Skupaj razkrivamo

17.2.2010

Tega o aloe veri zagotovo niste vedeli

Aloe vera namesto pesticidov

Znanstvena revija Science Daily je že pred štirimi leti objavila zelo zanimive poskuse zaščite sadja in zelenjave brez nevarnih fungicidnih in baktericidnih sredstev. Sveže izdelke so zaščitili z gelom aloe vere.

Španski raziskovalci so razvili brezbarvni gel iz aloe vere, ki je užiten, obenem pa varuje sveže sadje in zelenjavo ter mu podaljšuje svežino na naraven način.

Kemično nezaščiteno grozdje so primerjali s tistim, ki so ga namočili v gel aloe vere in nato za pet tednov shranili pri nizki temperaturi.

Kot bi lahko predpostavili, je neobdelano grozdje zgnilo v enem tednu. Tisto, ki je bilo zaščiteno z gelom aloe vere, pa je zdržalo pet tednov in ohranilo začetno svežino.

Zanimivo je, da je bil tudi okus tega grozdja na slepem testu ocenjen kot boljši od netretiranega grozdja.

Raziskovalci razlagajo, da so za takšno delovanje zaslužni predvsem polisaharidi, ki preprečujejo izgubo vlage in oksidacijo, obenem pa branijo živila pred bakterijami.

Aloe vera kot razkužilo

Da je aloe vera odlična pomoč v borbi z bakterijami, potrjuje tudi prvo certificirano sredstvo za razkuževanje, ki ne vsebuje alkohola in nevarnih kemičnih snovi. Ker deluje na osnovi aloe vere in izbranih eteričnih olj, kožo obenem vlaži, ščiti in preprečuje vdor patogenih organizmov. Izdelek je uspešno prestal tudi test na novi sev gripe H1N1. Bantley Organic deluje razkuževalno in obenem neguje vaše roke.

Aloe vera – več kot infuzija

Kakšni so potenciali te čudežne rastline, je razvidno tudi iz poskusov, ki so jih izvajali na oddelku za urgentno medicino v Pittsburghu (ZDA).

Fluid iz Aloe vere lahko omogoči preživetje, tudi pri močni izgubi krvi in velikih ranah. Izvleček iz gela Aloe vere, ki so ga nanašali na območje rane, je ohranil organ in omogočil preživetje, tudi v primerih, ko bi nastopila gotova smrt. V pogojih, kjer bi brez intervencije nastopila smrt, je bilo pri dajanju infuzije preživetje 50-odstotno, z uporabo aloe vere pa 80-odstotno. PMID: 15257088 [PubMed – indexed for MEDLINE]

Ugotovili so, da polisaharidi iz listov aloe vere vplivajo na kakovost telesnih tekočin in celo ohranjajo pritisk v telesu, in sicer kljub močnim krvavitvam. Poskuse so do zdaj izvajali na živalih, vendar so rezultati spodbudni in upajo, da bo novi pripomoček v opremi reševalcev prispeval k ohranjanju mnogih življenj. Ker so rezultati zanimivi tudi za vojne namene, je pričakovati pospešeno raziskovanje tudi v tej smeri. Shock August 2004; 22(2): 151–156  

Aloe vera proti virusom

Očitno so polisaharidi v aloe veri veliko več kot le snovi. Polisaharid acemannan, ki ga vsebuje aloe vera, se nalaga v membrane vseh človeških celic in tako vpliva na krepitev celotnega imunskega sistema proti virusom, bakterijam in parazitom. Dr. John C. Pittman je objavil poročilo raziskave (Health Consciousness, Vol. 13, št. 1., 1992), v kateri so ugotovili, da deluje acemannan protivirusno, protibakterijsko in protigljivično.  Uspešno nadzoruje prekomerno rast kandide v prebavilih ter v prebavnem traktu pomaga pri resorpciji vode in hranilnih snovi. Acemannan ščiti tudi kostni mozeg pred poškodbami zaradi kemičnih strupov in obremenjujočih drog.

»Acemannan ima neposreden vpliv na celice imunskega sistema, aktivira in stimulira makrofage, monocite, protitelesa in tudi T-ubijalske celice. Močno deluje na krepitev celičnega jedra, kar je bistvenega pomena pri bolezenskih stanjih (npr. HIV), kjer primanjkuje obrambnih moči v notranjosti celic.«

Podatki o vplivu aloe vere na bolnike z okužbo z virusom HIV so naravnost osupljivi. Dr. Terry Pulse s klinike Grand Prerie v Texasu je poročal o tem, da je uživanje soka aloe vere pri bolnikih okrepilo odpornost celičnih membran proti virusom v takšni meri, da agresivni virusi niso več mogli prodirati skozi celične stene. Reaktivni antigeni HIV so se zmanjšali, limfociti T4 pa so se pri vseh bolnikih z virusom HIV povečali. Ta test, ki so ga sprva izvedli na 23 bolnikih, so z enakimi rezultati ponovili še na drugih univerzah. 

Ključne besede:
aloe vera, gel, zaščita, polisaharidi, razkužilo, infuzija, bakterije, gljive, acemann, kandida, HIV

 

Sorodni članki:

0,03125

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: