Skupaj razkrivamo

7.12.2009

Kako pravilno brati certifikate za organsko in naravno

kozmetiko?

Tekst: Nina Špegel, absolventka farmacije


Certifikati zagotavljajo določene standarde pri naravni in še strožje zahteve pri organski kozmetiki. Certifikati za naravno in organsko kozmetiko v Evropi (še) niso zakonsko opredeljeni v kozmetični direktivi; podeljujejo jih posamezne organizacije, ki za določen certifikat postavijo natančna pravila, ki jih mora certificiran izdelek izpolnjevati.

Pri branju zahtev za deleže organskih sestavin pri certifikatih je treba ločiti med organskimi sestavinami, ki so bile fizikalno spremenjene (destilacija, ekstrakcija, filtracija, liofilizacija, maceracija itd.), in sestavinami organskega izvora, ki so bile kemijsko spremenjene (hidroliza, nevtralizacija, esterifikacija, oksidacija, redukcija itd.). Pod organske sestavine v končnem kozmetičnem izdelku pojmujemo organske sestavine, ki so bile fizikalno spremenjene. Sestavine, ki so organskega izvora in so jim v procesu kemijske reakcije dodali potrebne reagente ter tako iz izhodne surovine organskega izvora pridobili novo sestavino, se v končnem kozmetičnem izdelku ne označujejo kot organske (niso označene z *).

Kakšne so zahteve posameznih certifikatov glede deleža organskih sestavin? Ali je voda vključena v delež  organskih sestavin?

Certifikat BDIH


Pri certifikatu BDIH delež organskih sestavin in sestavin organskega izvora ni določen. Prav tako ni posebnih določil, ali je voda vključena v delež organskih sestavin ali ne. Letos so pri BDIH izdali aneks, ki zahteva, da vsebujejo izdelki s certifikatom BDIH, ki se oglašujejo kot organski, najmanj 95 % sestavin organskega izvora glede na vse sestavine, ki bi lahko bile organskega izvora. Posebej se na embalaži navede delež organskih sestavin v končnem izdelku (ta delež ni določen). Do konca leta 2009 se izdelki, ki določil tega aneksa niso izpolnjevali in so se oglaševali kot organski, še lahko prodajajo.

Kadar izdelek z oznako BDIH vsebuje katero od naslednjih sestavin iz razpredelnice, mora biti ta organska. Ni pa potrebno, da je ta sestavina organskega izvora, če smo jo v kemijskem procesu spremenili in iz nje pridobili novo sestavino (z izjemo karitejevega masla (shea butter)).

ECOCERT

Ecocert z oznako NATURAL zahteva najmanj 47,5 % organskih sestavin od deleža vseh naravnih. V končnem izdelku mora biti najmanj 5 % organskih sestavin.

Ecocert z oznako NATURAL and ORGANIC zahteva najmanj 90,25 % organskih sestavin od deleža vseh naravnih sestavin. V končnem izdelku mora biti najmanj 10 % organskih sestavin.

Pri nekaterih sestavinah je voda vključena v delež organskih sestavin, pri nekaterih pa ni. To je odvisno od vrste izvlečka.

COSMEBIO


V kozmetičnem izdelku mora biti najmanj 90,25 % organskih sestavin od deleža vseh naravnih sestavin v izdelku. V končnem izdelku mora biti najmanj 10 % organskih sestavin. Tudi tukaj je voda vključena v delež organskih sestavin le pri določenih sestavinah oziroma izvlečkih.

SOIL ASSOCIATION


Izdelki, ki imajo v imenu oznako ORGANIC, morajo vsebovati najmanj 95 % organskih sestavin in sestavin organskega izvora. Izdelki brez oznake ORGANIC v imenu morajo vsebovati najmanj 70 % organskih sestavin in sestavin organskega izvora. Deleži se ne nanašajo na končni kozmetični izdelek, temveč na vse sestavine v izdelku razen vode.

Voda ni vključena v delež organskih sestavin. Izjema: če izdelek vsebuje več kot 90 % vode, je voda vključena v delež organskih sestavin.

NATRUE


Pri izdelkih s certifikatom NaTrue obstajajo tri različne kategorije tega certifikata. NaTrue certifikat z eno zvezdico nima določenega deleža organskih sestavin. NaTrue z dvema zvezdicama zahteva najmanj 10,5 % organskih sestavin v končnem izdelku. NaTrue s tremi zvezdicami pa zahteva najmanj 19 % organskih sestavin v končnem izdelku.

Za sestavine organskega izvora, ki so bile kemijsko spremenjene, bo na voljo posebna tabela s sestavinami, ki bodo morale biti organskega izvora. Tabela bo začela veljati leta 2012 in se bo sproti dopolnjevala.  Pri tem certifikatu se pri rastlinskih sokovih voda šteje med organske sestavine, pri ostalih izvlečkih pa ne.

COSMOS

V želji po večji enotnosti in harmonizaciji zahtev za certifikate je nastal Cosmos, ki je združenje naslednjih organizacij: BDIH (Nemčija), BIOFORUM (Belgija), COSMEBIO (Francija), ECOCERT (Francija), ICEA (Italija) in SOIL ASSOCIATION (UK).

Zahteve za končni izdelek: najmanj 10 % organskih sestavin in sestavin organskega izvora (20 % za izdelke, ki se ne sperejo, z izjemo losjonov in pudrov). Tri leta po objavi določil za certifikat bo potrebno, da je najmanj 95 % fizikalno spremenjenih naravnih sestavin organskih in najmanj 30 % kemijsko spremenjenih sestavin organskega izvora. Rastlinski sokovi se štejejo med organske sestavine, pri ostalih sestavinah pa je odvisno od vrste izvlečka.

Po kozmetični direktivi morajo biti na vsakem kozmetičnem izdelku navedene sestavine INCI (kadar to iz praktičnih razlogov ni mogoče, mora biti to posebej označeno). Te so navedene v padajočem vrstnem redu njihovih mas v času dodajanja. Vse sestavine na embalaži, ki so napisane v drugem jeziku (slovenščini, angleščini, nemščini itd.), so samo informativne narave. Na te sestavine se pri nakupu ne moremo zanesti. Sestavine INCI morajo biti po zakonodaji navedene samo na izdelkih oziroma na njihovi embalaži – na promocijskem materialu, internetnih straneh, brošurah ipd. ni treba navesti sestavin in velikokrat se zgodi, da proizvajalci prepišejo samo sestavine INCI, ki so za potrošnika privlačnejše.

Še več informacij in nasvetov o organski in naravni kozmetiki si lahko preberete v članku »Kako prepoznati in izbrati naravne in organske kozmetične izdelke?« na strokovnem spletnem portalu o kozmetologiji in kozmetiki Ars Cosmetica: www.ars-cosmetica.com.

Avtorji spletnega portala Ars Cosmetica želijo združiti strokovno in znanstveno področje kozmetologije s praktičnim, dišečim in barvitim področjem kozmetike, kar izraža tudi njihov slogan: »Znanje in lepota, zlita v eno.« Kontakt: ars.cosmetica@gmail.com.

Ključne besede:
naravna kozmetika, standardi, BDIH certifikat, ECOCERT, COSMEBIO, SOIL ASSOCIATION, NATRUE, COSMOS

 

Sorodni članki:

1,489258E-02

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: