Skupaj razkrivamo

15.3.2010

Lepota od znotraj  in od zunaj
Tekst: Sabina Topolovec


Da obstaja vzročna povezava med naravno „notranjo in zunanjo lepoto", je veliko ustanoviteljev različnih naravnih kozmetičnih linij odkrivalo na lastni koži. Mnoge so do razvoja naravnih izdelkov pripeljale različne težave s kožo, nad katerimi so tudi dermatologi dvigali roke. Šele uspehi na lastni koži so jih spodbudili k temu, da to rešitev ponudijo tudi drugim.

Ena takšnih zanimivih zgodb je tudi osebna izkušnja gospe Margot Esser, ki je potovala po Ameriki in izčrpana po medcelinskih letih takoj po prihodu zaspala na močnem soncu. Dobila je obsežne opekline tretje stopnje, ki so se kmalu prelevile v odprte rane. Na srečo za nadaljnji razvoj njene življenjske zgodbe v bližini ni bilo bolnišnic. Tamkajšnji šaman jo je ozdravil brez okužb, dehidracije in vidnih posledic. Kot čudežno zdravilo je uporabil gel in sok aloe vere: z uživanjem navznoter in z neposrednim polaganjem rastlinskega soka na poškodovana mesta.

Ta dogodek je gospe Esser spremenil življenje. Zavedala se je, da ji je aloe vera rešila življenje, in začutila, da mora o tej rastlini izvedeti še več. O njenih zdravilnih sposobnostih se je začela učiti od domačinov, ki se zvesto držijo majevskega izročila. Prepotovala je ves svet, obiskala različne nasade aloe vere in primerjala njihov način rasti ter njihov zdravilni potencial.

Ugotovila je, da mešana kultura z drugim avtohtonim rastlinjem v tropskem gozdu omogoča aloe veri kar največjo koncentracijo zdravilnih učinkovin.

Istočasno se je širilo tudi njeno razumevanje povezanosti naše notranjosti in zunanjosti. „Zunanja" koža je zrcalna slika „notranje" kože, tako imenovane sluznice, kar potrjuje spoznanja, ki jih je gospa Esser pridobila z dolgoročnim sodelovanjem z Univerzitetno pediatrično kliniko v Bonnu. Vse, kar je opazno na zunaj, se dogaja znotraj na sluznicah notranjih organov. Zato je po eni strani zunanja nega pomembna, po drugi strani pa potrebujemo celostno regeneracijo telesa, duha in duše, torej „ukrepe podpore" od znotraj.

Pri procesih regeneracije igra kakovostna aloe vera osrednjo vlogo. Dobra regeneracija celic pri ranah, poškodbah zaradi UV in gama sevanj je možna samo, če so na razpolago potrebne glikohranilne snovi, ki jih le redko zasledimo v naravi, aloe vera pa je z njimi izjemno bogata. S svojimi učinkovinami je sposobna popraviti celo poškodovani genski zapis vseh celic organizma.

Danes so težave s kožo, nad katerimi se ljudje pritožujejo, posledica predvsem močno poškodovane črevesne flore ter pretirano zakisanega in zastrupljenega telesa. Zato se je ga. Esser odločila v svoj projekt »Lepota od znotraj navzven« vključiti tudi druge rastline, ki pomagajo urejati presnovo in s tem delujejo tudi na našo kožo. V podporo boljši črevesni flori je v terapije vključila gomolj yacon in zeleno papajo, ki pomaga pri temeljitem čiščenju oblog s sten črevesja ter pri pravilni presnovi beljakovin in maščob. Ker smo tudi rudninsko precej podhranjeni in energijsko izčrpani, je spoznala, da je odličen vir življenjske energije divjerasli črni sezam, ki ga gojijo pod Himalajo.

Istočasno z izbranimi prehranskimi dopolnili pa je podjetje Pharmos razvilo tudi recepturo kozmetične linije iz zdravilnih rastlin Pharmos Natur Green Luxury.

Nosilna sestavina vseh kozmetičnih preparatov je čisti sok ekološko certificirane aloe vere, ki predstavlja 60–95 % vseh sestavin. Margot Esser je trdno prepričana, da konzerviranje z različnimi kislinami močno prizadene zdravilne lastnosti aloe vere. Iz enakih razlogov je tudi proti alkoholu v kozmetičnih pripravkih, ne glede na njegovo obliko. Strokovne raziskave so pokazale, da uporaba aloe vere, vgrajene v kozmetičnih izdelkih, globinsko vlaži vse plasti kože, pospešuje nastajanje novih kožnih celic povrhnjice (od 6- do 8-krat), fibroblaste stimulira k tvorbi novega kolagena – na naraven način gladi gube, deluje protibakterijsko, protiglivično in protivirusno, vsebuje encime, ki mehčajo kožo in preprečujejo tvorbo kožnega pigmenta ter nastanek starostnih peg. Zaradi navedenih značilnosti so kozmetiko Pharmos Natur v Nemčiji najprej pričeli uporabljati v dermatoloških klinikah za zdravljenje opeklin, nevrodermitisov, ekcemov, glivičnih obolenj, aken, luskavice in drugih kožnih obolenj. Danes pa je na razpolago tudi v širši prodaji in v lepotnih salonih. 

Ključne besede:
lepota, koža, aloe vera, regeneracija, črevesna flora, yacon, zelena papaja, črni sezam, kolagen

 

Sorodni članki:

0,0625

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: