Skupaj razkrivamo

7.12.2009

Milost za lase!

Zakaj ženske toliko pozornosti namenjamo pričeski?

Nekateri pravijo, da zato, ker ko začutimo potrebo po spremembi, raje spremenimo frizuro, kot da bi pospravljale svoje »podstrešje«. To našo potrebo po navidezni spremembi je industrija že zdavnaj naštudirala in nam začela ponujati sprva le šampone, z leti pa že na tisoče izdelkov, ki naj bi naše lase čistili, regenerirali, obnavljali, jim povečevali volumen, jih ravnali ali kodrali, barvali, belili, mehčali ali utrjevali.  

Kot punčke smo frizirale svoje lutke in ta ljubezen do pričesk ni nikomur škodovala. Povsem drugače je, ko se nad lastno glavo spravimo z laki, barvili, kislinami, belili in drugimi kemikalijami. Nerade slišimo, kako tisto, kar pride na glavo, neposredno najde pot tudi do našega mehurja, ledvic in reproduktivnih organov. Kljub temu da so znanstveniki dokazali, da imajo frizerke in ženske, ki se redno barvajo, veliko več možnosti, da zbolijo za rakom na mehurju, ta podatek hitro pozabimo.  

Ne uporabiti vsega arzenala za dresiranje las (angleška beseda je res pravšnja – hairdresser) ne pomeni, da se vračamo v kameno dobo. Lahko se negujemo, si urejamo pričesko in celo barvamo lase, ne da bi telo obremenili z nevarnimi kemikalijami. Res pa je, da bomo morali nekoliko popraviti svojo zamisel o tem, kaj je idealen videz las.

Spomnim se, da smo si v otroštvu lase umivali enkrat na teden. Nekateri celo enkrat na dva tedna. Danes pa mnogi to počnejo skoraj vsak dan. Zamisel, da morajo biti lasje svileni in sijoči, se nam je vcepila šele s pojavom reklam, v katerih manekenke razkazujejo neobičajno in nedosegljivo bleščeče lase. Tudi naravne barve, ki jih omenjajo v reklamah, nimajo nič skupnega z živo naravo. Potem so nam vcepili še zamisel o tem, da je najboljši šampon tisti, ki ustvarja ogromno pene. Tako so nam prodali nevarna industrijska topila maščob, ki zelo poškodujejo zaščitni maščobno-kislinski plašč kože in ustvarijo vrsto težav z lasiščem ter pospešijo izločanje maščobe, ki poskuša pozdraviti razdraženo kožo. Tako smo si ustvarili mastne ali izsušene lase ter prhljaj, ki ga bomo s pomočjo teh in onih preparatov le še vzdrževali.  

Ali ubijate lase?

Kakovostni naravni šamponi se zelo malo penijo, ker lase čistijo, ne da bi poškodovali zaščitno maščobo lasišča. Na Vzhodu so olja osnova nege las. Lase naoljijo s kakovostnimi olji, ki jih po določenem času sperejo. Tako so lasje nahranjeni, sijoči, čisti in lasišče obvarovano pred poškodbami.

Če imate težave z lasmi in lasiščem, poskusite v lasišče vtirati sezamovo olje. Kokosova maščoba deluje dobro le kot regenerator na izsušenih laseh, poleg tega hladi telo, zato ni priporočljiva za tiste s suho kožo in starejše od 50 let - pozimi pa sploh za nikogar. Za rast las, proti izpadanju ali prehitremu sivenju se najbolje obnesejo ajurvedske mešanice olj z zelišči (enako tudi pri prhljaju, luskavici in srbečici). Poskusite - rezultat vas bo prepričal, da maščoba ni težava temveč rešitev za vaše lase.

Pri izbiri šamponov pa izbirajte takšne, ki so čim bolj blagi in se čim manj penijo. Če ne boste uporabljali agresivnih šamponov, tudi regeneratorjev ne boste potrebovali, ker lasje ne bodo izsušeni.

Nega barvanih las

Če imate barvane lase, to pomeni, da so agresivne kemikalije las odprle, mu izsesale pigment in ga napolnile z umetnimi barvami. Tak las je mrtev in ne boste ga mogli nahraniti in ne osvežiti, saj mrliči ne jedo in se ne morejo regenerirati.

Zato vam naravni regeneratorji pri laseh, ki so barvani na konvencionalen način, ne bodo pomagali. Če pa lasje niso barvani ali če jih barvate z naravnimi pigmenti, potem so lahko zelo koristni. Regenerator je lahko še tako naraven, a užiten bo le za živ las, ki ni umetno obarvan.

Konvencionalni regeneratorji delujejo, a ne tako, kot vam prikazujejo v reklamah. Zgodbe o vitaminih in druge obljube regeneratorjev so le pravljice za neuke. Mogoče res vsebujejo nekaj sinteznih vitaminov, vendar je rezultat enak, kot če tega ne bi imeli. Regeneratorji za konvencionalno barvane lasje delujejo predvsem na bazi silikonov, plastičnih snovi in lakov, da bi lase umetno naredili svilene in lažje obvladljive. Razpokane konice lahko prelepijo, razpoke pa zgladijo … A tega ne smemo enačiti z regeneracijo.  

Lasje veliko povedo

Skozi lase se zrcali zdravje našega telesa. Izpadanje las in izguba leska kažejo na preobremenjenost jeter s strupi. Zato lasje izpadajo v situacijah, ko smo zastrupljeni (pri kemoterapijah, zastrupitvah in podobnem). Sivi lasje kažejo na naš energijski potencial ledvic. Vsako izčrpavanje lastne energije se odraža s hitrim povečevanjem sivih las. Temu prispevajo tudi strahovi. Ne reče se zastonj, da lahko človek osivi od strahu. Zato se tudi skrb za zdravje las začne globoko pod površino. 

Ključne besede:
lasje, frizura, šampon, regeneracija, laki, barvila, kemikalije, rak na mehurju, lega las, regenerator

 

Sorodni članki:

0,03125

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: