Skupaj razkrivamo

16.4.2018

Gibanje – drugi steber življenjske filozofije Sebastiana Kneippa
Besedilo: Petra Zlatoper

»Če hoče človek ostati zdrav, se mora gibati.« 
Sebastian Kneipp

Zgornja misel Sebastiana Kneippa nemara zveni banalno. Drži, da en sam sprehod zanesljivo ne odžene bolezni, vsakodnevni (vsaj enourni) sprehodi pa imajo določen učinek. Če jim dvakrat na teden dodamo še kolesarjenje ali plavanje, lahko rečemo, da v resnici skrbimo za svoje zdravje.

Filozofija zdravega življenjskega sloga, kakršno je zagovarjal Sebastian Kneipp, temelji na petih stebrih: voda, gibanje, prehrana, uporaba zelišč in zdrav življenjski slog, ki prve štiri poveže v celoto zdravja telesa in duha. Sebastian Kneipp je že pred 150 leti gibanju posvetil veliko pozornost in ga po pomembnosti postavil na drugo mesto dejavnikov, ki prispevajo k ohranjanju zdravja.

Hoja, kolesarjenje, plavanje in druge oblike vadbe ne koristijo le telesu, ampak tudi sproščajo. Vsak naj vadbo prilagodi svojim zmožnostim, potrebam, okolju in poklicu tako, da bo v njej užival in se sprostil. Z gibanjem v vseh življenjskih obdobjih krepimo delovanje srca in ožilja, izboljšamo prekrvavitev, povečamo vzdržljivost in samospoštovanje ter dosežemo, da lažje prenašamo stres. 

Nekateri se raje gibajo sami in se pri tem sproščajo, celo meditirajo ali razmišljajo. Drugi raje vadijo v skupini, da lahko drug drugega spodbujajo. Za nekatere gibanje v skupini obenem pomeni tudi druženje in prijateljevanje. Takšno gibanje prinese največji učinek.
Najboljše vadbe so tiste, ki zahtevajo veliko porabo kisika in obremenjujejo več mišic, pomembno je tudi, da vadimo redno. Če se med vadbo preznojimo, smo dosegli prvi cilj. Telo se začne razstrupljati, srce in ožilje se krepita, živčni sistem pa umirja. Enako pomembna kot gibanje je tudi sprostitev po vadbi, saj omogoči, da telo znova »vzpostavi red«.

Možnosti za gibanje so na voljo tako rekoč povsod. Če pa se za spremembo odpravite v Terme Snovik, boste spoznali, da je tam še posebno veliko možnosti za gibanje v naravi. Naboru naravnih dejavnosti, kot so plavanje v termalni vodi, pohodi po označenih pohodniških poteh, kolesarjenje ter vadba na fitnes napravah in trim stezi, so lani dodali še Kneippovo bosonogo pot z enajstimi naravnimi elementi. Gostje vseh starosti, postav in narodnosti so lahko na bosonogi poti hodili, racali, preskakovali in poplesavali po kamnih, produ, pesku, vejah in storžih. Bosonoge užitke na obstoječi Poti Palčka Snovička pa bodo letos obogatili še s 3,2-kilometrsko bosonogo potjo, ki bo brezplačno na voljo vsem obiskovalcem.

Poseben pomen ima tudi hoja z bosimi nogami po naravnih materialih, ki se pomembno razlikuje od hoje v obutvi. Stopala na podlago postavljamo precej previdneje in pravilneje. Najprej stopimo na prste, šele potem na preostalo stopalo. Pri tem obenem krepimo mišice, ki bi med hojo v obutvi počivale. Hoja z bosimi nogami je ena od najučinkovitejših naravnih telesnih terapij. Zelo koristi preutrujenim ljudem, ki imajo težave z delovanjem žlez in druge funkcionalne motnje. 

Že stari Grki so poznali krepilno moč zemlje (gr. Gaea, sl. Gaja – mati zemlja, ki daje moč). Zapisano je, da je moč velikana Anteja, Gajinega sina, izvirala prav iz stika z zemeljsko površino. Njegov sovražnik ga je premagal šele, ko je opazil, da si s stikom z zemljo vedno znova nabere moči. Ko je Anteja dvignil v zrak, je njegova moč izpuhtela.
Čeprav naše noge večinoma niso utrjene in le stežka prenesejo hojo po naravni površini, bodo tisti, ki se bodo začeli ob jutrih sprehajati po rosni travi, kmalu opazili, kakšno ugodje jim ponuja tovrstna hoja. Kadar smo telesno ali duševno izčrpani si s hojo z bosimi nogami znova naberemo moči.

Učinki bosonoge hoje: naravna refleksoterapija, pritisk na akupresurne točke na stopalih, krepitev majhnih mišic stopala, prispeva k razvoju zdrave oblike stopal, pomaga pri venskem pretoku krvi in s tem blaži utrujenost in oteklost nog zaradi krčnih žil, krepitev sklepov nog in hrbtenice …

»Gibanje prispeva k radosti ter moškim in ženskam pomaga okrepiti telo.« 
Sebastian Kneipp

Ključne besede:
gibanje, zdravje, Kneipp, sproščanje, vadba, hoja, bosa stopala, zemlja, zdravo telo

 

Sorodni članki:

0,046875

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: