antiseptik in pomirjajo kožo. Posebej če čutite, da je otrok žalosten in potrt, je uporaba naravne kozmetike na osnovi vrtnice dobra odločitev.

Danes je na voljo precej certificiranih naravnih izdelkov. Zato vam za nego otroške kože zares ni treba več kupovati naftnih derivatov. Poiščite izdelke s certifikati BDIH, DEMETER, EKO,  BIO, ORGANIC. 

Ključne besede:
otroška koža, nega, otroški izdelki, sestava, varnost, arganovo olje, ognjič, kokosova maščoba, rožno olje

 

Sorodni članki:

0,0625

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: