Skupaj razkrivamo

18.2.2010

»Elektrosmog« (električno sevanje), naš  vsakdanji sodobni spremljevalec

Tekst: Christine Berk

Ali ste se že kdaj vprašali, kaj vse nam prinašajo nove tehnologije? Koliko dragocenega časa prihranimo ali pa tudi porabimo z njihovo uporabo? Koliko nam olajšajo ali celo otežujejo vsakdanje življenje? Koliko dobrega, a hkrati tudi slabega prinašajo? Kako vplivajo na naše počutje, nenazadnje pa tudi na naše zdravje?

Dejstvo je, da nas sodobne, nove tehnologije nenehno izpostavljajo visokofrekvenčnim mikrovalovom. Življenja brez mobilnih telefonov, radijskih postaj, računalnikov, sistema WLAN (Wireless Local Area Network), brez visokonapetostnih vodov, brez elektrike v hiši ter s tem brez gospodinjskih in kuhinjskih naprav itd. si ne moremo več predstavljati. Toda kakšne posledice bo to imelo na naše zdravje dolgoročno, ni mogoče predvideti.

Kaj sploh je »elektrosmog« (električno sevanje)?

Elektrosmog je oznaka za sevalno obremenitev, ki je povzročena umetno z električnimi, magnetnimi in elektromagnetnimi polji ter valovanjem.

Kdaj nastanejo katera polja oziroma katera sevanja?

Električna izmenična polja nastanejo kot posledica električne napetosti ob vtičnici, razdelilni dozi, električnih instalacijah in napravah – če so vključene ali ne. Zadostuje že priključek na omrežje. Do magnetnih izmeničnih polj pa dodatno pride, ko napravo vklopimo, torej ko skozi napravo steče tok. Izmenična električna in magnetna polja imenujemo nizkofrekvenčna polja. Seveda obstajajo tudi visokofrekvenčna elektromagnetna polja, valovanja ali sevanja. Ta se prenašajo brezžično in nastanejo, ko oddajniki oddajajo in ko radijske postaje sporočajo. Torej jih povzročajo radijski in televizijski oddajniki, mobilni oddajniki, radarji, brezžični telefoni in internetne tehnike, mikrovalovne pečice itd. Problematična so zlasti impulzno visokofrekvenčna polja, ki nastanejo pri telefoniji, Bluetoothu, WLAN-u, WiMAX-u, TETRI itd.

Katere zdravstvene težave povezujejo z elektrosmogom (električnim sevanjem)?

Seznam je zelo dolg. Med reverzibilne težave sodijo motnje spanja, kronična utrujenost, težave s pomnjenjem in koncentracijo, glavobol in migrene, tinitus (šumenje v ušesu), hiperaktivnost pri otrocih, motnje srčnega ritma, visok krvni pritisk in alergije. Simptomi navedenih težav so lahko posledica tudi drugih vzrokov, a iz izjav prizadetih je razvidno, da so težave pogostokrat izginile, potem ko so izključili vir električnega sevanja. Bolezni, kot sta Alzheimerjeva bolezen in verjetno tudi Parkinsonova bolezen, sta nepopravljivi in vzrok za ti vrsti bolezni pripisujejo elektromagnetnim poljem (BUND Positionspapier, oktober 2008). Specifične za to vrsto sevanja so tudi motnje v presnovi, celični delitvi, hormonalnem poteku (presnova melatonina), imunskem in živčnem sistemu, možganskih tokovih, genotoksičnih učinkih in povečani prepustnosti pregrade oziroma meje med krvjo in možgani (Blut-Hirn – Schranke).

Študija »Reflex«, ki jo je izvedla EU in je obenem do zdaj največji raziskovalni projekt na to temo, je pokazala, da lahko elektromagnetna polja delujejo kot povzročitelji in pospeševalci raka, in sicer tudi pod veljavnimi mejnimi vrednostmi. Za povečanje števila malignih možganskih tumorjev aktualne študije niso našle oprijemljivega dokaza, a je treba na tem mestu povedati, da znaša latenčna doba za to 10 do 20 let. Nasprotno pa se je pomembno povečalo število nenevarnih možganskih tumorjev. Vsem tem motnjam so skupne poškodbe celic. 

Konzorcij mednarodnih strokovnjakov »Bio-Initiative Working Group«, ki je ovrednotil najpomembnejše biološke učinke elektromagnetnih polj, je povzel naslednje: »Obstajajo tehtni pomisleki glede oškodovanja javnega zdravja zaradi izpostavljenosti elektromagnetnim poljem visokonapetostnih vodov in mobilne telefonije.«

Kateri viri sevanja obstajajo znotraj stavbe? Kako zelo obremenjujejo in kako se jim lahko izognemo oziroma zmanjšamo sevanje?

1. Gospodinjske naprave in orodja – naprave, ki jih poganjajo motorji, kot so pralni stroj, sušilni stroj, vrtalni stroj, sušilnik za lase, hladilnik, brivnik, mešalnik itd. so največkrat povzročitelji močnih magnetnih polj, vendar se ta polja pojavijo samo takrat, ko so naprave vključene.

2. Kuhinjski štedilniki – tudi tu se pojavijo močna magnetna polja, bistveno močnejša pri indukcijskih štedilnikih, nekoliko manj pri steklo-keramičnih in halogenskih kuhalnih površinah. Nasvet: pri kuhanju se ne zadržujte za štedilnikom dlje, kot je potrebno, še posebej pa to odsvetujemo nosečnicam. Uporabljajte tiste kuhalne površine, ki so na štedilniku dlje oddaljene od vas. Najbolje je vsekakor hrano pripravljati na plinskih ali štedilnikih na trda goriva.

3. Nočne lučke za otroke in »električne varuške« (babyfon) – nočne lučke ne predstavljajo omembe vrednih virov električnega sevanja, kajti te se praviloma vklopijo v vtičnico, ki je več kot meter oddaljena od otroka. Nasprotno od tega pa »električne varuške« zelo pogosto povzročajo močna električna in tudi magnetna nizkofrekvenčna polja, odvisno od tega, ali gre za analogni ali digitalni model. Nasvet: ne uporabljajte babyfona s tehnologijo DECT in postavite napravo najmanj en do dva metra proč od otroka.

4. Igrače na električni pogon – kot so trafo postaje železnice ali komunikacijske naprave imajo presenetljivo močna električna ali magnetna polja. Vendar pa tu vsaj ne gre za nenehno obremenitev. Nasvet: vedno jih izklopite iz vtičnice, še zlasti ponoči.

5. Radijske in električne budilke – porabijo ogromno toka in proizvajajo močna električna in magnetna nizkofrekvenčna polja, povrh vsega pa ponavadi v neposredni bližini glave. Nasvet: take vrste budilka naj stoji več kot en meter proč od glave ali pa jo zamenjajte z budilko na baterije ali budilko na polnjenje.

6. Bluetooth – med seboj brezžično povezuje računalnike, mobilne telefone, digitalne kamere itd. Oddaja z močjo 100 milivatov. Nasvet: če je le mogoče, brezžične tehnologije ne uporabljajte ali preidite na brezžični infrardeči prenos.

Velikokrat zadostujejo že malenkosti, da se izognite nepotrebnemu sevanju. Izklopite naprave, ko jih ne potrebujete. Odpovejte se uporabi grelne odeje ali vzglavnika, električno nastavljivi postelji, vodni postelji in električnemu talnemu gretju. Bodite pozorni na to, da imate v svojem bivalnem okolju tehnično solidno električno instalacijo in izolirano napeljavo. Izogibajte se uporabi brezžičnih in mobilnih telefonov ter čim več in ko je to le mogoče uporabljajte stacionarni telefon.

Seveda pa so vsi ti pripomočki v današnjem življenju postali že tako »samoumevni«, da se preprosto pozabimo odklopiti in si privoščiti blagodejno tišino.

Vir: ÖKO-TEST Nr. 09, september 2009; Elektrosmog – Immer auf Sendung«


Ključne besede:
tehnologija, mikrovalovi, elektrosmog, električno sevanje, sevanje, spanje, utrujenost,

 

Sorodni članki:

0,015625

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: