Skupaj razkrivamo

6.4.2009

Zakaj bi bili otroci največji porabniki in onesnaževalci?

Tekst: Polonca Sokol

Si predstavljate, koliko pleničk porabi en otrok, preden začne hoditi na kahlico? Zelo veliko! Okrog 5500, kar predstavlja približno 2 toni odpadkov! Si predstavljate, koliko časa se razkraja ena plenička za enkratno uporabo? Zelo dolgo! Več kot 500 let! Poleg tega se »zahvaljujoč« plenicam deponije polnijo z blatom in izločki, ki predstavljajo tempirano bombo za razvoj morebitnih okužb.

Zakaj bi vaš otrok že ob rojstvu postal eden izmed največjih onesnaževalcev planeta? In zakaj bi po nepotrebnem zapravili veliko denarja in tvegali otrokovo zdravje? Verjetno menite, da je potrebnih veliko časa, volje in energije za pranje pleničk, vendar je bilo morda to res pred petdesetimi leti, danes pa zagotovo ne. Zelo malo časa potrebujete, da za svojega otroka in hkrati naravo naredite zelo veliko.

MITI IN DEJSTVA O PRALNIH PLENIČKAH

Pralne pleničke so uporabljale naše mame!

Danes dobimo na trgu krojene pralne pleničke, ki so zelo udobne za uporabo. Uporablja jih vse več mamic, ki jih skrbi za zdravje narave in otroka.

Pralne pleničke so drage!

Res moramo pralne pleničke kupiti naenkrat in so precejšen zalogaj (250 € in več). Vendar v dveh letih in pol (kolikor navadno traja, da se otrok navadi na kahlico) potrošimo za nakup pleničk za enkratno uporabo (5500 pleničk) več kot 1400 €. Četudi prištejete stroške vzdrževanja ... še vedno gre za več kot 1000 € razlike. In to pri samo enem otroku!

Otrok je tako debelo povit, da mu pleničke ovirajo gibanje.

Izkušnje kažejo, da je razvoj hoje pri otrocih, ki uporabljajo pralne pleničke enako hiter. Pomembno pa je, da ga ne povijamo v pleničke, ki so namenjene za nočni čas, saj so debelejše (bolj vpojne) in drugače krojene kot dnevne, ki otroku omogočajo optimalno gibanje.

Otroku je v pleničkah vroče.

Pralne pleničke so res debelejše, vendar bolje dihajo, ker so izdelane iz naravnih materialov.

Nasprotno pa v pleničkah za enkratno uporabo, dokazano prihaja do pregrevanja, kar je še posebej nevarno za fantke in njihovo plodnost.

Tako ali tako povijete čez še plastične hlačke.

Prekrivne hlačke niso plastične, temveč iz paropropustnega materiala, ki diha. Lahko se odločite tudi za volnene, saj vsebujejo lanolin, ki preprečuje, da bi premočile.

Kaj pa voda, ki jo porabite za pranje?!

Res je pranje pogostejše. Toda odgovorimo lahko z nasprotnim vprašanjem: Kaj pa voda, ki se porablja za izdelavo pleničk za enkratno uporabo (PEU)? Za izdelavo PEU se dejansko porabi mnogo več vode kot pri pranju pleničk, poleg tega pa je odpadna voda iz proizvodnje onesnažena z zelo škodljivimi snovmi.

Pralni praški so še bolj škodljivi kot pleničke za enkratno uporabo. Z uporabo pralnih krogel in naravnih praškov se izognemo škodljivosti in prihranimo veliko denarja.

Če imaš pralne pleničke nujno potrebuješ sušilni stroj!

Ni nujno. Mnogo mamic suši pleničke zunaj, če je primerno vreme, ali pa na radiatorjih. V tem primeru sicer potrebujete nekaj pleničk več, a je to okolju prijaznejše, saj je sušilni stroj velik porabnik el. energije.

Pleničke boš prala? Veš koliko se en otrok podela?!

Ob krojenih pralnih pleničkah uporabljamo papirnate lističe, ki jih skupaj s kakcem odvržemo v školjko, če pa je listič samo polulan, ga lahko nekajkrat operemo. Seveda se zgodi tudi, da je blata več in uide mimo lističa, a saj se kakšni podobni »nesreči« ne moremo izogniti niti z uporabo PEU.

Otrok se v  mokri plenički počuti neugodno.

Verjetno res in morda ga zato pogosteje previjemo – kar pa ni nujno slabo. Z uporabo pralnih pleničk se plenični izpuščaj pojavlja redkeje, kot z uporabo PEU. Otroci, ki občutijo, da so mokri, to hitreje povežejo z občutkom tiščanja, kar pa pomeni, da se bistveno hitreje privadijo na kahlico.

Sodobna mamica nima časa za pranje pleničk.

Marsikatera sodobna mamica se zaveda posledic pretiranega onesnaževanja in pomembnosti naravne oskrbe svojega otroka in je za to pripravljena tudi kaj storiti. 

Ključne besede:
plenice, onesnaževanje, pralne plenice, gibanje, povijanje, otrok, poraba vode

 

Sorodni članki:

0,015625

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: