Skupaj razkrivamo

22.2.2010

Savna ni nakupovalno središče!
Tekst: Katja Podergajs


Brskam po spletnih straneh in forumih o temi savnanja. Zanimivo. Poučno. In tudi – šokantno. Pivske veselice, tekmovanje »kdo bo zdržal višjo temperaturo«, penina v savni za Silvestrovo, da ne omenjam še erotičnih izpovedi nekaterih blogerjev…

Na trenutke se mi zazdi, da je postalo obiskovanje savn »in« prav tako kot obiskovanje novih lokalov in klubov. Za mnoge je tudi »živeti zdravo« le nova modna muha. Toda kaj je zares zdravo? Bistvo naših Novic je prav razkrivanje odgovorov na to vprašanje in prav tak namen ima tudi ta prispevek.

Ni vsaka savna za vsakogar.

To je prva stvar, na katero bi morali pomisliti, ko nekje preberemo, da je savnanje zdravo in se hipoma odločimo za obisk katerega od savna parkov. Res je, savnanje je zdravo, a le ob upoštevanju določenih pogojev:
  •   če smo dovolj hidrirani (beri: pijemo dovolj vode že v vsakodnevnem življenju, na dan obiska savne pa še posebej veliko),
  •   če smo zdravi (brez akutnih prehladov, viroz, grip ali težav z ledvicami, nimamo previsokega ali prenizkega krvnega pritiska, ne mučijo nas kožne bolezni ali težave s srcem in ožiljem itd.),
  •   če nismo pod stresom (mnogi obiščejo savno, kadar so v hudem stresu, saj pričakujejo sprostitev, a telo je zaradi stresa že tako zelo obremenjeno in ga vročina le še dodatno izčrpa).
Marsikdo se bo zaustavil že ob teh pogojih, dejansko pa obstaja še kar nekaj »malenkosti«, o katerih je vredno razmisliti, preden se odpravimo v savno.

Turki v finski savni?

Ste že kdaj razmišljali, zakaj se niso Turki domislili suhe savne in Finci vlažne? Preprosto – ker prvi živijo v zelo suhih in vročih krajih, zaradi česar jim primanjkuje vlage, drugi pa ravno obratno. Le koga bi v mrzli deželi tisočerih jezer (in torej izdatne količine vlage v zraku) mikalo stopiti v vlažno parno savno?

Še en vidik uporabe savne je torej energetski – izravnavanje energij ali ravnovesje jina in janga, če hočete. Če smo v presežku suhega, potrebujemo vlago, in obratno. O tem ve, poleg TKM, veliko povedati tudi ajurveda. In kaj bi ti dve starodavni medicini povedali vam?

Pomislite, v kakšnem okolju preživljate svoje dni: v nikoli povsem suhem kletnem stanovanju? V nepredušno zaprti pisarni, ogrevani z električnim grelcem? Ali morda v hiši iz naravnih materialov, dodatno opremljeni še s kakšnim vlažilcem zraka, ionizatorjem ipd.?

S čim se večinoma prehranjujete? Z vročimi jedmi na žlico? Presnimi solatami? Zrezki in krompirjem? Uporabljate blage ali pikantne začimbe?

Kakšen je bil vaš  dan pred obiskom savne? Lep in umirjen? Stresen? Poln jeze? Strahu? Žalosti? Res se sliši zapleteno, a tudi vse to lahko vpliva na izbor savne, ki bo v danem trenutku najbolj ustrezna za vaše počutje in bo lahko resnično poskrbela za krepitev vašega imunskega sistema, ne pa ravno obratno.

Praviloma je v naših krajih, kjer imamo zares presežek dolge zime, megle in mraza, za večino ljudi bolj priporočljiva suha savna. Tudi intelektualni napori in stres v telesu naredijo presežek jina, zato nam prija vse, kar je toplo, vroče in svetlo, saj nam pomaga povrniti izgubljeno ravnovesje. Tudi če imate težave s kandido, revmatizmom, upočasnjenim metabolizmom in nabiranjem sluzi bo praviloma boljša izbira suha savna.

V čem je skrivnost?

Sedite v savni in vaša telesna temperatura je okoli 38 oC. Bi rekli, da ste bolni? Najbrž  ne. A vaše telo bo reagiralo prav tako, kot če bi bili.

V savni se telo ogreje na temperaturo, ki ji običajno pravimo vročina in je po vseh merilih znak bolezni. Zato naš imunski sistem takoj sproži naravni proces zdravljenja in začne pospešeno proizvajati bele krvničke in protitelesa. To je zelo enostaven odgovor na vprašanje, kako savna vpliva na krepitev imunske sposobnosti. Dejansko pa je treba upoštevati tudi posebnosti različnih tipov savn in jim za pravi učinek prilagoditi način uporabe.

V finskih savnah prevladujejo temperature od 70 do 100 oC, vlažnost pa je 15-30 %. Zaradi tako visoke temperature moramo biti še posebno pozorni na čas zadrževanja v savni. Na splošno se priporoča 8-15 minut, vendar ne poskušajte biti pretirano tekmovalni in zapustite savno tudi prej, če se ne počutite dobro. Zatem je nujno hlajenje celega telesa (tudi glave), nato pa umirjen počitek. Hitro hlajenje je pri finski savni obvezni drugi del zgodbe. Šele ko razgreto telo polijemo z mrzlo vodo ali stopimo v ledeni prostor ali ledeni bazen, nastopi kontrakcija, ki zažene kri in obrambne sile po telesu.

V ponudbi savna parkov se vse večkrat pojavljajo t. i. zeliščne in biosavne. Temperatura v njih je precej nižja (od 50-70 oC) kot v klasičnih finskih savnah, vlažnost krepko višja (okoli 50-odstotna), pogosti pa so še dodatki v obliki eteričnih olj in posebne svetlobe. V tovrstnih savnah se lahko zadržujete tudi dlje, saj so za telo manj naporne in se boste tudi lažje prepotili. Vendar pa ne podcenjujete delovanja teh savn. Kljub temu, da je temperatura nižja, je delovanje bolj globoko, zato tudi po teh savnah sledi hlajenje in obvezen počitek.

Infrardeča savna

Razlika med klasičnimi in infrardečimi savnami je v tem, da je pri klasičnih savnah prevodnik toplote zrak, pri infrardečih pa infrardeča toplota neposredno ogreva naše telo in prodira vanj do 4 cm globoko. Tako kot pri terapiji z infra lučjo, deluje infra savna zelo globinsko in je izločanje strupov tudi do trikrat večje kot pri klasičnih savnah. To pomeni, da je limfa veliko bolj obremenjena in da si boste naredili veliko škodo, če boste v infrardečo savno vstopili dehidrirani.

Blage savne

Kdor ima težave s krvnim pritiskom in mu je klasična finska savna presuha, bi moral obiskati sanarium. Redni obiski 50-60 °C ogretega in 40-55 % vlažnega sanariuma normalizira krvni pritisk.

Obstaja še nekaj blagih oblik savnanja, kjer so temperature še nižje (laconium, Caldarium - rimska savna ali najbolj blagi tepidarium). Teh ne ponujajo vsi savna parki, zato se je pred obiskom dobro pozanimati, kaj imate na voljo. Zelo dobro ponudbo savn, prilagojenih različnim potrebam imajo v Termah Laško in  Termah Palace v Portorožu. Tam boste našli blagodejno savno zase, četudi imate morebitno bolezen zaradi katere se finska ali turška savna odsvetujeta.

Turška savna

Za turško ali parno savno je značilna visoka stopnja vlažnosti in temperature okrog 50 oC. Ta savna deluje predvsem na sproščanje mišic, čiščenje kože in obnovo sluznic. Zato je zelo pomembno, da so eterična olja, ki jih pogosto dodajajo pari, naravna in skrbno izbrana.

V parni savni se zadržujemo 10-15 minut, nato pa se tuširamo z mlačno vodo. Sledi obveznih 15 minut počitka.

Savna park ni nakupovalno središče! Vsekakor vam njeno redno obiskovanje (do dvakrat na teden) toplo priporočamo, a ne po načelu: »Glej, kakšne krasne lučke so v tej – pojdimo sem!« Upoštevajte lastne omejitve in izberite tisto savno, ki vam bo zares koristila. Ko vam bo to uspelo, vam bo preostala samo še ena savnarska dolžnost: odmisliti vse, kar se je zgodilo prej in kaj vas čaka pozneje. Bodite tukaj in zdaj ter UŽIVAJTE!

Ključne besede:
savna, turška savna, finska savna, hidracija, temperatura, biosavna, infrardeča savna,

 

Sorodni članki:

0,03125

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: