Skupaj razkrivamo

10.4.2019

Zakaj je vsak tretji otrok predebel?
Besedilo: Tamara Bukovec

Približno 20 odstotkov odraslih v Sloveniji se spoprijema z debelostjo, skrbi pa predvsem podatek, da ima v Sloveniji čezmerno telesno težo že vsak tretji otrok. 

Poleg tega debeli otroci pogosto odrastejo v debele odrasle, zaradi česar so še naprej izpostavljeni tveganjem za nastanek številnih zdravstvenih težav, kot so presnovni sindrom, sladkorna bolezen tipa 2 ter srčno-žilne bolezni. 

Strokovnjaki ugotavljajo, da so glavni dejavniki za tolikšno epidemijo debelosti pomanjkanje spanca, stres, premalo mikro- in makrohranil v prehrani otrok, neustrezne prehranjevalne navade in porušena črevesna mikroflora. Če vzamemo pod drobnogled vse naštete parametre, ugotovimo, da je položaj iz leta v leto slabši. 

V POSTELJI OB OSMI URI!
Že majhne otroke je težko spraviti v posteljo, zato starši pogosto popustijo otroškemu moledovanju, zaradi česar so dlje pred zasloni računalnika ali televizorja. Prav zasloni tovrstnih naprav pa otroške možgane ohranjajo budne še dolgo po tistem, ko vam jih je naposled uspelo spraviti v posteljo. LED-zasloni zmanjšujejo izločanje melatonina, zato je spanec rahlejši, najbolj kritično pa je, da zaradi tega trpita regeneracija in razstrupljanje, ki bi ju moralo telo izvajati prav med spanjem. V skandinavskih družbah, kjer je otroške debelosti najmanj, otroci ležejo k počitku okrog osme ure zvečer – ta zapoved velja do konca osnovne šole, starši pa se v zvezi s tem z otroki sploh ne pogajajo!

MALČEK POD STRESOM?
Ko omenjamo stres in otroke, mnogi zamahnejo z roko, češ, le zakaj naj bi bil otrok v stresu, saj vendar ne hodi v službo, ne odplačuje posojil … Če bi v otrokovi koži preživeli en sam dan, bi hitro ugotovili, da tudi njegov dan poteka tako, da mora nenehno izpolnjevati ukaze in dosegati določene standarde. Že v vrtcu mora početi to, kar je »na sporedu«, po programu mora jesti, po programu mora kakati, peti mora, ko to od njega zahtevajo … Če otrok pri vsem tem ni dovolj uspešen, hitro nastopi občutek, da je slabši od drugih, zavrnjen, ničvreden. To pa je dovolj za še kako veliko količino stresnih hormonov! In dovolj za hlastanje po kupu sladkih in škrobnih mašil, s katerimi poskuša potešiti svojo žalost, skrbi, občutek nesprejetosti in neljubljenosti … 

PREMALO MIKROHRANIL
Naši otroci niso lačni. Pojedo več, kot so otroci pojedli kadar koli prej, vseeno pa so njihove celice sestradane, saj večina hrane, ki jo zaužijejo, telesu nima česa ponuditi. Prav prazna hrana, ki vsebuje zgolj kalorije, otroka sili, da ves čas jé … Telo namreč čuti, da še vedno ni dobilo tega, kar nujno potrebuje – vitaminov, rudnin, esencialnih beljakovin … V trenutku, ko je teh snovi dovolj, telo lahko odpravi nenehno hlapenje po hrani. Prej pa ne. Prav zaradi tega otrokove čezmerne teže ne bomo zajezili, preden ne bo dobil dovolj kakovostnih naravnih vitaminov in rudnin. Če ne gre samo s sadjem in zelenjavo, lahko bilanco teh hranil izboljšamo z večjo uporabo začimbnic ali s kakovostnimi naravnimi prehranskimi dopolnili. 

SLABŠA ČREVESNA FLORA – VEČ DEBELOSTI?
Te povezave številni ne razumejo, v resnici pa se navezuje na prejšnji odstavek. Če ima otrok poškodovano črevesno floro, bosta motena tudi presnova in vsrkavanje mikrohranil. Prav dobre bakterije imajo nalogo, da v črevesju hrano fermentirajo in jo preoblikujejo v obliko, ki jo telo zmore tudi izkoristiti. Pri otroku, ki je zaužil več antibiotikov ali pa uživa zdravila proti alergijam, v črevesju zelo hitro pride tudi do nenadzorovanega razraščanja kandide, zajedavcev in drugih neželenih gostov. Ti otroka »ropajo« dragocenih hranil, zato ne preseneča, da je nenehno lačen in da hlasta prav po tem, kar ne hrani njega, ampak kvasovke – po sladicah, kruhu, sladkih pijačah!

Ne preseneča, da raziskave dokazujejo pomembno vlogo mikrobiote pri nadzoru telesne teže. Prebiotiki in probiotiki v obliki dobrih bakterij lahko pomembno spremenijo mikrobioto črevesja ter s tem vplivajo na vnos hrane, tek, telesno težo in presnovo in tudi na splošno zdravje črevesja. 

Uživanje prebiotikov in probiotikov prispeva k obvladovanju debelosti in zmanjševanju telesne teže. V številnih raziskavah so pri testiranju probiotičnih bakterijskih sevov zaznali zmanjšanje količine maščob in indeksa telesne teže. Spremljanje uživanja kultur, kot so bifidobakterije, laktobacili in Saccharomyces boulardii, je pokazalo, da lahko spremenijo sestavo črevesne bakterijske skupnosti ter vplivajo na vnos hrane in tek ter posledično uravnavajo telesno težo, zaradi česar so lahko v pomoč pri preprečevanju in obvladovanju debelosti.

Zato je zelo dobro začeti na tem koncu. Poleg debelosti bomo tudi okrepili otrokov imunski sistem, izboljšali njegove kognitivne sposobnosti ter celo vplivali na njegovo počutje in obnašanje. 

SO KRIVI GENI?
Ker je človeški genom skozi stoletja razmeroma stabilen, na splošno velja, da je zdajšnjo epidemijo debelosti mogoče pripisati predvsem dejavnikom, povezanim s sodobnim življenjskim slogom. Dokazi kažejo, da glavni dejavnik velike razširjenosti otroške debelosti niso genetske variacije, ampak interakcije genov z okoljem, zlasti s predelano hrano.

Raziskave so pokazale, da igra črevesna mikroflora zelo pomembno vlogo pri uravnavanju presnove hrane in posledične razpoložljivosti hranil, ki omogočajo zdrav razvoj. Črevesna mikrobiota ima lasten genom in vpliva na številne fiziološke funkcije v telesu, ki vplivajo tudi na črevesna tkiva ter organe, kot so jetra in možgani, pa tudi na maščobno tkivo. Vse to je neposredno povezano z debelostjo in z njo povezanimi motnjami, s sladkorno boleznijo in srčno-žilnimi obolenji vred. 

KAKO SE LOTITI?
Namesto da otroku omejujemo vnos hrane, raje celicam ponudimo to, kar potrebujejo. 
Pomembno je, da otrok uživa raznoliko hrano, bogato s hranili. Ta naj bo bogata z makro- in mikrohranili, razdeljena pa naj bo na več manjših obrokov, razporejenih čez ves dan. Pozabiti ne gre niti na zadosten vnos vode in dovolj gibanja na svežem zraku.

Kljub svoji razširjenosti je debelost obvladljiva, če se prehranjevanja lotimo preudarno in otroku zagotovimo ustrezne vire hranil. Na drugi strani je treba prehrano neješčih otrok dopolniti s kakovostnimi ekološkimi prehranskimi dodatki, ki vsebujejo širok nabor hranil, vitaminov in sevov dobrih bakterij. Izberite tiste, o katerih veste, kaj je v njih!

Ključne besede:
otroci, debelost, spanje, stres, LED zaslon, hrana, vitamini, rudnine, črevesna flora, probiotiki, prebiotiki

 

Sorodni članki:

0,03125

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: