Skupaj razkrivamo

23.2.2018

100-odstotno rastlinsko barvanje in naravna nega las

Besedilo: Mirjam Korez

Kako razlikovati naravne od sintetičnih barv za lase? Kako lahko z naravno nego in naravnimi postopki pozdravimo lasišče, okrepimo lase, povečamo sijaj in povrnemo ali na novo ustvarimo volumen las? Ste že nanašale same 100-odstotno rastlinsko barvo in vam ni uspelo? Tehnični postopek in princip delovanja kemičnih barv je v primerjavi z rastlinskimi popolnoma drugačen. Kako si lahko torej same negujete lase in jih barvate s 100-odstotno naravno rastlinsko barvo? In kako lahko uspešno pobarvate sive lase z naravnimi barvili?

10 razlogov, zakaj si las ne barvamo s kemičnimi barvami:

1. Lasje so živi. Rastejo 3-6 let, dokler jih ne izčešemo. Na istem mestu začnejo potem rasti novi lasje. A. Vogel, priznani ljudski zdravnik, je razmišljal o laseh kot o rastlinah s čebulico. Izpostavil je, da imajo lasje svojo avro in da so odraz našega psihičnega stanja. Da so lasje živi, ve zdaj že tudi moderna znanost – trihologija. 
2. Lasje rastejo v neposredni bližini možganov. Zdravi lasje so kot antene, ki sprejemajo in oddajajo informacije, in so povezani z našo intuicijo.
3. Zdravi, nepoškodovani lasje so struktura, ki zbira življenjsko energijo v naši avri.
4. S kemičnimi barvami trajno poškodujemo lase. Trajno poškodujemo tako povrhnjico kot tudi skorjo las. Skorja, ki predstavlja glavnino mase lasu, je sestavljena pretežno iz podolgovatih pigmentnih celic in te se pri oksidacijskem barvanju nepovratno poškodujejo.
5. Naša koža je naš največji organ in je prepustna. V pičlih 6 minutah se na primer sezamovo olje vpije do kosti. Vse, kar damo na lasišče in podplate, se takoj vpije v krvni obtok.
6. Če dajemo na lasišče izdelke brez ekološkega certifikata in se barvamo s kemičnimi barvami, bo prišlo do takojšnje absorpcije zdravju škodljivih kemikalij, lasje pa bodo trajno poškodovani in mrtvi. Izgubili bodo funkcijo anten in energijskih zbiralcev in postali le frizura.
7. Na oksidacijskih barvah so oznake za strupe. Barve vsebujejo: azo barvila (označena CI 11680 do CI40215) in aromatične amine (fenilendinamin, toluendiamin, DEA, MEA, TEA). Azo barvila in aromatični amini povzročajo škodljive genetske spremembe, so kancerogeni: povzročajo raka na mehurju, Ne-Hodgkinov limfom, multipli mielom, kontaktni dermatitis, alergije in astmatične napade. Lase fizično poškodujeta amonijak in peroksid. Amonijak, močno vzdraži sluznico in na koži deluje pekoče. Oba poškodujeta lasno povrhnjico in razbarvata naravne pigmente, po domače povedano trajno poškodujeta lasne celice. Zdaj amonijak zamenjujejo z dietanolaminom (DEA), monoetanolaminom (MEA) ali trietanolaminom (TEA). Amini so amonijeve soli in so bolj nevarni za zdravje kot sam amonijak. Amonijak in peroksid ne poškodujeta le lasne povrhnjice, ampak z razbarvanjem naravnih pigmentov v lasnih celicah poškodujeta tudi lasno skorjo, zato je las potem lomljiv, suh in trajno poškodovan. Barvam dodajajo tudi formaldehid, ki je domnevno rakotvoren, povzroča težave s plodnostjo in zdravstvene težave pri razvoju ploda. Že v majhnih količinah draži sluznice (oči, nos, grlo) in lahko izzove alergije. Svinčev acetat je sestavina, ki je prisotna predvsem v pepelnatih barvah. Svinec je težka kovina, ki se lahko kopiči v telesu. Svinec povzroča nevrološke težave in lahko pri otrocih povzroči poškodbe možganov. Že pri majhnih količinah lahko povzroči glavobole, utrujenost, anemijo in izgubo telesne teže. Parabeni ovirajo normalno delovanje endokrinih žlez. Uporabljajo jih kot konzervanse v šamponih, regeneratorjih, gelih za tuširanje, kremah, losjonih, kremah za sončenje … Povzročajo raka na dojki, kontaktni dermatitis, alergije ali preveliko vzdraženost kože in težave v reproduktivnem sistemu. V laku za lase je kemikalija PVP (polivinilpirolidon), ki je podobna PVC-ju. Ta skupaj s silikoni in smolami, ki se vežejo na lase povzroča efekt polivinil vrečke. Dokler si las ne umijemo z glino, ostajajo te sestavine na površini las. Na hitro bom omenila še naslednje sestavine: natrijev pikramat, resorcin in DMDM hidantoin.
8. Leta 1938 so prišle na tržišče prve barve za lase. Bile so na udaru glede varnosti in bile so obravnavane kot zdravju nevarne. FDA (Zveza za zaščito potrošnikov v ZDA) jih je prepovedala. Preko sodišča so dosegli vrnitev na prodajna mesta s pripisom, da so nevarne, in z navodilom za uporabo, ki se je glasilo takole: »Ko nanašaš barvo za lase, imej vedno oblečene zaščitne rokavice, masko in očala. Ko si barvo spiraš, uporabi zaščitne rokavice. Barvo snemi, kolikor hitro se da. Ne dovoli, da pridejo otroci z njo v kontakt. Zaščiti oči in celo telo. Prostor mora biti dobro prezračevan.«
9. Od 1. novembra 2011 dalje so oksidacijske barve (permanentne barve in prelivi) z direktivo o Kozmetičnih izdelkih za mladostnike v EU prepovedane. V barvah vsebovani FENILENDIAMIN lahko povzroči alergijski šok. Pred tem je potrebno mladostnike zaščititi.
10. Kozmetični izdelek mora biti vedno negovalen, zato mora imeti enega od certifikatov za kontrolirano naravno in ekološko kozmetiko. To pomeni, da izdelek ne vsebuje: konzervansov, sintetičnih barvil ali dišav, peroksida, amonijaka, cikličnih aminov – PPD, DEA, MEA, TEA, azo barvil, kovinskih soli, parabenov ali drugih kemičnih sestavin. 


100-odstotno rastlinsko barvanje las omogoča zdrave in žive lase, čudovite naravne barvne odtenke od svetlo blond, srednje in temno blond, bakrenih, rdečih, svetlo rjavih, kostanjevih, temno rjavih do naravno ali indigo črnih nians. Barvanje z rastlinskimi pigmenti zagotavlja popolno prekrivnost sivih las v popolni odsotnosti škodljivih kemičnih sestavin.
Rastlinsko barvanje ohranja lase nepoškodovane, ne poškoduje lasne ovojnice, niti ne razbarva ter s tem ne uniči pigmentnih celic, ki so glavni sestavni del lasu. Še več, barvanje z rastlinami neguje vaše lase z vsakim barvanjem. Ekološke rastlinske barve so mešanice naslednjih rastlin: kane, indiga, sene, amle, oreha, rdeče pese, kave, kurkume, rabarbare, hibiskusa, kamilice, kitajskega cimetovca, rithe, shikakaija, bringaradža in neema. Lasje so sestavljeni iz povrhnjice – skorje, kjer se nahajajo naravni lasni pigmenti in kamor se veže rastlinski pigment, ter sredice, kamor pigmenti ne prodrejo. V pigmentne celice prodre le lavson – rastlinski pigment, ki dejansko obarva lase in je edini rastlinski pigment s tako majhno molekulo, da prodira v strukturo – skorjo lasu. Zaradi negativnega naboja veže nase ostale pigmentne molekule drugih rastlin, ki so večje in obložijo las kot glazura. Za razliko od kemičnih barv se povrhnjica v tem procesu ne poškoduje, pravzaprav se ojača z rastlinskimi hranili in minerali, rastlinski proteini pa regenerirajo poškodovane lase oziroma povrhnjico. Na ta način se z vsakim rastlinskim barvanjem povečuje volumen las, kot tudi intenzivnost barve. Lavson je pigment kane, rastline, ki jo latinsko imenujemo Lawsonia imersis. Kana se uporablja za barvanje las in za lasišče s prhljajem, ki se prekomerno masti. Kana skupaj z indigom zaradi pigmentnega ovoja okoli las ščiti pred vremenskimi razmerami, kot so vroče sonce, sušenje s sušilnikom … Kana ima pH 5, zapre kutikulo in je zato zelo dober regenerator. Amla (indijska kosmulja) je eden izmed najboljših virov vitamina C. Z njo si lahko umivamo lase. Priporoča se za tanke lase, ki prekomerno izpadajo in prehitro sivijo, ter za lasišče s prhljajem. Lasem daje volumen in sijaj. Amla je krasna nega za sijoče lase in za preobčutljivo lasišče, ki se rado vname. Če je dodana barvi za lase poveča učinkovitost barvanja zaradi visoke vsebnosti tanina. Shikakai odlično razvozla lase in je namenjen srbečemu lasišču, saj ohranja njegovo pH vrednost. Ritha je uporabna za naravno odstranjevanje lasnih parazitov in je čudovita nega za mastno lasišče. Sena je najodličnejši negovalec las, ki daje lasem volumen, prožnost, svilnat otip in zlat lesk – podobno kot rabarbara. Še posebej se sena priporoča za lase, ki so poškodovani zaradi beljenja ali kemične obdelave. Zelo je dobrodejna tudi za lasišče s prhljajem ali glivičnim obolenjem. Različne rastlinske mešanice so namenjene različnim barvnim odtenkom od blond do vranje črne. Rastlinska pomada, ki jo nanesemo ob barvanju las, ne obarva zgolj las temveč vpliva tudi na lasišče in na vse z njim povezane težave: prhljaj, prekomerno maščenje las, luskavica, srbečica, izpadanje, lomljenje in tanjšanje las. Enako blagodejne in nam poznane rastline za nego las so tudi brin, akacija, kopriva, melisa, ginko, ognjič, kamilica, hmelj in bambus ter kokosovo, sezamovo, arganovo in inca-inci olje.

___________________________________________________________________
Regenerirajte svojo energijo in osvojite novi koncept lepote z roko v roki z zdravjem in spoštovanjem ženskosti. 
Živa Center je že od leta 2006 vodilni prodajalec ekoloških barv za lase in izobraževalni center za stranke in frizerje. Od leta 2018 v Živi deluje še salon, kjer uporabljamo samo ekološke, 100-odstotno rastlinske barve za lase, šampone in regeneratorje, eko izdelke za oblikovanje las, ekološka olja, zeliščne preparate za nego in izboljšanje las ter lasišča. Pri prvem obisku boste deležni osebnega svetovanja o rastlinskem barvanju in o odpravljanju morebitnih težav z lasmi in lasiščem. Celostno se boste seznanili s postopkom barvanja in pravim izborom rastlinskih pigmentov, šamponov, regeneratorjev in olja, ki je najbolj primeren za vaše lasišče in lase. Med samim barvanjem pa boste lahko čas izkoristili tudi za ekološko kozmetično nego, svetovanje za naravno nego in ličenje z ekološko dekorativno kozmetiko ali profesionalno oblikovanje obrvi. Zaposleno imamo odlično frizerko z dolgoletnimi izkušnjami, tako da bodo striženje, oblikovanje in spenjanje las čisto zadovoljstvo.
Pokličite v Živa Center, kjer se lahko dogovorite za termin z Mirjam M. Korez, univ. dipl. biologinjo (041 404 773).

Ključne besede:
lasje, kozmetika, regenerator, šampon, barve, lasišče, prhljaj

 

Sorodni članki:

0,03125

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: