Skupaj razkrivamo

7.12.2009

Kupujete vodo ali kremo?

Tekst: Sanja Lončar


Odstotek sestavin, ki vas prepričujejo v kakovost izbranega izdelka,je lahko zelo zavajajoč.

Če kupujete hidratantno emulzijo, losijon ali šampon, je lahko v tem izdelku 80-90 % vode.  Kaj potem pomeni navedba, da je 95 % sestavin naravnih ali ekološko pridelanih (organskih)? Enostavno to, da ste za svoj denar kupili 9,5-19 % kakovostnih sestavin, ostalo pa je voda.

Ravno zato, ker ni vseeno, ali ste za svoj denar dobili eno, tri ali deset enot kakovostnih snovi, so novi certifikati veliko bolj natančni pri opredelitvah sestave izdelkov.

Ecocert vodo priznava pri nekaterih izdelkih, pri drugih pa ne.

Cosmebio vodo priznava kot sestavino, če je sestavni del nekaterih izvlečkov,

Soil Association vodo upošteva le pri izdelkih, ki je vsebujejo več kot 90 %, pri drugih pa zahteva ločeno označevanje sestave, ki vode ne vključuje v izračun.

Cosmos šteje v sestavine rastlinske sokove in določene vrste izvlečka, ostalih oblik vode naj ne bi prištevali organskemu deležu.

Natrue je glede tega najbolj strog – vodo kot sestavino priznava v izračunu le pod pogojem, da gre za rastlinski sok ali gel, vode, ki je v vodnih ali alkoholnih izvlečkih, pa ne priznava.

Sok ali gel ni le dražji nadomestek za vodo. To je  potencialno zelo močna učinkovina, ki je lahko celo nosilna v preparatu. Ko gre za nego kože, je zagotovo ena izmed najbolj dragocenih naravnih sestavin sok oz. gel aloe vere. Učinkovine v soku napnejo kožo na naraven način in preprečujejo nastajanje gub. Že tisoče let vedo, da aloja učinkovito upočasnjuje staranje, pomirja kožo, deluje protivnetno, koži povrne tonus in svežino, ščiti pred izgubo vlage in zavira vstop UV žarkov; sposobna je celo popraviti poškodovan genski zapis kožne celice.

Koža je sestavljena iz zunanjega sloja (povrhnjica), srednjega sloja (usnjica) in podkožja. Usnjica je zgrajena predvsem iz kolagenskih in elastičnih vlaken, ki dajejo koži elastičnost in čvrstost. Kolagen v koži tvorijo posebne celice – fibroblasti. S staranjem se iz kože izgubljajo tako elastična, kot kolagenska vlakna, zato se koža tanjša in postaja zgubana. Raziskave so pokazale, da z uporabo alojinega gela spodbujamo fibroblaste k tvorbi novega kolagena. Zdravilne učinkovine v aloji močno stimulirajo rast novih kožnih celic (do osemkrat!) in s tem izrazito pomlajujejo kožo. Njene zdravilne lastnosti je možno koristno uporabljati tudi pri zdravljenju različnih kožnih obolenj: akne, luskavica, ekcemi, nevrodermitis, glivična obolenja ...

Sluz v alojinem gelu ima močno protivnetno delovanje, vsebnost salicilne kisline pa deluje analgetično (blaži bolečine), zato ji pravijo »rastlina za prvo pomoč«. Omili in zdravi udarnine, zvine, ureznine, pike insektov, zaustavi krvavitve, posebej pa je cenjena pri zdravljenju opeklin in sončnih opeklin. Gel ali sveža listna sredica sodita med zelo redke snovi, ki jih kot prvo pomoč lahko nanesemo tudi na odprte rane.

Vendar ni vseeno, ali je aloe vera le dodatek k sintetičnim snovem in produktom nafte, ali je v manjšem deležu sestavina naravnih krem, ali je nosilna sestavina, ki predstavlja 60-95 % končnega izdelka.

Skrbno izberimo izdelek za nego, saj je sok aloje zelo dober prenašalec njemu dodanih naravnih sestavin in je zato zelo pomembno, da kakšna izmed njih ni sporna.

Če so v izdelku prisotne morebitne sporne snovi, lahko le-te izkoristijo aloe vero kot »trojanskega konja«, da se prebijejo do spodnjih plasti kože in tam delajo dodatno škodo.

Ključne besede:
sestava, koža, zdravljenje, izdelek, voda, Ecocert, Cosmebio, Soil Association, Cosmos, Natrue, učinkovine

 

Sorodni članki:

0,0625

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: