Skupaj razkrivamo

2.12.2017

Ali vas okras na glavi res krasi?
Besedilo: Katarina Šeme

Kako prijetno je pogladiti zdrave, mehke in prožne lase! Na to bi se morali spomniti vsakič, ko se skušamo z agresivnimi kemičnimi sredstvi preobraziti v nekaj, kar nismo. Kljubovanje naravi se odraža na naših laseh, za kar smo odgovorni sami. Plačamo ga s pustimi, poškodovanimi in izžetimi lasmi brez leska. Zakaj že, če je pa narava naša zaveznica?!

SIVI, SREBRNI IN BELI – ZARADI LET?
Barva naših las se spreminja v belo zato, ker celice (melanociti), ki ob lasnem mešičku proizvajajo melanin, z leti postanejo manj aktivne, kar privede do upadanja lasnega pigmenta. Vendar ne samo staranje, med vzroke, zaradi katerih začne lasno steblo izgubljati svojo naravno barvo, spadajo tudi geni, neuravnotežena prehrana (pomanjkanje vitamina B12 in bakra), težave s ščitnico, izpostavljenost kemikalijam in okoljskim toksinom, predvsem pa stres. Prvi sivi lasje lahko presenetijo že najstnike!

SIVIH ŠE NE BI, HVALA!
Navadno se nam zdi – ne glede na to, koliko let smo že na svetu –, da so nas »ta sivi« obiskali prezgodaj. Nekateri najdejo začasno rešitev v puljenju s pinceto (dokler pač gre), drugi se brez pomisleka od njih poslovijo z barvanjem. Če pogledamo po trgovinah, kjer se police kar šibijo pod bogato ponudbo barv za lase različnih proizvajalcev, lahko sklepamo, da so tisti, ki se odločijo nepovabljene »goste« v novi preobleki ravnodušno sprejeti, v manjšini.

Sintetične oziroma kemične barve za lase odprejo lasno povrhnjico. S tem poškodujejo las. Naravne barve pa delujejo tako, da rastlinsko barvilo obda lasno steblo. Tako je las pobarvan in obenem zaščiten pred zunanjimi vplivi.

STRAH PRED SINTETIČNIMI BARVAMI ZA LASE – UPRAVIČEN
Sivi lasje nas postarajo, še bolj moteče pa je, da se zaradi njih utegnemo zdeti neurejeni. Rešitev je seveda barvanje. Toda kako vedeti, katera barva bo najmanj škodovala našim lasem in našemu zdravju? Tisti, ki jih zdravstveno stanje še ni opozorilo, da so slabi gospodarji svojega telesa, običajno izberejo barvo za lase po drugačnih merilih kot tisti, ki jim je telo prek bolezenskih znakov že začelo pošiljati signale, naj vendarle pazijo na to, kaj dajejo nase in vase. Če še ne veste – kar nanesemo na lasišče, kjer je koža izredno tanka, se v manj kot minuti vsrka v naš krvni obtok!

Kdor je kdaj koli preverjal sestavine sintetičnih barv za lase, je lahko upravičeno zaskrbljen. Tudi najbolj zagretim se tovrstno raziskovanje včasih upre, saj so sestavine kozmetičnih izdelkov napisane tako na drobno, da bi bilo povečevalno steklo prav dobrodošlo. Preverjanje kozmetičnih sestavin nam omogoča portal tuje neprofitne organizacije: www.ewg.org/skindeep. Njen namen je varovanje človekovega zdravja in okolja. Posamezne sestavine z embalaže prepišemo v iskalno vrstico na tej spletni strani, kliknemo ime sestavine, in že pridemo do ključnih podatkov: opis njene vloge v izdelku, ocena stopnje tveganja za zdravje, opozorilo o tem, katere bolezni in težave lahko povzroči, in priporočilo glede omejitve uporabe.

Pri barvi za lase ne gre samo za to, da pridemo do lepih, sijočih las in dobrega občutka pod prsti. V prvi vrsti moramo misliti na svoje zdravje. Pozanimajmo se, kaj z izbranim izdelkom vnesemo v telo. Pameten nakup je barva za lase, ki je popolnoma varna za zdravje!

NARAVNA BARVA ZA LASE JE V OBLIKI RASTLINSKEGA PRAHU
Bistvo popolnoma naravne barve za lase je v tem, da lase pobarva (rastlinska barvila so kana, indigo, sena, hibiskus …) ter jih obenem neguje in ščiti. Naravna barva za lase vsebuje vrečko z rastlinskim prahom. Ustrezno količino barve zmešamo z vodo, segreto na predpisano temperaturo, in zmes še toplo nanesemo na lase. Barve, ki niso v obliki prahu, pač pa so v obliki paste ali pa sestavljene iz dveh delov (sredstvo v tekoči ali kremni obliki in razvijalec ali fiksirna emulzija), zelo pogosto niso naravne. Pri nekaterih sintetičnih barvah za lase, ki nam jih v trgovinah predstavijo kot »najnaravnejše, kar jih imamo«, je koncentracija kemičnih sestavin manjša, vendar še vedno vsebujejo hidrogen, ki je nujen za odpiranje lasu, in toksine, ki pri občutljivih ljudeh povzročajo alergije.

Če želimo zares popolnoma naravno barvo za lase, se moramo še pri tistih, ki so v prahu in jih oglašujejo kot »100-odstotno rastlinske«, prepričati, ali res vsebujejo samo posušene dele rastlin, zmlete v prah, kajti na koncu seznama sestavin se nemalokrat znajde kakšna, ki ne »diši« po čisti naravi.

S kakovostnimi naravnimi barvami uspešno prekrivamo sive lase. Ključna je izbira pravega odtenka.

ČE JE NARAVNO, NAJ BO ŠE EKOLOŠKO
Če je barva za lase »samo« naravna, ni dovolj. Pomembno je, da so vse sestavine, navedene na embalaži (vse, ne samo določene!), tudi ekološko pridelane. Samo ekološko je zares naravno, zato bodimo pozorni na certifikate:

BDIH podeljuje nemško industrijsko in trgovsko združenje izdelkom, ki vsebujejo naravne sestavine, ni pa nujno, da so vse ekološko pridelane. Dovoljeni so konzervansi, identični tistim v naravi.

NaTrue je oznaka za naravno kozmetiko. Natrue najvišje kategorije (s tremi zvezdicami) zahteva samo 19 odstotkov ekološko pridelanih sestavin.

ECOCERT podeljuje neodvisna francoska organizacija. Velja za najstrožji certifikat. V kombinaciji z napisom »organic« (ekološki) na embalaži zagotavlja, da so vse sestavine pridelane ekološko.

Ključne besede:
lasje, barvanje las, sivi lasje, sintetične barve, barve za lase, alergije, BDIH, NaTrue, ECOCERT

 

Sorodni članki:

4,711914E-02

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: